Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 10.02.2016 року у справі №910/25426/15

Постанова ВГСУ від 10.02.2016 року у справі №910/25426/15

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 155

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2016 року Справа № 910/25426/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого Стратієнко Л.В. (доповідач)суддів Гончарука П.А. Кондратової І.Д.за участі представників: позивача: відповідача: Книш М.Б. не з'явивсярозглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд"на ухвалу та постановуГосподарського суду міста Києва від 04 листопада 2015 року Київського апеляційного господарського суду від 17 грудня 2015 рокуу справі№ 910/25426/15за позовомпублічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд"доДержавної архітектурно - будівельної інспекції Українипроскасування постанови

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2015 р. публічне акціонерне товариство "Холдингова компанія "Київміськбуд" звернулось до суду з позовом про скасування постанови Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у м. Києві про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності № 1/15/10126-5/1009/0214 від 10.09.2015.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.11.2015 (суддя - Сташків Р.Б.), залишеною без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 17.12.2015 (головуючий - Тищенко А.І., судді - Отрюх Б.В., Михальська Ю.Б.), провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України припинено.

В касаційній скарзі позивач, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати ухвалу Господарського суду міста Києва від 04.11.2015 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 17.12.2015 і справу передати на розгляд до Господарського суду міста Києва.

Заслухавши пояснення представника позивача, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається із матеріалів справи і встановлено судами, предметом спору у цій справі є скасування постанови Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у м. Києві про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності № 1/15/10126-5/1009/0214 від 10.09.2015.

Відповідно до ст. 1 ГПК України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Статтею 12 ГПК України встановлено категорії справ, які підвідомчі господарським судам.

Державна архітектурно-будівельна інспекція України є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю, і за змістом статей 6, 7 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" здійснює управління у сфері містобудівної діяльності, зокрема, контроль за дотриманням законодавства, вимог будівельних норм, державних стандартів і правил, положень містобудівної документації всіх рівнів, вихідних даних для проектування об'єктів містобудування, проектної документації.

Частиною 3 ст. 41 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" та ч. 2 ст. 3 Закону України "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності" передбачено, що до повноважень органу державного архітектурно-будівельного контролю віднесено розгляд справ про правопорушення у сфері містобудівної діяльності та застосування санкцій за ці правопорушення.

Отже, у зв'язку із тим, що відповідачем у цій справі є суб'єктом владних повноважень в розумінні ст. 3 КАС України, а предметом спору - скасування рішення Департаменту, як територіального органу Державної архітектурно-будівельної інспекції України, у зв'язку з реалізацією ним делегованим владних повноважень з контролю за дотриманням законодавства у сфері містобудівної діяльності, то господарські суди дійшли до правильного висновку про те, що справа підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, оскільки випливає з правовідносин, для яких законом не передбачено можливості її розгляду за правилами господарського судочинства.

Таким чином, місцевий господарський суд, з яким погодився і суд апеляційної інстанції, прийшов до правильного висновку про непідвідомчість справи господарському суду та обґрунтовано припинив провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Доводи касаційної скарги висновків господарських судів не спростовують і підстав для скасування ухвали господарського суду міста Києва від 04.11.2015 та постанови Київського апеляційного господарського суду від 17.12.2015 не вбачається.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119 -11113 ГПК України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд" залишити без задоволення, а ухвалу Господарського суду міста Києва від 04 листопада 2015 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 17 грудня 2015 року у справі за № 910/25426/15 - без змін.

Головуючий, суддя Л. Стратієнко Суддя П. ГончарукСуддя І. Кондратова

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст