Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 11.04.2017 року у справі №908/1098/16

Постанова ВГСУ від 11.04.2017 року у справі №908/1098/16

04.05.2017
Автор:
Переглядів : 309

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2017 року Справа № 908/1098/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Рогач Л.І.- головуючого, Дроботової Т.Б., Коробенка Г.П. розглянувши матеріали касаційної скарги Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця"на постановуДонецького апеляційного господарського суду від 31.01.2017у справі№ 908/1098/16 Господарського судуЗапорізької областіза позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Енергетичне машинобудування"до - Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту "Укрзалізничпостач" - Товариства з обмеженою відповідальністю "Термінатор Плюс"простягнення 1118563,04 грнза заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Енергетичне машинобудування"прозаміну сторони її правонаступникомза участю Солом'янського районного відділу Державної виконавчої служби міста Києва Головного територіального управління юстиції у місті Києві та Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця"за участю представників: позивачаМатохнюк А.А. -представ. дов від 05.01.2017;відповідачів-не з'явився -не з'явивсяВДВСне з'явивсяПАТ"Українська залізниця"Становова Ю.В. -предст. дов. від 03.03.2017;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 13.06.2016 частково задоволено позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Енергетичне машинобудування" до Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" та стягнуто з Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Енергетичне машинобудування" 631932 (шістсот тридцять одна тисяча дев'ятсот тридцять дві) грн. 06 коп. основного боргу, 36357 (тридцять шість тисяч триста п'ятдесят сім) грн. 74 коп. - 3% річних, 406964 (чотириста шість тисяч дев'ятсот шістдесят чотири) грн. 25 коп. інфляційних витрат та 16128 (шістнадцять тисяч сто двадцять вісім) грн. 78 коп. витрат зі сплати судового збору.

30.06.2016 Господарським судом Запорізької області видано наказ на примусове виконання судового рішення.

03.08.2016 постановою Солом'янського районного відділу Державної виконавчої служби міста Києва Головного територіального управління юстиції у місті Києві на виконання наказу відкрито виконавче провадження ВП 51821212.

17.11.2016 позивач подав до господарського суду заяву про заміну сторони виконавчого провадження № 51821212 Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" його правонаступником - Публічним акціонерним товариством "Українська залізниця" згідно зі статтею 25 Господарського процесуального кодексу України, статтями 104, 107 Цивільного кодексу України з підстав переходу прав та обов'язків сторони у справі до правонаступника у зв'язку із утворенням в порядку Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" та відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25.06.2014 № 200 "Про утворення публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" на базі Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач".

Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" заперечило проти задоволення заяви, вказавши, що Державне підприємство матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту "Укрзалізничпостач" наразі перебуває у стані припинення, відомості щодо припинення підприємства у Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців відсутні; оскільки правонаступництво вважається здійсненим саме з моменту виключення юридичної особи - попередника з вказаного реєстру, надання позивачем зведеного передавального акта не може слугувати підставою для заміни сторони у виконавчому провадженні за вищевказаних умов.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 14.12.2016 (суддя Дроздова С.С.) задоволено заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Енергетичне машинобудування" про заміну сторони виконавчого провадження; замінено сторону виконавчого провадження № 51821212 Державне підприємство матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" (код ЄДРПОУ 19014832) його правонаступником Публічним акціонерним товариством "Укрзалізниця" (код ЄДРПОУ 40075815).

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 31.01.2017 (судді: Сгара Е.В. - головуючий, Мартюхіна Н.О., Дучал Н.М.) ухвалу господарського суду залишено без змін.

Не погоджуючись з висновками судів попередніх інстанцій Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" подало до Вищого господарського суду України касаційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду та постанову суду апеляційної інстанції, та прийняти нове рішення, яким у задоволенні заяви відмовити. Касаційну скаргу вмотивовано доводами про порушення судами норм процесуального права статей 34, 38, 43 Господарського процесуального кодексу України та безпідставним незастосуванням норм матеріального права, а саме частини четвертої статті 91, статей 104-107 Цивільного кодексу України. Скаржник зазначив, що правонаступництво вважається здійсненим з моменту виключення юридичної особи - попередника з Єдиного державного реєстру, відтак, сама по собі вказівка в Законі, постанові Кабінету Міністрів України від 25.06.2014 № 200, Статуті про те, що скаржник є правонаступником усіх прав та обов'язків в тому числі Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту "Укрзалізничпостач", та складення зведеного передавального акту не означає автоматичного правонаступництва без припинення юридичної особи цього підприємства.

Відповідачі та виконавча служба не скористались процесуальним правом на участь у судовому засіданні касаційної інстанції своїх представників.

Від Товариства з обмеженою відповідальністю "Термінатор Плюс" надійшло клопотання про неможливість бути присутнім у судовому засідання, в якому заявник заперечив доводи касаційної скарги.

У відзиві на касаційну скаргу та усно у судовому засіданні позивач заперечив доводи касаційної скарги, просив суд залишити скаргу без задоволення, а ухвалу господарського суду та постанову суду апеляційної інстанції без змін.

Представник скаржника підтримав у судовому засіданні доводи касаційної скарги.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення представників позивача та скаржника, присутніх у судовому засіданні, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в судовому рішенні, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до статті 1117 Господарського процесуального кодексу України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Касаційна інстанція не має права встановлювати чи вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду або відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

Попередніми судовими інстанціями встановлено, що Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" м. Київ утворене відповідно до статті 2 Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" та Постанови Кабінету Міністрів України №200 від 25.06.2014 "Про утворення Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця".

Відповідно до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України № 200 від 25.06.2014 "Про утворення Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" постановлено утворити Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця", 100 відсотків акцій якого закріплюються в державній власності, на базі Державної адміністрації залізничного транспорту, підприємств та установ залізничного транспорту загального користування, які реорганізовуються шляхом злиття, згідно з Додатком 1.

Згідно з Додатком 1 зазначеної Постанови, Державне підприємство матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" (код ЄДРПОУ 19014832) увійшло в перелік підприємств та установ залізничного транспорту загального користування, на базі яких утворюється Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця".

Згідно преамбули Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" цей Закон визначає правові, економічні та організаційні особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування, 100 відсотків акцій якого належать державі (далі - Товариство), управління і розпорядження його майном та спрямований на забезпечення економічної безпеки і захисту інтересів держави.

Відповідно до пункту 2 розділу III "Перехідні та прикінцеві положення" Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" закони та інші нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, діють у частині, що не суперечить цьому Закону.

Частиною шостою статті 2 Закону України "Про особливості утворення Публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування" встановлено, що Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" є правонаступником всіх прав та обов'язків Державної адміністрації залізничного транспорту України та підприємств залізничного транспорту.

Відповідно до частини третьої статті 2 Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", Товариство утворюється як публічне акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого закріплюються в державній власності, на базі Державної адміністрації залізничного транспорту України, а також підприємств, установ та організацій залізничного транспорту загального користування, які реорганізовуються шляхом злиття (надалі - підприємства залізничного транспорту).

Утворення Товариства здійснюється за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим Законом (частина перша статті 2 Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування")

Суди також встановили, що відповідно до пункту 1 Статуту Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 № 735, Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" є юридичною особою, що утворена відповідно до Закону України "Про особливості утворення публічного акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування", постанови Кабінету Міністрів України від 25.06.2014 № 200 "Про утворення публічного акціонерного товариства "Українська залізниця". Згідно з частиною другою пункту 2 Статуту Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" є правонаступником усіх прав і обов'язків Укрзалізниці та підприємств залізничного транспорту.

Суди встановили, що 21.10.2015 проведено державну реєстрацію ПАТ "Українська залізниця" (код ЄДРПОУ 40075815). Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" є правонаступником, зокрема, Державного підприємства матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту України "Укрзалізничпостач" (код ЄДРПОУ 19014832).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст