Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 12.10.2016 року у справі №917/1644/15

Постанова ВГСУ від 12.10.2016 року у справі №917/1644/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 207

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 жовтня 2016 року Справа № 917/1644/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Гольцової Л.А., Іванової Л.Б.,

за участю представника позивача - Хоменко Г.В. дов. № 162 від 15 вересня 2016 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ПАТ "Комерційний банк "Південкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "КБ "Південкомбанк" на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 19 квітня 2016 року у справі Господарського суду Полтавської області за позовом ПАТ "Комерційний банк "Південкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "КБ "Південкомбанк" Штогріної І.В. до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 та Кременчуцького міжрайонного відділу управління Державної служби охорони при УМВС України в Полтавській області про допущення до орендованого об'єкту та повернення основних засобів,

ВСТАНОВИВ:

У липні 2015 року ПАТ "Комерційний банк "Південкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "КБ "Південкомбанк" (далі - позивач) звернулось до фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 (далі - відповідач-1) та Кременчуцького міжрайонного відділу управління Державної служби охорони при УМВС України в Полтавській області (далі - відповідач-2) з позовом про зобов'язання відповідачів допустити представника позивача до нежилого приміщення, розташованого за адресою: 39600, АДРЕСА_1, та зобов'язання відповідача-1 повернути основні засоби, що належать позивачу згідно опису основних засобів станом на 26 вересня 2014 року, та документи.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що відповідач перешкоджає у доступі позивача до орендованого приміщення з метою вивезення належних останньому основних засобів.

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 22 жовтня 2015 року припинено провадження у справі в частині позовних вимог ПАТ "Комерційний банк "Південкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "КБ "Південкомбанк" Штогріної І.В. до Кременчуцького міжрайонного відділу управління Державної служби охорони при УМВС України в Полтавській області в зв'язку з відмовою від позову.

У задоволенні позову відмовлено.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 19 квітня 2016 року апеляційну скаргу позивача залишено без задоволення.

Рішення Господарського суду Полтавської області від 22 жовтня 2015 року залишено без змін.

У касаційній скарзі ПАТ "Комерційний банк "Південкомбанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "КБ "Південкомбанк" просить скасувати рішення Господарського суду Полтавської області від 22 жовтня 2015 року, справу передати на новий розгляд.

Посилається на неповне встановлення судами обставин справи, оскільки майно, зазначене в переліку основних засобів, продовжує знаходитись у орендованому банку приміщенні.

Вказує, що судами не досліджувалися причини утримання відповідачем-1 майна банку.

Стверджує, що відповідачі перешкоджають у доступі банку до орендованого приміщення з метою вивезення майна банку, яке на сьогоднішній день обліковується на балансі банку, а також включене уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб до ліквідаційної маси банку у відповідності до вимог п. п. 2, 4 ч. 1 ст. 48 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Представники відповідачів у судове засідання не з'явились.

Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги відповідачі повідомлені належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності їх представників.

Заслухавши пояснення представника позивача, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що 1 січня 2012 року між ФОП ОСОБА_6 (орендодавець) та ПАТ "Комерційний банк "Південкомбанк" (орендар) укладено договір оренди нежилого приміщення № 5, згідно п. 1.1 якого орендодавець передає, а орендар приймає в оренду - строкове платне користування - нежиле приміщення, розташоване на першому поверсі, відповідно до поверхового плану, за адресою: 39600, АДРЕСА_1, загальною площею 164,7 кв.м, у стані, що дозволяє його повноцінне використання згідно з умовами цього договору.

Згідно п. 2.3 договору орендар користується приміщенням протягом строку та на умовах, передбачених цим договором.

У разі закінчення строку дії цього договору чи його дострокового припинення приміщення повертається орендодавцю по акту прийому-передачі, в якому вказується технічний стан приміщення на день передачі (п. 2.4 договору).

Відповідно до п. 4.1.3 договору орендодавець зобов'язується не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися приміщенням на умовах цього договору.

Пунктом 4.1.4 договору передбачено обов'язок орендодавця прийняти приміщення від орендаря по закінченню строку оренди в строк та порядку, визначеному цим договором.

Згідно п. 4.1.5 договору оренди орендодавець зобов'язується припинити дію договору оренди достроково письмово попередивши про це орендаря за 3 (три) календарних місяці.

Факт приймання-передачі предмету договору зафіксований в акті від 1 січня 2012 року.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст