Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 12.09.2017 року у справі №914/1919/16

Постанова ВГСУ від 12.09.2017 року у справі №914/1919/16

15.09.2017
Автор:
Переглядів : 575

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2017 року Справа № 914/1919/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Палій В.В. - головуючий (доповідач), судді Нєсвєтова Н.М. і Студенець В.І.

розглянув касаційну скаргу приватного акціонерного товариства "КИЇВСТАР", м. Київ,

на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 24.04.2017

зі справи № 914/1919/16

за позовом першого заступника військового прокурора Західного регіону України (далі - Прокурор) в інтересах держави в особі Міністерства оборони України (далі - Міністерство), м. Київ, Яворівської квартирно-експлуатаційної частини району (далі - Яворівська КЕЧ), м. Яворів,

до приватного акціонерного товариства "КИЇВСТАР" (далі - Товариство), м. Київ,

про усунення перешкод у користуванні майном шляхом демонтажу обладнання.

Судове засідання проведено за участю представників:

прокуратури - Грищенко М.А. (посв. від 22.01.2015 № 031484)

позивачів: 1. Рудник Ю.М. предст. (дов. від 26.12.2016)

2. не з'явився

відповідача - Гладьо Ю.О. предст. (дов. від 17.03.2017)

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до господарського суду Львівської області з позовом в інтересах держави в особі Міністерства та Яворівської КЕЧ до Товариства про зобов'язання усунути перешкоди у користуванні позивачами нерухомим майном: об'єктами будівлі № 21 військового містечка № 41, яке розташоване за адресою: Львівська область, Яворівський район, смт Івано-Франкове, вул. Яворівська, 32, шляхом демонтажу обладнання базової станції - ретранслятора з рухомого (мобільного) зв'язку.

Рішенням господарського суду Львівської області від 06.02.2017 (судді Горецька З.В. - головуючий, Пазичев В.М., Фартушок Т.Б.) у задоволенні позову відмовлено, з посиланням, зокрема на те, що між сторонами спору існують зобов'язальні правовідносини за договором, а усунення перешкод у користуванні майном є речево - правовим способом захисту порушених прав, який не може бути застосований до зобов'язальних правовідносин.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 24.04.2017 (судді Якімець Г.Г. - головуючий, Бонк Т.Б., Кравчук Н.М.) рішення місцевого господарського суду скасовано; прийнято нове рішення про задоволення позову, з посиланням на відсутність між сторонами спору зобов'язальних правовідносин (які припинилися) та розміщення відповідачем свого майна на будівлі № 21 військового містечка № 41, яке розташоване за адресою: Львівська область, Яворівський район, смт Івано-Франкове, вул. Яворівська, 32,без належної правової підстави.

У касаційній карзі Товариство просить постанову суду апеляційної інстанції скасувати, а рішення місцевого господарського суду зі справи залишити в силі, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Також касатором було подано клопотання (від 30.06.2016 № 15215/03) про зупинення виконання постанови суду апеляційної інстанції до розгляду касаційної скарги у справі Вищим господарським судом України.

Згідно з приписами частини першої статті 1211 ГПК України суд касаційної інстанції за заявою сторони чи прокурора або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення господарського суду до закінчення його перегляду в порядку касації.

Відповідна процесуальна дія є правом суду касаційної інстанції.

З урахуванням того, що справу № 914/1919/16 передано на розгляд колегії суддів 11.08.2017 (згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями); ухвала про прийняття касаційної скарги Товариства до розгляду винесена 14.08.2017 з призначенням судового розгляду на 12.09.2017, тобто розгляд касаційної скарги призначено в межах строку, визначеного статтею 1118 ГПК України, касаційна інстанція вважає недоцільним, у даному випадку, вчинення відповідної процесуальної дії, оскільки зупинення виконання оскаржуваного судового рішення має обмежений строк дії, а саме до закінчення його перегляду в порядку касації.

Прокуратура у відзиві на касаційну скаргу просила залишити оскаржувану постанову апеляційного господарського суду без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представників прокуратури, позивача -1 та відповідача, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст