Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 10.08.2016 року у справі №918/1450/15

Постанова ВГСУ від 10.08.2016 року у справі №918/1450/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 165

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2016 року Справа № 918/1450/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоКочерової Н.О. (доповідач),суддівЄвсікова О.О., Мележик Н.І.,розглянувши касаційну скаргу комунального закладу "Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою" Рівненської обласної радина постановуРівненського апеляційного господарського суду від 14.06.2016у справі№ 918/1450/15 господарського суду Рівненської областіза позовомрегіонального відділення Фонду державного майна по Рівненській областідокомунального закладу "Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою" Рівненської обласної ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачаКабінет Міністрів України,третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачаРівненська обласна рада,провнесення змін у договір оренди державного майна та за позовом третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет споруНаціонального університету "Острозька академія"до 1) комунального закладу "Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою" Рівненської обласної ради, 2) регіонального відділення Фонду державного майна по Рівненській областіпро визнання договору оренди державного майна припиненимза участю представників сторін:

від позивача: Грицькова І.О., дов. від 23.12.2015

від відповідача: Поліщук Д.В. - керівник, Ващишина О.В., дов. від 11.04.2016

від третьої особи на стороні позивача: не з'явились

від третьої особи на стороні відповідача: Навроцький Е.А., дов. від 30.06.2016

від третьої особи із самостійними вимогами на предмет спору: Волинчук В.О., дов. від 18.05.2016

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2015 року регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській області звернулося до господарського суду з позовом до комунального закладу "Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою" Рівненської обласної ради про внесення змін до договору оренди державного майна № 248-2004 від 18.10.2004, укладеного між ним та відповідачем, а саме: до пункту 1.1. договору щодо предмету договору та вартості орендованого майна, до п.п. 3.1. і 3.2. щодо розміру, порядку сплати і перерахування орендної плати та до п. 10.1. договору щодо строку дії договору оренди шляхом викладення вказаних пунктів договору в інших редакціях.

В обґрунтування вимог позивач зазначав, що між ним та відповідачем, як сторонами договору оренди державного майна № 248-2004 від 18.10.2004, після закінчення строку дії договору та при укладенні договору оренди на новий термін не було досягнуто згоди по істотним умовам договору.

15.12.2016 третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору, - Національний університет "Острозька академія" звернулась до господарського суду з позовом до комунального закладу "Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою" Рівненської обласної ради та регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області про визнання договору оренди державного майна № 248-2004 від 18.10.2004 припиненим з 18.10.2014.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що вказаний договір припинив свою дію у зв'язку із закінченням строку, на який його було укладено, і не був автоматично подовжений на новий термін, оскільки в період дії договору академією, як балансоутримувачем орендованого за договором майна, та регіональним відділенням ФДМУ, як орендодавцем, були висловлені орендарю заперечення щодо умов та строку дії вказаного правочину, що, за твердженням позивача, є достатньою підставою для припинення такого договору відповідно до ч. 4 ст. 284 ГК України та ч. 2 ст. 17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

Рішенням господарського суду Рівненської області від 19.02.2016 (суддя Марач В.В.) позов РВ ФДМУ по Рівненській області задоволено частково. Внесено зміни до договору оренди державного майна №248-2004 від 18.10.2004 шляхом викладення пунктів 1.1., 3.1. та 3.2. договору в редакціях, запропонованих позивачем. У внесенні змін до п.10.1. договору оренди щодо строку дії договору та у задоволенні позову третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору,- Національного університету "Острозька академія" відмовлено.

Місцевий господарський суд виходив з того, що договір оренди державного майна №248-2004 від 18.10.2004 після закінчення строку його дії був продовжений на той самий строк, а саме: до 18.10.2024, оскільки сторонами цього договору протягом місяця після закінчення терміну дії договору не було подано жодних заяв про припинення договору і заперечень щодо його продовження, сторони продовжили виконувати і виконують умови договору, про що свідчить і сам факт звернення регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області з позовом про внесення змін до вказаного договору у даній справі, а позивач (РВ ФДМУ) не обґрунтувало правових підстав, за яких новий строк дії договору, на який він продовжився, підлягає зміні.

Суд визнав обґрунтованими позовні вимоги про внесення змін до пунктів 1.1., 3.1. та 3.2. договору, що стосуються предмету договору, вартості орендованого майна, розміру, порядку сплати і розподілу орендної плати, оскільки, за висновком суду, змінився законодавчий порядок розрахунку та розподілу орендної плати за державне майно і умови договору оренди, подовженого на новий строк, мають бути приведені у відповідність до вимог чинного законодавства. Крім того, за висновком суду, можливість зміни розміру орендної плати на вимогу сторони у разі зміни методики її розрахунку, змін централізованих цін і тарифів передбачена ст. 21 Закону України"Про оренду державного та комунального майна" та умовами договору оренди.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 14.06.2016 (склад колегії суддів: Філіпова Т.Л. - головуючий, Бучинська Г.Б., Василишин А.Р.) у задоволенні апеляційної скарги Національного університету "Острозька академія" відмовлено. Рішення господарського суду Рівненської області скасовано в частині відмови у задоволенні позовних вимог Регіонального відділення Фонду державного майна України та прийнято у цій частині нове рішення, яким позов РВ ФДМУ по Рівненській області задоволено в повному обсязі з викладенням резолютивної частини рішення в іншій редакції. В іншій частині рішення господарського суду Рівненської області залишено без змін.

Суд апеляційної інстанції погодився з висновками суду першої інстанції про те, що договір оренди державного майна №248-2004 від 18.10.2004 не припинився після закінчення строку його дії, а був продовжений, та його умови щодо вартості орендованого майна, розміру, порядку сплати і розподілу орендної плати мають бути приведені у відповідність до вимог чинного законодавства, яке змінилось за період використання відповідачем орендованого майна.

Однак, суд дійшов до висновку про те, що договір оренди хоча і був продовжений на новий термін, але лише до 18.09.2017, оскільки власник орендованого майна (Міністерство освіти і науки України) та балансоутримувач майна (Національний університет "Острозька академія") заперечували проти продовження терміну дії договору на 10 років до 18.09.2024, у зв'язку з чим задовольнив позовну вимогу про внесення змін до п.10.1 договору оренди державного майна №248-2004 18.10.2004 в запропонованій позивачем редакції: "10.1. Цей договір діє з 18 жовтня 2004 року по 18 вересня 2017 року ".

В касаційній скарзі комунальний заклад "Острозький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою" Рівненської обласної ради просить постанову апеляційного господарського суду скасувати, а рішення місцевого господарського суду залишити без змін, посилаючись на порушення та неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права.

Заслухавши пояснення представників сторін, третьої особи на стороні відповідача та третьої особи із самостійними вимогам на предмет спору, перевіривши повноту встановлених судом обставин справи та їх юридичну оцінку, Вищий господарський суд України вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та підтверджено матеріалами справи, 18.10.2004 між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Рівненській області (орендодавець, позивач) та Острозьким обласним ліцеєм-інтернатом з посиленою військово-фізичною підготовкою (орендар), правонаступником якого є відповідач, укладено договір оренди державного майна №248-2004 (далі за текстом - договір оренди),

Додатковою угодою від 07.06.2005, нотаріально посвідченою приватним нотаріусом Острозького міського нотаріального округу Тишкун Ж.Я., договір оренди державного майна викладено в новій редакції.

Відповідно до п.1.1. договору оренди в редакції додаткової угоди від 07.06.2005 орендодавець зобов'язався передати, а орендар прийняти в строкове платне володіння та користування "Військове містечко", до якого входять: будівля № 7 - навчальний корпус, будівля № 93 - сховище, будівля № 94 - овочесховище, розташоване по проспекту Незалежності, 62 у м.Острог Рівненської області і яке перебуває на балансі Національного університету "Острозька академія". Балансова вартість будівлі № 7 - 1000 тис. грн., будівлі № 93 - 10080 тис. грн., будівлі № 94 - 320 грн.

Пунктом 2.2. договору оренди визначено, що передача майна в оренду не спричиняє передачу орендарю права власності на це майно. Власником орендованого майна залишається держава, а орендар володіє і користується ним протягом строку оренди.

Відповідно до п. 3.1. договору в редакції додаткової угоди від 07.06.2005 орендна плата визначається на підставі п. 10 "Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна", затвердженої Постановою КМУ № 786 від 04.10.1995 і становить 1 грн на рік без ПДВ.

Розмір орендної плати може бути переглянуто на вимогу однієї із сторін у разі зміни методики її розрахунку, змін централізованих цін і тарифів та в інших випадках, передбачених чинним законодавством України. (п. 3.3. договору)

За умовами п.п. 10.1., 10.6. договору в редакції додаткової угоди від 07.06.2005 цей договір діє з 18 жовтня 2004 року по 18 жовтня 2014 року включно. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну договору після закінчення строку протягом одного місяця, він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст