Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 11.01.2017 року у справі №910/1589/16

Постанова ВГСУ від 11.01.2017 року у справі №910/1589/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 303

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2017 року Справа № 910/1589/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Коробенка Г.П.,- головуючого (доповідач), Кравчука Г.А., Мачульського Г.М.розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали касаційної скарги Товариства власників квартир "Будматеріали"на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 08.11.2016у справі№ 910/1589/16 Господарського суду міста Києваза позовомТовариства власників квартир "Будматеріали"доВідділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Печерської районної в місті Києві державної адміністраціїпростягнення 63 115,26 грн.У судовому засіданні взяли участь представники:

від позивача: не з'явилися;

від відповідача: не з'явилися;

В С Т А Н О В И В:

Товариство власників квартир "Будматеріали" звернулось із позовом до Печерської районної в місті Києві державної адміністрації про стягнення, з урахуванням заяви про збільшення розміру позовних вимог, 63115,26 грн., з яких: 1033,79 грн. боргу за грудень 2014 року, 52396,18 грн. збитків, заподіяних позивачеві несплатою комунальних послуг (холодна вода, теплова енергія) і плати на утримання будинку та прибудинкової території, 706,77 грн. пені, 7902,42 грн. збитків від зміни індексу інфляції, 1076,10 грн. - 3% річних. Позов обґрунтовано приписами ст. 16, 22, 536, 692, 1166, 1212 Цивільного кодексу України.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.02.2016 здійснено зміну відповідача Печерську районну в місті Києві державну адміністрацію на належного відповідача - Відділ культури, туризму та охорони культурної спадщини Печерської районної в місті Києві державної адміністрації.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 12.04.2016 позов задоволено частково шляхом стягнення з Відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Печерської районної в місті Києві державної адміністрації на користь Товариства власників квартир "Будматеріали" 1 033, 79 грн. боргу, 278,42 грн. пені, 416,15 грн. збитків від зміни індексу інфляції, 36,28 грн. - 3% річних. В іншій частині позову відмовлено. Суд першої інстанції визнав, що вимоги про стягнення боргу за надані послуги у грудні 2014 року в розмірі 1 033,79 грн. є обґрунтованими і підлягають задоволенню у повному обсязі. Також, здійснивши вірний розрахунок пені, суд стягнув її у розмірі 278, 42 грн., а також задовольнив вимоги щодо стягнення 416,15 грн. інфляційних та 36,28 грн. - 3% річних, які нараховані на суму основного боргу. Суд першої інстанції визнав, що позивачем не подано належних та допустимих доказів понесення ним витрат в розмірі 52 396,18 грн. і за відсутності всіх складових необхідних для настання такої міри цивільно-правової відповідальності, як стягнення збитків, відмовив у цій частині позовних вимог і у частині нарахованих на заявлену суму збитків, річних та інфляційних.

Київський апеляційний господарський суд постановою від 08.11.2016, перевірене рішення місцевого суду частково скасував та прийняв нове рішення, яким достягнув з відповідача на користь позивача 31 575, 80 грн. збитків з підстав доведеності цих вимог. В решті рішення у справі залишив без змін.

Товариство власників квартир "Будматеріали" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою у якій просить суд змінити рішення та постанову у справі у частині якою відмовлено у задоволенні позовних вимог, а саме достягнути з відповідача на користь позивача 4 977,22 грн. інфляційних втрат і 19 592,34 грн. боргу за несплату внесків на утримання будинку та прибудинкової території. Скаржник вважає, що апеляційним судом неповно з'ясовано всі обставини даного спору, та не застосовано положення ст. 11, 22, 509, 625 Цивільного кодексу України в оскаржуваній частині, що призвело до прийняття помилкових рішень в оскаржуваній частині. Скаржник наголошує, що оплата на утримання будинку та прибудинкової території є за своєю правовою природою тягарем утримання спільного майна, відтак обов'язок відповідача зі сплати відповідних коштів не потребує доведення, позаяк встановлений нормами ст. 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", ст. 8 Закону України "Про кооперацію", та п. 19 Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу, затвердженого Постановою Ради міністрів УРСР від 30.04.1985 №186.

Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів, знаходить необхідним в задоволенні касаційної скарги відмовити, враховуючи наступне.

Апеляційною інстанцією при розгляді даного спору встановлено, що 15.02.1994 Державною адміністрацією в Старокиївському районі м. Києва був зареєстрований Статут Товариства власників квартир "Будматеріали" (позивач у справі), відповідно до якого діючий житлово-будівельний кооператив після передачі всіх квартир у власність його членів трансформується в товариство власників квартир. У Товариства залишається право колективної власності, у тому числі, на вбудовані приміщення, службові квартири, нежитлові приміщення та інше.

Відповідно до п. 6 Статуту підприємства і організації, розташовані в будинку Товариства власників квартир: орендне об'єднання "Лоліта", бібліотека ім. Салтикова-Щедріна, фірма "Ілія" приймають участь в загальних витратах на експлуатацію будинку та утриманню прибудинкової території, а також пропорційно балансової вартості вказаних частин будинку у витратах по капітальному ремонту будинку. Зазначені підприємства і організації також беруть участь у загальних витратах Товариства по оплаті комунальних і інших послуг відповідно з договором, укладеним між ними і Товариством.

02.01.2014 між позивачем - Товариством власників квартир "Будматеріали", як орендодавцем, та відповідачем - Відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, як орендарем, було укладено Договір №2/14 оренди нежитлових приміщень (далі - Договір оренди), відповідно до якого орендодавець здає, а орендар приймає в оренду належні орендодавцю нежитлові приміщення для розміщення бібліотеки імені А.Макаренка, які розташовані за адресою: 01004, м. Київ, вул. Шовковича, 48 у 3-му цокольному поверсі житлового будинку ТВК загальною площею 164,2 кв.м.

Пунктом 2.2. Договору оренди встановлено, що вартість комунальних послуг, а саме: холодного та гарячого водопостачання, водовідведення, опалення (вартість теплової енергії), витрат на утримання прибудинкової території, внутрішньобудинкових мереж, ремонту будівлі, вивіз сміття тощо, не входить до складу орендної плати та сплачується орендарем окремо на підставі договору, укладеного орендарем з ТВК, вартість теплової енергії оплачується пропорційно займаної площі, за тарифами, встановленими повноважними органами.

Згідно з п.п. 3.1, 3.3 Договору оренди термін дії Договору встановлений з 01.01.2014 по 31.12.2014. Подальша оренда приміщень можлива після укладання сторонами нового договору оренди або пролонгації попереднього договору оренди.

29.12.2014 між позивачем - Товариством власників квартир "Будматеріали", як балансоутримувачем, та відповідачем - Відділом культури, туризму та охорони культурної спадщини Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, як орендарем, був укладений Договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та відшкодування отриманих комунальних послуг орендарю № 02/14-1 (далі - Договір про відшкодування витрат).

Відповідно до п. 1.1. Договору про відшкодування витрат балансоутримувач здійснює обслуговування, експлуатацію та ремонт будинку, будівлі (далі - будівля), розміщеної за адресою: м. Київ, вул. Шовковична, 48, а також утримання прибудинкової території.

Згідно з п. 1.2. Договору про відшкодування витрат балансоутримувач забезпечує надання комунальних послуг орендарю, а по тих видах комунальних послуг, по яких орендар укладе договори безпосередньо з виробниками цих послуг - забезпечує їх отримання орендарем. До відносин надання комунальних послуг застосовуються умови типових договорів, встановлених законодавством, за винятком особливостей, встановлених цим договором та додатками до нього. Орендар забезпечує оплату отриманих комунальних послуг (відшкодовує вартість отриманих від виробників комунальних послуг), за встановленими показниками фактичного споживання, а у разі відсутності показників чи способів визначення фактичного споживання - згідно встановлених законом чи договором норм.

Відповідно до п. 1.3. Договору про відшкодування витрат орендар бере участь у витратах Балансоутримувача на виконання вказаних робіт пропорційно до займаної ним площі - приміщення (приміщення, нерухоме майно), для розміщення бібліотеки ім. Макаренка, по вул. Шовковична, 48, загальною площею 164,2 кв. м., на 3-му цокольному поверсі (далі - приміщення) в цій будівлі, визначене на підставі договору оренди від 02.01.2014 за № 02/14, якщо інше не випливає з характеру послуг, наданих балансоутримувачем за цим договором.

Згідно з п. 1.8. Договору про відшкодування витрат сторони домовились, що плата по цьому договору вноситься орендарем на рахунок балансоутримувача до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим. Планово-розрахункова вартість відшкодування за надані комунальні послуги у 2014 році становить 19 489,43 грн.

Відповідно до п. 1.9. Договору про відшкодування витрат, податок на додану вартість нараховується на всі платежі, обумовлені договором і сплачується додатково у визначених законодавством розмірах та порядку.

Розмір щомісячного розрахунку за комунальні послуги встановлюється в залежності від фактичних витрат холодної води і теплової енергії (пропорційно займаної площі), норм споживання та розрахункових документів постачальників комунальних послуг (п. 1.11. Договору про відшкодування витрат).

Згідно з п. 1.12. Договору про відшкодування витрат, орендар зобов'язаний до 10 числа місяця, наступного за розрахунковим, отримувати у балансоутримувача рахунок на сплаті за послуги згідно цього договору.

Згідно з п. 5.1. Договору про відшкодування витрат, відповідно до ч. 3 ст. 631 Цивільного кодексу України умови цього договору застосовуються до відносин, що виникли між сторонами до моменту укладення цього договору з 01.01.2014. Цей договір набуває чинності з моменту підписання його сторонами і є чинним протягом всього строку орендних відносин та перебування орендаря у приміщенні.

У Додатку №ВП-1 до Договору про відшкодування витрат сторони узгодили Розрахунок щомісячних платежів за обслуговування будівлі, комунальні та інші послуги, які акумулює балансоутримувач для відшкодування орендарем під розміщення бібліотеки.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст