Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 13.06.2016 року у справі №904/7739/15

Постанова ВГСУ від 13.06.2016 року у справі №904/7739/15

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 169

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2016 року Справа № 904/7739/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді Ємельянова А.С. (доповідач у справі),

суддів Карабаня В.Я.,

Ковтонюк Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргуДніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазарянана постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.04.2016 р. (судді: Подобєд І.М., Величко Н.Л., Дармін М.О.)у справі№904/7739/15 господарського суду Дніпропетровської областіза позовомОб'єднання співвласників багатоквартирного будинку Житловий комплекс "Нагорний"доДніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазарянапро зобов'язання вчинити певні дії за участю представників: від позивачане з'явилисьвід відповідачане з'явились

В с т а н о в и в:

Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Житловий комплекс "Нагорний" (далі - ОСББ ЖК "Нагорний") звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна (далі - університет) про зобов'язання вчинити певні дії, а саме: передати на баланс ОСББ багатоквартирний будинок, розташований в м. Дніпропетровську по вул. Жуковського, 21а та передати технічну документацію та іншу передбачену законодавством документацію на даний будинок.

В обґрунтування своїх вимог позивач послався на те, що співвласниками будинку в особі ОСББ ЖК "Нагорний" прийнято рішення про взяття спірного будинку на свій баланс, однак, відповідач не виконав передбачену чинними нормативно-правовими актами процедуру такої передачі.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 11.11.2015 р. у справі №904/7739/15 в задоволенні позову ОСББ ЖК "Нагорний" відмовлено.

Господарський суд першої інстанції прийшов до висновку про необґрунтованість заявлених позовних вимог, зокрема, у зв'язку із тим, що позивачем не було доведено, що саме відповідач є балансоутримувачем спірного будинку.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.04.2016 р. у справі №904/7739/15 рішення господарського суду Дніпропетровської області від 11.11.2015 р. скасовано та прийнято нове рішення про задоволення позову.

Вказана постанова мотивована тим, що Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та Порядком передачі майна на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України "Про реалізацію Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" №1521 від 11.10.2002 р.,

встановлено обов'язковість передачі на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку житлових комплексів. При цьому, така передача пов'язується тільки з прийняттям об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку відповідного рішення. Тобто, на об'єднання співвласників багатоквартирного будинку не покладається обов'язок встановлювати балансоутримувача будинку.

Не погодившись з постановою апеляційного господарського суду, Дніпропетровський національний університет залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 13.04.2016 р. та залишити в силі рішення господарського суду Дніпропетровської області від 11.11.2015 р.

В обґрунтування своїх вимог, заявник касаційної скарги посилається на неправильне застосування апеляційним господарським судом норм матеріального та процесуального права.

Так, скаржник вказує на те, що за договором про дольову участь в будівництві житлового будинку ним було передано всі права та обов'язки замовника будівництва іншій особі, у зв'язку з чим університет не був замовником будівництва та не приймав спірний об'єкт на свій баланс.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 06.06.2016 р. касаційну скаргу Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту імені академіка В. Лазаряна прийнято до провадження. Розгляд справи призначено на 13.06.2016 р.

В судове засідання 13.06.2016 р. представники сторін не з'явились, причини неявки суду не повідомили.

Відповідно до ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, сторони зобов'язані добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засідання представників сторін право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

З врахуванням вищенаведеного, судова колегія приходить до висновку про можливість розгляду касаційної скарги без участі представників позивача та відповідача.

Колегія суддів, вивчивши матеріали справи, дослідивши правильність застосування місцевим та апеляційним господарськими судами норм матеріального та процесуального права, вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи та досліджено господарськими судами попередніх інстанцій, виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради народних депутатів 30.05.1984 р. за №256 прийнято рішення "Про відвід Дніпропетровському інституту інженерів залізничного транспорту ділянки землі по вул. Жуковського для будівництва житлового будинку"

Надалі, між Дніпропетровським державним технічним університетом залізничного транспорту, правонаступником якого є відповідач, та Товариством з обмеженою відповідальністю "R.Е. Енергострой" укладено договір про пайову участь у будівництві житлового будинку №148203/1 від 09.09.1999 р., згідно якого сторони прийняли рішення шляхом пайової участі та об'єднання своїх можливостей (матеріальних, інтелектуальних та інших) здійснити будівництво житлового будинку на майданчику по вул. Жуковського, №21, площею 0,50 га, відведеному університету під будівництво секцій №3,4,5 і 6 житлового будинку.

За умовами даного договору житло мало бути збудовано товариством за рахунок власних або залучених коштів. По закінченню будівництва даний будинок є власністю товариства або його пайовиків (п. 2.2 договору про пайову участь у будівництві).

З метою реалізації вказаного, в п. 2.4.3 договору №148203/1 від 09.09.1999 р. сторони закріпили обов'язок університету передати товариству всі права замовника на період дії договору.

Господарськими судами попередніх інстанцій також встановлено, що 30.09.1999 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "R.Е. Енергострой" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Місія" було укладено договір про надання послуг №148942, згідно з яким Товариство з обмеженою відповідальністю "Місія", як виконавець, прийняло на себе зобов'язання здійснити функції замовника з будівництву житлового будинку за адресою м. Дніпропетровськ, вул. Жуковського, 21.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст