Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 13.07.2016 року у справі №903/375/15

Постанова ВГСУ від 13.07.2016 року у справі №903/375/15

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 205

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2016 року Справа № 903/375/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Полянського А.Г. - головуючого (доповідача), Коробенко Г.П., Мачульського Г.М.,розглянувши касаційну скаргу ТОВ "Павлівське мисливське господарство"на постановувід 17.03.2016Рівненського апеляційного господарського судуу справі Господарського суду Волинської області № 903/375/15за позовомпрокурора Іваничіського району в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністраціїдо треті особиТОВ "Павлівське мисливське господарство" державне підприємство "Володимир-Волинське лісомисливське господарство", Павлівська сільська рада, Волинське обласне управління лісового та мисливського господарствапрознесення самовільно збудованих споруд, звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки та приведення її у первинний станза участю представників сторін:

позивача - не з"явились,

відповідача - не з"явились,

третьої особи - не з"явились,

прокуратури - Томчук М.О., посв. № 000606,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду Волинської області від 23.12.2015 р. (суддя - Кравчук А.М.) відмовлено у позові.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 17.03.2016 р. (судді - Демянчук Ю.Г., Крейбух О.Г., Огороднік К.М.) рішення Господарського суду Волинської області від 23.12.2015 р. скасовано. Прийнято нове рішення. Позов задоволено. Зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю "Павлівське мисливське господарство" звільнити самовільно зайняту земельну ділянку та привести її у первинний стан, шляхом знесення за рахунок Товариства з обмеженою відповідальністю "Павлівське мисливське господарство" самовільно збудованих будівель, а саме: двоповерхову споруду прямокутної форми, розміром 12,2 x 11,75 м., одноповерхову споруду прямокутної форми, розміром 5,0 x 16,8м., одноповерхову споруду прямокутної форми, розміром 5,5 x 31,25 м., та інші будівлі і споруди, що розташовані у кварталі 17 виділах: 5.1, 24, 37, 39, 41, 42 Павлівського лісництва ДП "Володимир-Волинське ЛМГ". Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Павлівське мисливське господарство" в доход державного бюджету 3654,00 грн. витрат по сплаті судового збору за подання позовної заяви. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Павлівське мисливське господарство" на користь прокуратури Волинської області 4019,40 грн. витрат по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

Не погоджуючиcь з постановою апеляційного господарського суду, ТОВ "Павлівське мисливське господарство" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить її скасувати, мотивуючи скаргу доводами про порушення судом норм матеріального та процесуального права та залишити в силі рішення місцевого господарського суду.

У відзиві на касаційну скаргу заступник прокурора Волинської області просить залишити без змін постанову апеляційного господарського суду.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

Відповідно до п. 1 ст. 1119 ГПК України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право залишити постанову апеляційного господарського суду без змін, а скаргу без задоволення.

Касаційна скарга залишається без задоволення, коли суд визнає, що постанова апеляційного господарського суду прийнята з дотриманням вимог матеріального та процесуального права.

Як вбачається з матеріалів справи, прокурор Іваничівського району в інтересах держави в особі Волинської обласної державної адміністрації звернувся в Господарський суд Волинської області з позовною заявою до ТОВ "Павлівське мисливське господарство" про знесення самовільно побудованих споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці лісового фонду.

Розпорядженням Волинської обласної державної адміністрації № 419 від 22.10.2013 року "Про виділення лісової ділянки" ТОВ "Павлівське мисливське господарство" виділена лісова ділянка площею 4,0 га у кварталі 17 виділах: 5.1, 24, 37, 39, 41, 42 в культурно-оздоровчих та рекреаційних цілях у довгострокове тимчасове платне користування терміном на 25 років без вилучення у постійного лісокористувача ДП "Володимир-Волинське ЛМГ". П.2 розпорядження передбачено, що право довгострокового тимчасового платного користування лісами сторони повинні оформити договором, який зареєструвати в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

На підставі звернення молодіжної громадської організації "Молодіжна ініціатива" міста Нововолинськ з приводу незаконного, на думку заявників, будівництва котеджу на території загальнозоологічного заказника "Павлівський" прокуратурою Іваничівського району винесено постанову від 13.03.2014 року про проведення перевірки у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів, доручено прокурору прокуратури Іваничівського району провести перевірку діяльності Павлівського лісництва ДП "Володимир-Волинське ЛМГ".

Згідно листа ДП "Володимир-Волинське лісомисливське господарство" № 01/70 від 21.03.2014 року спірна лісова ділянка площею 4,0 га у кварталі 17 виділах 5.1, 24, 37, 37, 41, 42 до земель загальнозоологічного заказника "Павлівський" не відноситься.

Працівниками ДП ВРФ "Державного земельного кадастру" проведено обміри спірної земельної ділянки, на якій проводиться будівництво, та встановлено, що загальна територія, на якій проводиться будівництво, складає 0.2208 га, з них під забудовою 0.0482 га та прибудинкова територія 0.1726 га.

Згідно довідки Державної екологічної інспекції України № 23-510 від 14.03.2014 року документи на право користування земельною ділянкою під будівлями відсутні. В результаті використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів державі завдано шкоду в сумі 2 078 грн. 70 коп.

Державною екологічною інспекцією у Волинській області винесено постанову № 002382 від 23.06.2014 року про накладення адміністративного стягнення, протокол № 000948 від 23.06.2014 року про адміністративне правопорушення. Відповідачем були сплачені кошти в сумі 2 078 грн. 70 коп.

24.03.2015 року на виконання розпорядження Волинської ОДА № 419 від 22.10.2013 року між ДП "Володимир-Волинське лісомисливське господарство" та ТОВ "Павлівське мисливське господарство" укладено договір довгострокового тимчасового платного користування земельною лісовою ділянкою, згідно умов якого ДП "Володимир-Волинське лісомисливське господарство" виділяє та передає, а ТОВ "Павлівське мисливське господарство" приймає в довгострокове тимчасове платне користування земельну ділянку площею 4.0 га, яка розташована на території Павлівської сільської ради Іваничівського району Волинської області, в кварталі 17 Павлівського лісництва, виділи 5.1, 39, 41, 42, згідно з планом-схемою, яка є складовою частиною договору, з метою використання корисних властивостей лісів в культурно-оздоровчих та рекреаційних цілях. 24.03.2015 року між сторонами був підписаний акт приймання-передачі земельної лісової ділянки.

Відповідно до ст. 7 Лісового кодексу України, ліси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника на ліси здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України.

Ліси можуть перебувати в державній, комунальній та приватній власності. Суб'єктами права власності на ліси є держава, територіальні громади, громадяни та юридичні особи.

Згідно з частинами 3, 4 ст. 18 Лісового кодексу України, довгострокове тимчасове користування лісами - засноване на договорі строкове платне використання лісових ділянок, які виділяються для потреб мисливського господарства, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і освітньо-виховних цілей, проведення науково-дослідних робіт. Довгострокове тимчасове користування лісами державної та комунальної власності здійснюється без вилучення земельних ділянок у постійних користувачів лісами на підставі рішення відповідних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, прийнятого в межах їх повноважень за погодженням з постійними користувачами лісами та органом виконавчої влади з питань лісового господарства Автономної Республіки Крим центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства.

Статтею 57 Земельного кодексу України передбачено, що земельні ділянки лісогосподарського призначення за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються в постійне користування спеціалізованим державним або комунальним лісогосподарським підприємствам, іншим державним і комунальним підприємствам, установам та організаціям, у яких створено спеціалізовані підрозділи, для ведення лісового господарства. Порядок використання земель лісогосподарського призначення визначається законом.

Розпорядженням голови Волинської облдержадміністрації № 419 від 22.10.2013 "Про виділення лісової ділянки" з метою використання в культурно-оздоровчих та рекреаційних цілях ТОВ "Павлівське мисливське господарство" було виділено у довгострокове тимчасове платне користування терміном на 25 років лісову ділянку площею 4га, яка перебуває у постійному користуванні ДП "Володимир-Волинське лісомисливське господарство" та розташована у кварталі 17 (виділи 5.1, 24, 37, 39, 41, 42) Павлівського лісництва. Зобов'язано постійного та тимчасового лісокористувачів оформити договір довгострокового платного користування лісами.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст