Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 11.05.2016 року у справі №915/1861/14

Постанова ВГСУ від 11.05.2016 року у справі №915/1861/14

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 213

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2016 року Справа № 915/1861/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоМачульського Г.М. (доповідач),суддівКравчука Г.А., Полянського А.Г.розглянувши у відкритому судовому засіданнікасаційну скаргузаступника прокурора Миколаївської областіна постановуОдеського апеляційного господарського судувід16.02.2016у справі№915/1861/14Господарського суду Миколаївської областіза позовомпрокурора Березанського району Миколаївської області в інтересах держави в особі: 1. Березанської районної державної адміністрації 2. Державного підприємства"Очаківське лісомисливське господарство"до1. Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області 2. Виробничо-комерційної фірми "Юна-Сервіс" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністюпровизнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та витребування земельної ділянки,

за участю

- відповідача-2:Сорокін К.О. (довіреність від 14.07.2015),- прокурора:Савицька О.В. (посвідчення № 041103 від 04.02.2016),

В С Т А Н О В И В:

Звернувшись у суд з даним позовом в інтересах держави в особі Березанської районної державної адміністрації (далі - позивач-1) та Державного підприємства "Очаківське лісомисливське господарство" (далі - позивач-2), прокурор Березанського району Миколаївської області (далі - прокурор) просив визнати недійсним та скасувати рішення Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області (далі - відповідач-1) №18 від 02.04.2012 "Про затвердження проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в довгострокову оренду" в частині, що стосується надання в оренду Виробничо-комерційній фірмі "Юна-Сервіс" у вигляді товариства з обмеженою відповідальністю (далі - відповідач-2), земельної ділянки; визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 0,34 га вартістю 872 434, грн. (кадастровий номер 4820982200:09:000:0625), розташованої по пр. Курортний, 7 в с. Коблево Березанського району Миколаївської області, укладений 27.04.2012 між відповідачем-1 та відповідачем-2; витребувати з володіння відповідача-2 вищевказану земельну ділянку площею 0,34 га та повернути її державі в особі позивача-2.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач-1 не мав права розпоряджатись наданими відповідачу-2 землями, оскільки вони належать до державної форми власності, погодження позивача-2 - постійного землекористувача спірними земельними ділянками не було отримано і не було здійснено вилучення землі з його користування, зміна цільового використання здійснена незаконно, а обов'язковий висновок державної експертизи землевпорядної документації не повною мірою відповідав вимогам чинного законодавства, у зв'язку з чим його було повернуто на доопрацювання.

Справа розглядалась судами неодноразово.

Останнім рішенням Господарського суду Миколаївської області від 26.10.2015 (суддя Мавродієва М.В.) позов задоволено повністю.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 16.02.2016 (колегія суддів у складі: головуючий суддя Лавриненко Л.В., судді Богатир К.В., Філінюк І.Г.) це рішення суду першої інстанції скасовано, у позові відмовлено.

У касаційній скарзі заступник прокурора Миколаївської області просить скасувати постанову апеляційного суду та передати справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції, посилаючись на порушення апеляційним судом норм процесуального права.

У відзиві відповідач-2 просить залишити касаційну скаргу без задоволення, вказуючи, що апеляційний суд повно встановив обставини справи та правильно застосував норми права.

У судовому засіданні представник відповідача-2 звернувшись із усним клопотанням просив відкласти розгляд касаційної скарги посилаючись на домовленість з прокуратурою Миколаївської області щодо відмови від поданої нею касаційної скарги.

Прокурор Генеральної прокуратури України заперечував проти клопотання за його безпідставністю.

Виходячи із того, що суду касаційної інстанції не надано будь-яких матеріалів щодо врегулювання даного спору шляхом відмови від касаційної скарги, та враховуючи заперечення прокурора Генеральної прокуратури України, клопотання про відкладення розгляду касаційної скарги є необґрунтованим, у зв'язку з чим у його задоволенні належить відмовити.

Переглянувши у касаційному порядку оскаржені судові рішення, колегія суддів Вищого господарського суду України, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, виходить з наступного.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, 03.09.2005 між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Миколаївській області ("продавець") та відповідачем-2 ("покупець") було укладено договір купівлі-продажу №1-Ж, за умовами якого покупець придбав у власність базу відпочинку "Орбіта", яка знаходиться за адресою: Миколаївська область, Березанський район, село Коблеве, проспект Курортний, 7.

Право власності на придбане майно зареєстроване за відповідачем-2, про що свідчить витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно №8301546, виданий Березанською філією Миколаївського міжміського бюро технічної інвентаризації 09.09.2005.

За умовами пункту 5.9 вказаного договору в редакції додаткової угоди до нього від 27.04.2007 покупець зобов'язався оформити документи на право землекористування земельною ділянкою під об'єктом у встановленому законодавством порядку.

13.06.2008 відповідач-2 звернувся до позивача-1 з заявою про передачу в оренду земельної ділянки приблизною площею 0,4 га, на якій розташовані об'єкти нерухомості (12 будинків), що належать заявникові на праві власності на підставі договору купівлі-продажу від 03.09.2005.

Розпорядженням позивача-1 №730 від 28.07.2008 в редакції розпорядження №994 від 07.10.2008 надано дозвіл відповідачу-2 на розробку проекту землеустрою щодо відведення в оренду земельної ділянки площею 0,40 га для рекреаційного призначення під розміщення будинків відпочинку в оренду терміном на 49 років із земель ДП "Очаківське ЛМГ" (позивача-2) за межами населеного пункту в межах території Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області.

Розпорядженням позивача-1 від 31.12.2009 за № 1262 відповідачу-2 було погоджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду. Вказаним розпорядженням відповідачу було запропоновано подати проект землеустрою до Миколаївської обласної державної адміністрації на затвердження.

Рішенням Миколаївської обласної ради від 23.09.2011 №2 "Про встановлення та зміну межі населеного пункту Коблеве Березанського району Миколаївської області" затверджено проект землеустрою щодо встановлення та зміни меж населеного пункту Коблеве у межах території Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області (відповідача-1).

Згідно вказаного рішення спірна земельна ділянка була включена до меж населеного пункту с.Коблеве Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області (відповідача-1), що підтверджується інформацією Головного управління Держземагентства у Миколаївській області.

В подальшому рішенням відповідача-1 від 02.04.2012 №18 затверджено проект землеустрою та надано відповідачу-2 у довгострокову оренду земельну ділянку площею 0,34 га забудованих земель для рекреаційного призначення під розміщення будинків відпочинку за рахунок земель позивача-2, по проспекту Курортному, 7 у с. Коблеве в межах території Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області (відповідача-1).

Відповідно до зазначеного рішення 27.04.2012 між відповідачем-1 ("орендодавець") та відповідачем-2 ("орендар") укладено договір оренди землі (далі - договір від 27.04.2012), за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне володіння та користування земельну ділянку із земель, які не надані у власність та користування в межах с. Коблево за рахунок земель позивача-2 - для рекреаційного призначення під розміщення будинків відпочинку, яка знаходиться за адресою: с. Коблеве, проспект Курортний, 7 Березанського району Миколаївської області.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст