Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 12.04.2016 року у справі №902/714/15

Постанова ВГСУ від 12.04.2016 року у справі №902/714/15

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 141

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 квітня 2016 року Справа № 902/714/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Грек Б.М. і Палій В.В.

розглянувши касаційну скаргу квартирно-експлуатаційного відділу м. Вінниці, м. Вінниця (далі - Відділ),

на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 26.01.2016

зі справи № 902/714/15

за позовом виробничо-комерційного підприємства товариства з обмеженою відповідальністю фірми "Сова" ЛТД, м. Вінниця (далі - Підприємство),

до Відділу

про стягнення 226 158, 82 грн. вартості невід'ємних поліпшень приміщення.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

позивача - Васкевича Р.І.,

відповідача - Томчук М.А.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Вінницької області від 10.07.2015 (суддя Матвійчук В.В.) у позові відмовлено.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 26.01.2016 (колегія суддів у складі: Грязнов В.В. - головуючий, Розізнана І.В., Мельник О.В.): частково задоволено апеляційну скаргу Підприємства; згадане рішення місцевого господарського суду скасовано в частині відмови у стягненні 216 422 грн.; у цій частині прийнято нове рішення, яким позов задоволено; з Відділу стягнуто на користь Підприємства 216 422 грн. вартості погоджених невід'ємних поліпшень орендованого майна та 4 328,68 грн. витрат зі сплати судового збору; в решті рішення місцевого господарського суду залишено без змін; з Відділу стягнуто на користь Підприємства 5 144,83 грн. витрат на проведення судової експертизи і 2 164,35 грн. витрат зі сплати судового збору за подання апеляційної скарги.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Відділ просить: скасувати оскаржувану постанову апеляційної інстанції з даної справи; прийняти нове рішення, яким у задоволенні апеляційної скарги відмовити та залишити без змін рішення суду першої інстанції; стягнути з Підприємства на користь Відділу "понесені судові витрати". Скаргу з посиланням на приписи Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), Господарського кодексу України, Закону України "Про оренду державного та комунального майна", Порядку надання орендарю згоди орендодавця державного майна на здійснення невід'ємних поліпшень орендованого державного майна, затвердженого наказом Фонду державного майна України від 03.10.2006 № 1523 (далі - Порядок), мотивовано неправильним застосуванням апеляційною інстанцією норм матеріального права.

У відзиві на касаційну скаргу Підприємство заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про відсутність підстав для скасування оскаржуваного судового рішення, і просить останнє залишити без змін, а в задоволенні скарги відмовити.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про необхідність часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Суд першої інстанції у розгляді справи виходив з таких обставин та висновків.

29.10.2010 Відділом (орендодавець) і Підприємством (орендарем) укладено договір № 4/2010 оренди нерухомого військового майна, розташованого у Вінницькому гарнізоні за адресою: м. Вінниця, пл. Перемоги, 1, військове містечко № 25, буд. 1 (далі - Майно).

Згідно з цим договором (далі - Договір):

- орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування Майно, що знаходиться на балансі Відділу і вартість якого визначена на 30.04.2010 за незалежною оцінкою й становить згідно з актом оцінки 231 694 грн. (пункт 1);

- склад орендованого Майна - згідно з актом інвентаризації (додаток №1) (пункт 1.2);

- Майно орендодавець передає орендарю для використання під розміщення кафе, що здійснює продаж товарів підакцизної групи (пункт 1.3);

- орендар вступає у строкове платне користування Майном у термін, вказаний у Договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору (у разі оренди нерухомого майна на строк 3 роки і більше - не раніше дати державної реєстрації Договору) та акта приймання-передачі Майна (пункт 2.1);

- обов'язок щодо складання акта приймання-передачі покладається на орендодавця (пункт 2.4);

сторони погодили порядок, розмір та строки сплати орендної плати (розділ 3);

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст