Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 11.04.2017 року у справі №927/821/16

Постанова ВГСУ від 11.04.2017 року у справі №927/821/16

04.05.2017
Автор:
Переглядів : 341

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2017 року Справа № 927/821/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Львов Б.Ю. і Палій В.В.

розглянув касаційну скаргу фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, м. Чернігів (далі - Підприємець),

на рішення господарського суду Чернігівської області від 31.10.2016 та

постанову Київського апеляційного господарського суду від 01.02.2017

зі справи № 927/821/16

за позовом Підприємця

до Чернігівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Чернігів (далі - територіальне відділення АМК),

про визнання недійсним рішення.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

позивача - не з'яв.,

відповідача - Новицького М.З.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про визнання недійсним рішення адміністративної колегії територіального відділення АМК від 30.10.2014 у справі № 02-05/06-2014 "Про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та накладення штрафу" (далі - оспорюване рішення).

Рішенням господарського суду Чернігівської області від 31.10.2016 (суддя Федоренко Ю.В.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 01.02.2017 (колегія суддів у складі: Іоннікова І.А. - головуючий, Тарасенко К.В. і Тищенко О.В.), у позові відмовлено.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Підприємець просить скасувати оскаржувані рішення та постанову попередніх судових інстанцій з даної справи і задовольнити позов. Скаргу мотивовано прийняттям зазначених судових рішень з порушенням норм матеріального і процесуального права, у тому числі Законів України "Про захист від недобросовісної конкуренції", "Про захист економічної конкуренції", "Про автомобільний транспорт", Цивільного кодексу України, Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України).

У відзиві на касаційну скаргу територіальне відділення АМК заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про те, що попередніми судовими інстанціями всебічно та повно досліджені матеріали справи, правильно застосовані норми матеріального і процесуального права, та просить скаргу залишити без задоволення.

Сторони відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями фактичних обставин справи правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

Згідно з оспорюваним рішенням:

- дії Підприємця щодо здійснення пасажирських перевезень на автобусному маршруті загального користування за напрямками Ріпки-Чернігів та Чернігів-Ріпки з порушенням вимог Закону України "Про автомобільний транспорт" та Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176 (акти перевірок Управління Укртрансінспекції у Чернігівській області), визнано порушенням, передбаченим статтею 15 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" у вигляді досягнення неправомірних переваг у конкуренції відносно ПАТ "Ріпкинське АТП 17444" шляхом порушення чинного законодавства, яке підтверджено рішенням органу державної влади, наділеного відповідною компетенцією (постанови про застосування адміністративно-господарських штрафів названого Управління);

- відповідно до статті 21 зазначеного Закону на Підприємця накладено штраф у сумі 34 000 грн.

Копію оспорюваного рішення направлено Підприємцю 05.11.2014 і отримано ним 24.11.2014.

Оспорюване рішення оскаржувалося Підприємцем у порядку адміністративного судочинства.

Так, постановою Вищого адміністративного суду України від 26.05.2016 № К/800/14952/15: скасовано постанову Чернігівського окружного адміністративного суду від 30.01.2015 та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 10.03.2015; провадження у справі за позовом Підприємця до територіального відділення АМК про визнання неправомірними дій та скасування рішення закрито; Підприємцю роз'яснено, що даний спір підлягає вирішенню у порядку господарського судочинства. Ця постанова набрала законної сили з 26.05.2016.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст