Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 11.10.2016 року у справі №908/1140/15-г

Постанова ВГСУ від 11.10.2016 року у справі №908/1140/15-г

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 181

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2016 року Справа № 908/1140/15-г

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Гольцової Л.А., Іванової Л.Б.,

за участю представників сторін: позивача - Галати О.В. дов. № 4 від 05.01.2016 року, відповідача - Резніченко І.А. дов. № б/н від 04.04.2016 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ТОВ "Авангард-Інвест" на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 24 травня 2016 року у справі Господарського суду Запорізької області за позовом ТОВ "Новомосковський посуд" до ТОВ "Авангард-Інвест" про стягнення суми,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2015 року ТОВ "Новомосковський посуд" (далі - позивач) звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовом до ТОВ "Авангард-Інвест" (далі - відповідач) про стягнення боргу у сумі 57240,00 гривень та 4230,00 гривень штрафу.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконання відповідачем зобов'язань з поставки товару за договором № 07/14 від 29 січня 2014 року.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 15 квітня 2015 року позов задоволено.

З ТОВ "Авангард-Інвест" на користь ТОВ "Новомосковський посуд" стягнуто 57240,00 гривень попередньої оплати та 4230,00 гривень штрафу.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 1 липня 2015 року рішення Господарського суду Запорізької області від 15 квітня 2015 року скасовано частково.

Позовні вимоги задоволено частково. З ТОВ "Авангард-Інвест" на користь ТОВ "Новомосковський посуд" стягнуто 25890,00 гривень передоплати. В іншій частині у позові відмовлено.

Постановою Вищого господарського суду України від 19 січня 2016 року рішення Господарського суду Запорізької області від 15 квітня 2015 року та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 1 липня 2015 року скасовано. Справу передано на новий розгляд до господарського суду Запорізької області.

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 23 березня 2016 року позов задоволено частково. З ТОВ "Авангард-Інвест" на користь ТОВ "Новомосковський посуд" стягнуто 57240,00 гривень попередньої оплати за товар. В іншій частині позову відмовлено.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 24 травня 2016 року апеляційну скаргу ТОВ "Авангард-Інвест" залишено без задоволення. Рішення Господарського суду Запорізької області від 23 березня 2016 року залишено без змін.

У касаційній скарзі ТОВ "Авангард-Інвест" просить скасувати рішення Господарського суду Запорізької області від 23 березня 2016 року та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 24 травня 2016 року, прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

Посилається на порушення судами попередніх інстанцій норм ст. 670, ч. ч. 1, 4 ст. 690 Цивільного кодексу України, положень Інструкції про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення та товарів народного споживання за якістю від 25 квітня 1966 року № П-7, ст. 32 Господарського процесуального кодексу України.

Зазначає, що судами попередніх інстанцій неповно з'ясовані обставини, що мають значення для справи, недоведені обставини справи, які суд визнав встановленими, висновки, викладені в постанові суду, не відповідають дійсним обставинам справи, порушені та невірно застосовані норми матеріального та процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "Новомосковський посуд" вказує на те, що відповідачем порушено строк поставки товару, натомість, позивачем виконано зобов'язання за договором належним чином, зазначає, що відповідачем не вчинено жодних дій, спрямованих на забезпечення загальногосподарського інтересу, а тому позивач просить касаційну скаргу ТОВ "Авангард-Інвест" залишити без задоволення, а постанову Донецького апеляційного господарського суду від 24 травня 2016 року - без змін.

Заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що 29 січня 2014 року між ТОВ "Новомосковський посуд" (покупцем) та ТОВ "Авангард-Інвест" (продавцем) укладено договір № 07/14 (договір), за умовами п. 1.1 якого продавець зобов'язався поставити товар (коксовий дріб'язок українського виробництва), а покупець - прийняти та оплатити його. Асортимент, кількість та ціна товару зазначаються в специфікації, яка є невід'ємною частиною договору.

Відповідно до п. 1.2 договору в процесі його виконання за взаємною згодою сторін асортимент, кількість, ціна, строки та умови постачання товару можуть бути змінені. Такі зміни оформлюються у вигляді додатків до договору, підписуються уповноваженими представниками сторін та є невід'ємною частиною договору.

Якість товару повинна відповідати вимогам нормативно-технічної документації та засвідчуватися сертифікатом якості виробника (п. 2.1 договору).

Пунктом 3.2 договору встановлено, що строк поставки - протягом 3 календарних днів від дати подання покупцем заявки на поставку товару. Датою поставки вважається дата, вказана в товарній накладній.

Згідно п. 3.3 договору товар, який поставляється по даному договору, супроводжується документами: сертифікатом якості, рахунком-фактурою, товарною накладною, товарно-транспортною накладною, податковою накладною.

Пунктом 5.1 договору передбачено, що покупець здійснює розрахунок за товар на підставі рахунків, виставлених продавцем, шляхом банківського переводу грошових коштів на розрахунковий рахунок продавця. Валюта - українська гривня. Строк оплати - протягом 45-ти календарних днів від дати поставки узгодженої партії товару.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст