Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 13.09.2016 року у справі №904/3554/16

Постанова ВГСУ від 13.09.2016 року у справі №904/3554/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 165

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2016 року Справа № 904/3554/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

ГоловуючогоЖукової Л.В. (доповідач)Суддів:Погребняка В.Я., Короткевича О.Є. розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ" на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 05.07.2016 у справі № 904/3554/16 господарського суду Дніпропетровської області за заявоютовариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ" про визнання банкрутом за участю представників сторін: товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ" - Федорової Г.В.

ВСТАНОВИВ :

В провадженні господарського суду Дніпропетровської області перебуває справа про банкрутство сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ".

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 17.05.2016 року у справі № 904/3554/16 (суддя Калиниченко Л.М.) долучено до матеріалів справи клопотання №246-2016 від 16.05.2016 голови ліквідаційної комісії Польянова Є.О. з додатками. Відхилено кандидатуру арбітражного керуючого Поліванової І.С. Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ" визнано банкрутом. Відкрито ліквідаційну процедуру у справі строком на 4 місяці (до 17.09.2016 року). Ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії Польянова Є.О., якого зобов'язано вчинити певні дії.

Не погодившись із наведеною постановою, Лівобережна об'єднана державна податкова інспекція м. Дніпропетровська Головного управління Державної фіскальної служби України у Дніпропетровській області звернулась до Дніпропетровського апеляційного господарського суду зі скаргою, у якій просила скасувати постанову господарського суду Дніпропетровської області від 17.05.2016 року та припинити провадження у справі.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 05.07.2016 (головуючий суддя: Вечірко І.О., судді: Кузнецов В.О., Науменко І.М.) апеляційну скаргу Лівобережної об'єднаної державної податкової інспекції м. Дніпропетровська Головного управління Державної фіскальної служби України у Дніпропетровській області задоволtyj.

Постанову господарського суду Дніпропетровської області від 17.05.2016 року у справі № 904/3554/16 скасовано.

Провадження у справі № 904/3554/16 про визнання ТОВ "Торговий Дім "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ", м. Дніпропетровськ банкрутом припинено.

При цьому, апеляційний господарський суд вказав, що в порушення вимог ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарським судом першої інстанції не було перевірено дотримання процедури добровільної ліквідації.

Не погодившись із наведеною постановою суду другої інстанції, ТОВ "Торговий дім "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ" звернулось до Вищого господарського суду України зі скаргою з проханням її скасувати та залишити в силі постанову суду першої інстанції, пославшись на порушення та невірне застосування судом другої інстанції норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст. ст. 105, 111 Цивільного кодексу України, ст.ст. 41,43,75,78,79,87 Податкового кодексу України, ст. ст. 1,11,19,95,98 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Далі - Закон).

Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судами норм матеріального та процесуального права, вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Під час розгляду справи встановлено, що 05.05.2016 року голова ліквідаційної комісії ТОВ "Торговий дім "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ" Польянов Є.О. звернувся до господарського суду Дніпропетровської області із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку статті 95 Закону.

У заяві про порушення справи ТОВ "ТД "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ" посилався на те, що 25.02.2016 року власником ТОВ "ТД "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ" прийнято рішення про ліквідацію підприємства та призначення ліквідаційної комісії в особі голови ліквідаційної комісії Польянова Є.О. 25.02.2016 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців внесено відповідний запис. Загальна сума визнаних кредиторських вимог складає 250 000,00 грн. В ході інвентаризації ліквідатором було виявлено: дебіторська заборгованість 20 000,00 грн.; майно, яке виступає предметом забезпечення на підприємстві відсутнє; грошові кошти у боржника відсутні.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 12.05.2016 року порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ", в порядку ст. 95 Закону. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів із наслідками, передбаченими статтею 19 Закону.

З урахуванням наданих боржником доказів, господарський суд першої інстанції встановив недостатність вартості майна ТОВ "ТД "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ" для задоволення вимог кредиторів, наявність підстав для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Скасовуючи постанову господарського суду Дніпропетровської області від 17.05.2016 у даній справі, апеляційний господарський суд виходив з того, що, в порушення вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарським судом першої інстанції належним чином не було перевірено дотримання процедури добровільної ліквідації юридичної особи, фінансово-майновий стан боржника належним чином не досліджувався, не було перевірено, чи мало товариство-боржник станом на день прийняття рішення його засновником про ліквідацію недостатньо грошових коштів та іншого ліквідаційного майна для здійснення розрахунків з кредиторами, а також факт закриття боржником рахунків в банківських установах.

Водночас, апеляційний господарський суд вказав, що матеріали справи не містять доказів надання ліквідатором "Торговий Дім "ЕЛЕКТРОВАЖМАШ" до органів доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів товариства, у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку для проведення перевірки та визначення наявності чи відсутності заборгованості; відсутня інформація щодо повернення документів дозвільного характеру органам державної влади, органам місцевого самоврядування у разі їх наявності. За висновками господарського суду апеляційної інстанції, оскільки ці документи і докази не були подані ліквідаційною комісією на момент порушення провадження у справі, то, відповідно, не були виконані передумови, необхідні для порушення провадження у справі.

Поряд з цим, Дніпропетровський апеляційний господарський суд встановив, що судом першої інстанції в порушення вимог ч.16 ст.16 Закону не було направлено Лівобережній об'єднаній державній податковій інспекції ухвалу про порушення справи про банкрутство, разом з тим матеріали справи свідчать, що Лівобережною об'єднаною державною податковою інспекцією в порядку визначеному Законом подано до місцевого господарського суду заяву з грошовими вимогами до боржника на суму 1 020,00 грн., отже, остання мала передбачені законодавством підстави для подання апеляційної скарги у даній справі.

Погоджуючись із наведеними висновками апеляційного господарського суду, колегія суддів Вищого господарського суду України виходить з такого.

Провадження у справах про банкрутство регулюється ГПК України у випадках, коли його норми безпосередньо визначають правила даного провадження (статті 2, 4-1, 12 та 15) або мають універсальний характер для будь-якої стадії судового процесу , або процесуальної дії (статті, вміщені в розділах I, V, VI, VII, XII, XIII), з урахуванням встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" особливостей.

Згідно зі ст. 95 Закону, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Такий порядок передбачений нормами ч. 3 ст. 110, ст. 111 ЦК України, норми яких містять загальні положення про ліквідацію юридичної особи (суб'єкта господарювання).

Особлива процедура, що передбачена ст. 95 Закону (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з цим, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника, в порядку ст. 95 Закону, є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Такі передумови полягають у наступному:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст