Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 11.01.2017 року у справі №904/2499/16

Постанова ВГСУ від 11.01.2017 року у справі №904/2499/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 288

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2017 року Справа № 904/2499/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіСибіги О.М.,суддівХодаківської І.П., Швеця В.О.розглянувши матеріали касаційної скаргиКвартирно-експлуатаційного відділу м. Дніпро, м. Дніпрона постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.11.2016 рокуу справі господарського суду Дніпропетровської областіза позовомПублічного акціонерного товариства "ДТЕК Дніпрообленерго", м. ДніпродоКвартирно-експлуатаційного відділу м. Дніпро, м. Дніпропростягнення 112 339, 77 грн. за договором про постачання електроенергії

за участю представників

позивача: Шаровський С.А.,

відповідача: Куценко Д.Г.

В С Т А Н О В И В:

Публічне акціонерне товариство "ДТЕК Дніпрообленерго" (далі за текстом - ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго") звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Квартирно-експлуатаційного відділу міста Дніпропетровська про стягнення заборгованості у розмірі 112 339, 77 грн. за перевищення договірної величини споживання електричної енергії по Договору про постачання електричної енергії за державні кошти № 026075 від 10.03.2015 року.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 14.06.2016 року залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.11.2016 року позов задоволено у повному обсязі: присуджено до стягнення з Квартино-експлуатаційного відділу міста Дніпропетровська на користь ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" 112 339, 77 грн. заборгованості за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та судовий збір.

Вищезазначені судові акти мотивовано тим, що споживання електричної енергії з перевищенням договірної величини погодженої сторонами відповідно до п. 7.2.2 Договору постачання електричної енергії та частини 6 ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" є правовою підставою для стягнення двократної вартості електричної енергії нарахованої на різницю фактично спожитої та договірної величини.

Не погоджуючись з судовими актами попередніх інстанцій, Квартирно-експлуатаційний відділ міста Дніпро звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Дніпропетровської області від 14.06.2016 року та постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.11.2016 року і прийняти нове рішення, яким зменшити суму стягнення з урахуванням приписів ст. 233 Господарського кодексу України.

ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" до Вищого господарського суду України було надіслано відзив на касаційну скаргу, в якому позивач проти доводів касаційної скарги заперечує та просить залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

В судовому засіданні представник відповідача просив касаційну скаргу задовольнити, рішення господарського суду Дніпропетровської області від 14.06.2016 року та постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 07.11.2016 року - скасувати і прийняти нове рішення, яким зменшити суму стягнення, а представник позивача проти доводів касаційної скарги заперечував та просив залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

Заслухавши пояснення представників сторін, приймаючи до уваги межі перегляду справи в суді касаційної інстанції, перевіривши повноту встановлення господарськими судами обставин справи та правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 10.03.2015 року ПАТ "ДТЕК "Дніпрообленерго" (постачальник) та Квартирно-експлуатаційним відділом міста Дніпропетровська (споживач) укладено Договір № 026075 про постачання електричної енергії за державні кошти (далі за текстом - Договір), згідно з п. 1.1 якого постачальник зобов'язаний з лютого по грудень 2015 року поставити споживачу електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю 2 199, 34 кВт, величини якої по об'єктах споживача визначені додатком "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії", а споживач - оплатити постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснити інші платежі згідно з умовами цього Договору.

В п. 1.2 Договору сторони погодили, що кількість обсягу електричної енергії, яку постачальник зобов'язується постачати споживачу, визначається згідно з Додатками до Договору "Обсяги постачання електроенергії споживачу", "Порядок розрахунків" та "Порядок розрахунків за перетікання реактивної електроенергії".

Відповідно до п. 4.1 Договору розрахунки за придбану електричну енергію проводяться споживачем на підставі рахунку на оплату спожитої у розрахунковому періоді електричної енергії. Порядок проведення розрахунків наведений у Додатку до Договору "Порядок розрахунків".

Положеннями п. п. 6.1.1, 6.1.6 Договору передбачено, що споживач зобов'язаний своєчасно оплачувати постачальнику вартість придбаної електричної енергії та інші платежі згідно з умовами додатку "Порядок розрахунків"; оплачувати постачальнику вартість електричної енергії згідно з умовами додатків "Порядок розрахунків" та "Графік зняття показів засобів обліку електричної енергії" тощо.

Відповідно до пп. 2 п. 7.2.2 Договору за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, визначених згідно із вимогами цього Договору, споживач сплачує постачальнику двократну вартість різниці фактично спожитої та договірної величини. При цьому плата за перевищення договірної величини потужності стягується із споживачів з приєднаною потужністю 150 кВт і більше та середньомісячним споживанням 50 000 кВт*год і більше.

Даний Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31 12.2015 року, але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами своїх зобов'язань по Договору. Термін дії Договору, а також його умови можуть бути переглянуті за узгодженням сторін, на підставі та у відповідності до законодавства в сфері електроенергетики та державних закупівель (п. 10.1 Договору).

За змістом п. 11.1.6 Договору перевищення споживачем договірних величин споживання електричної енергії визначається постачальником як різниця фактично спожитої активної електричної енергії за розрахунковий період, підтвердженої додатком "Акт прийняття-передавання товарної продукції", та договірною величиною споживання електричної енергії, встановленою на цей розрахунковий період, згідно з умовами цього Договору. Перевищення споживачем договірних величин споживання електричної потужності визначається постачальником як різниця між найбільшою величиною спожитої електричної потужності, що зафіксована у періоди контролю максимумів навантаження енергосистеми за розрахунковий період, та договірною величиною споживання електричної потужності, встановленою на цей розрахунковий період, згідно з умовами цього Договору.

До зазначеного Договору сторонами підписано Додаток № 1 "Обсяги постачання електроенергії споживачу", в якому ними узгоджено договірні величини постачання електричної енергії, а саме: по в/ч А4615 - на лютий 2015 року - 69 960 кВт*год.; по в/ч А 1314 - на лютий 2015 року - 116 560 кВт*год., на листопад 2015 року - 75 000 кВт*год., в подальшому погоджено до 112 800 кВт*год., на грудень 2015 року - 80 000 кВт*год., в подальшому погоджено до 112 800 кВт*год; по КЕВ м. Дніпропетровська, адмін. будівля - на лютий 2015 року - 11 904 кВт*год., на березень 2015 року - 8 000 кВт*год., на грудень 2015 року - 11 520 кВт*год., на січень 2016 року - 11 904 кВт*год.

Порядок розрахунків встановлено в Додатку № 3 до Договору.

Відповідно до п. 2 Додатку № 3 до Договору споживач здійснює повну оплату вартості обсягу спожитої електричної енергії за розрахунковий період один раз за фактичними показами засобів обліку електричної енергії згідно з виписаним та самостійно отриманим у постачальника рахунком.

Згідно з п. 2.1 Додатку № 3 до Договору оплата рахунків за активну електроенергію, за перевищення договірних величин споживання електричної енергії та потужності, рахунків за надання послуг з компенсації перетікання реактивної енергії, пеня, 3 % річних, індекс інфляції та інші платежі (за надання споживачу додаткових послуг, суми завданих споживачем збитків тощо) згідно з умовами цього Договору, здійснюється на рахунки постачальника, зазначені у розділі 10 Договору, на підставі самостійно отриманих у постачальника рахунків протягом 5 операційних днів з дня їх отримання.

Споживач протягом 30 календарних днів з дати отримання рахунку постачальника повинен здійснити повну оплату вартості електричної енергії, недорахованої внаслідок використання електричної енергії з порушенням ПКЕЕ.

31.12.2015 року сторонами підписано Додаткову угоду до Договору, в п. 1 якої зазначено, що у відповідності до п. 6 ст. 40 Закону України "Про здійснення державних закупівель", із змінами, якою передбачено, що дія Договору про закупівлю може продовжуватися на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної у Договорі, укладеному в попередньому році, якщо видатки на цю мету затверджено в установленому порядку, продовжити строк дії Договору про постачання електричної енергії за державні кошти № 020675 від 10.03.2015 року, зазначений у п. 10.1 Договору, до 01.04.2016 року та встановити, що відповідно до ст. 631 Цивільного кодексу України умови цього Договору в частині постачання електричної енергії застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення і діють з 01.02.2015 року по 31.03.2016 року включно.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст