Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 13.01.2016 року у справі №908/5832/14

Постанова ВГСУ від 13.01.2016 року у справі №908/5832/14

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 189

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 січня 2016 року Справа № 908/5832/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: Картере В.І. (доповідач),

суддів: Барицької Т.Л.,

Іванової Л.Б.

за участю представників:

ПАТ "Норд" - Шубчинської Л.М.,

ОСОБА_3 - ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ОСОБА_3

на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.09.2015

у справі № 908/5832/14 господарського суду Запорізької області

за позовом Публічного акціонерного товариства "Норд"

до ОСОБА_3

про зобов'язання укласти договір викупу цінних паперів у редакції, викладеній у позовній заяві

та за зустрічним позовом ОСОБА_3

до Публічного акціонерного товариства "Норд"

про зобов'язання здійснити викуп простих акцій шляхом укладення договору викупу цінних паперів у редакції, викладеній у зустрічній позовній заяві

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2014 року Публічне акціонерне товариство "Норд" звернулось до господарського суду Запорізької області з позовними вимогами до ОСОБА_3 про зобов'язання укласти договір викупу цінних паперів (належних ОСОБА_3 10 103 простих іменних акцій) за ціною 0,15 грн. за 1 акцію на загальну суму 1 515,45 грн. шляхом укладення договору викупу акцій у редакції, викладеній у позовній заяві.

У січні 2015 року ОСОБА_3 звернувся із зустрічною позовною заявою до ПАТ "Норд" про зобов'язання ПАТ "Норд" здійснити викуп у ОСОБА_3 належних йому 10 103 простих іменних акцій за ціною 54,90 грн. за 1 акцію на загальну суму 554 654,70 грн. шляхом укладення договору викупу акцій у редакції, викладеній у зустрічній позовній заяві.

Рішенням господарського суду Запорізької області від 29.05.2015 (суддя Науменко А.О.) у задоволенні первісного позову відмовлено. Зустрічний позов задоволено. Зобов'язано ПАТ "Норд" здійснити обов'язковий викуп у ОСОБА_3 належних йому 10 103 простих іменних акцій за ціною 54,90 грн. за 1 акцію на загальну суму 554 654,70 грн. шляхом укладення договору в редакції, викладеній у зустрічній позовній заяві.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 23.09.2015 (колегія суддів у складі: суддя Кододова О.В. - головуючий, судді Малашкевич С.А., Мартюхіна Н.О.) скасовано вказане рішення господарського суду від 29.05.2015 в частині задоволення зустрічного позову та прийнято нове, яким у задоволенні зустрічних позовних вимог відмовлено. В іншій частині рішення господарського суду залишено без змін.

У касаційній скарзі та письмових поясненнях ОСОБА_3 просить скасувати постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.09.2015, а рішення господарського суду першої інстанції від 29.05.2015 залишити в силі. В обґрунтування касаційної скарги скаржник стверджує, що господарським судом апеляційної інстанції при прийнятті оскаржуваної постанови порушено вимоги ч. 1 ст. 69 Закону України "Про акціонерні товариства", оскільки ринкова вартість цінних паперів повинна визначатися відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 8 зазначеного Закону України. Крім того, на думку скаржника, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку факту маніпулювання на фондовому ринку не встановлено.

У запереченні на касаційну скаргу з врахуваннях поданого доповнення до заперечення ПАТ "Норд" просить постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.09.2015 залишити без змін, а касаційну скаргу - без задоволення. При цьому ПАТ "Норд" вважає, що господарським судом апеляційної інстанції правильно враховано, що ціна за одну акцію, визначена ОСОБА_3 у зустрічній позовній заяві, не відповідає п. 1 ч. 2 ст. 8 Закону України "Про акціонерні товариства", а тому постанова апеляційної інстанції є законною, обґрунтованою і прийнятою з додержанням норм процесуального та матеріального права.

13.01.2016 у судовому засіданні представником ОСОБА_3 заявлено усне клопотання про відкладення розгляду справи для забезпечення можливості бути присутнім у судовому засіданні особисто ОСОБА_3, який може додатково надати пояснення до касаційної скарги.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу.

Колегія суддів вирішила відхилити клопотання про відкладення розгляду справи, оскільки ст.ст. 69, 1118 ГПК України обмежено строк розгляду касаційної скарги; в силу наданих ст. 1117 ГПК України повноважень, суд касаційної інстанції не має права досліджувати докази, збирати нові, тощо, а перевіряє судові рішення виключно на дотримання судами при їх прийнятті норм матеріального та процесуального права; представником ОСОБА_3 не подано доказів щодо неможливості взяти участь ОСОБА_3 у даному судовому засіданні та доказів щодо неможливості подання додаткових пояснень до касаційної скарги на час розгляду касаційної скарги у суді касаційної інстанції.

Перевіривши правильність застосування господарськими судами норм процесуального та матеріального права, Вищий господарський суд України вважає касаційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню виходячи з такого.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст