Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 10.08.2016 року у справі №911/3148/15

Постанова ВГСУ від 10.08.2016 року у справі №911/3148/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 141

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2016 року Справа № 911/3148/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого Гольцової Л.А.(доповідач), суддів:Іванової Л.Б., Картере В.І.розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк Форум"на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 24.05.2016у справі№ 911/3148/15Господарського суду Київської областіза позовомПублічного акціонерного товариства "Банк Форум"доТовариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Білоцерківмаз"третя особаПублічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України"простягнення 10448800,00 грнза участю представників:

позивача: Пісний А.В., дов. від 01.06.2016;

відповідача: Гореліков І.В., дов. від 17.12.2015;

третя особа: повідомлений, але не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Київської області від 12.01.2016 у справі №911/3148/15 (колегія суддів у складі: головуючий суддя - Рябцева О.О., судді - Ярема В.Я., Бацуца В.М.) позов задоволено повністю.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 24.05.2016 (колегія суддів у складі: головуючий суддя - Дикунська С.Я., судді - Алданова С.О., Зеленін В.О.) рішення Господарського суду Київської області від 12.01.2016 у справі № 911/3148/15 скасовано, прийнято нове рішення, яким в позові відмовлено.

Не погоджуючись постановою апеляційного господарського суду, позивач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить її скасувати, а рішення суду першої інстанції залишити в силі.

Обґрунтовуючи підстави звернення з касаційною скаргою, скаржник послався на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права.

Розпорядженням в.о. керівника апарату Вищого господарського суду України від 09.08.2016, у зв'язку з відпусткою з перебуванням судді Дунаєвської Н.Г. на лікарняному, призначено проведення автоматичної зміни складу колегії суддів у справі № 911/3148/15.

Відповідно до протоколу автоматичної зміни складу колегії суддів від 22.07.2016, у зв'язку з відпусткою з перебуванням судді Дунаєвської Н.Г. на лікарняному, для розгляду касаційної скарги визначено наступний склад суддів: головуючий суддя - Гольцова Л.А. (доповідач), судді - Іванова Л.Б., Картере В.І.

Відповідач надав відзив на касаційну скаргу та додаткові пояснення до нього, в яких заперечує проти її задоволення, просить прийняте у даній справі оскаржуване судове рішення залишити без змін.

Відзив на касаційну скаргу від третьої особи не надходив, що не є перешкодою для суду касаційної інстанції переглянути в касаційному порядку оскаржуване судове рішення.

09.08.2016 від ТОВ "СГ Еквіпмент Лізинг Україна" надійшло клопотання про фіксацію судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу, однак зазначена юридична особа не є учасником судового процесу у справі № 911/3148/15, а тому дане клопотання колегією суддів відхиляється.

Проте, у відповідності до ст. 811 ГПК України, фіксування судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу здійснюється за ініціативою суду касаційної інстанції.

Усіх учасників судового процесу відповідно до ст. 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм судами попередніх інстанцій належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин справи, дотримання норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, з огляду на наступне.

Місцевим та апеляційним господарськими судами під час розгляду справи встановлено, що 06.08.2007 на загальних зборах учасників ТОВ "НВП "Білоцерківмаз" вирішено затвердити закрите (приватне) розміщення облігацій ТОВ "НВП "Білоцерківмаз" (протокол № 33).

Згідно з п. 3 рішення про закрите (приватне) розміщення облігацій ТОВ "НВП "Білоцерківмаз", оформленого протоколом № 33, параметри емісії наступні: відсоткові іменні облігації (незабезпечені), бездокументарної форми, у кількості 30000 штук, номінальною вартістю 1000,00 грн, на загальну суму 30000000,00 грн, серії А №№ 00001 - 30000.

Відповідно до пп. 3.5.2 п. 3.5 цього ж рішення, до переліку осіб, серед яких емітент має намір розмістити облігації, включені ВАТ "Український професійний банк" (правонаступник - ПАТ "Український Професійний Банк") та АКБ "Банк Форум" (правонаступник - ПАТ "Банк Форум").

Пунктом 3.8 цього рішення "Умови та дата закінчення обігу облігацій, можливість викупу емітентом облігацій у власників на їх вимогу із зазначенням випадків, у яких емітент здійснює викуп облігацій, порядок повідомлення власників облігацій про здійснення такого викупу облігацій, порядок встановлення ціни викупу облігацій і строк, у який облігації можуть бути пред'явлені їх власниками для викупу" передбачено, що облігації емітента є облігаціями, що мають обмежене коло обігу серед осіб, які визначені в п. 3.5 рішення про розміщення облігацій.

Термін обігу облігацій починається після реєстрації Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку звіту про результати розміщення облігацій та видачі свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій та триває до 20.09.2010.

Обіг облігацій здійснюється на рахунках у цінних паперах, що відкриті у зберігачів та у депозитарії - ВАТ "МФС". Для здійснення операцій з облігаціями власник облігацій має відкрити рахунок у цінних паперах у обраного ним зберігача. Право власності на придбані облігації виникає з моменту їх зарахування на рахунок у цінних паперах власника у зберігача та підтверджується випискою з цього рахунку, що надає зберігач.

За бажанням, власник облігацій має право надати облігації емітенту для їх викупу. Викуп здійснюється емітентом на дату, зазначену в рішенні про розміщення облігацій, після закінчення четвертого та восьмого відсоткових періодів, а саме - 23.09.2008 та 22.09.2009.

Ціна викупу облігацій дорівнює їх номінальній вартості - 1000,00 грн. Власники облігацій, які надають облігації для викупу, отримують відсотковий дохід за попередній відсотковий період.

Для здійснення продажу власник облігацій або належним чином уповноважена ним особа (далі - продавець) має подати емітенту повідомлення про намір здійснити такий продаж у строки, вказані нижче. Таке повідомлення має містити назву продавця, П.І.Б. уповноваженої особи та вказівку на документ, що підтверджує повноваження особи надавати дане повідомлення (статут підприємства, довіреність тощо), кількість облігацій, запропонованих до викупу, згоду з умовами викупу, які викладені в рішенні про розміщення облігацій, адресу та телефон продавця.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст