Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 10.01.2017 року у справі №916/4644/15

Постанова ВГСУ від 10.01.2017 року у справі №916/4644/15

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 240

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 січня 2017 року Справа № 916/4644/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Куровського С.В.

Полякова Б.М.

За участю представника : ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" - Міхай-Седової Ю.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Південбуд"

на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 11.05.2016 та ухвалу Господарського суду Одеської області від 11.01.2016 по справі № 916/4644/15 за заявою Публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" в особі Одеської обласної дирекції Публічного акціонерного товариства "Райффайзен Банк Аваль" про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Південбуд", -

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою підготовчого засідання господарського суду Одеської області від 11.01.2016 порушене провадження по справі № 916/4644/15 про банкрутство ТОВ "Південбуд", визнані грошові вимоги ініціюючого кредитора - ПАТ "Райффайзен Банк Аваль" у сумі 2 785 344 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Пояркова В.О.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 11.05.2016 по справі № 916/4644/15 ухвалу Господарського суду Одеської області від 11.01.2016 залишено без змін.

Суддя-доповідач Ткаченко Н.Г.

В касаційній скарзі ТОВ "Південбуд" просить скасувати постанову Одеського апеляційного господарського суду від 11.05.2016 та ухвалу Господарського суду Одеської області від 11.01.2016 по справі № 916/4644/15, посилаючись на те, що вони постановлені з невірним застосуванням норм матеріального та процесуального права, а провадження у справі про банкрутство ТОВ "Південбуд" припинити, як безпідставно порушене.

У зв'язку з перебуванням судді Удовиченка О.С. на лікарняному, протоколом автоматичної зміни складу колегії суддів від 20.12.2016 для розгляду справи № 918/716/15 сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя: Ткаченко Н.Г. (доповідач), судді: Куровський С.В., Поляков Б.М.

В судовому засіданні ВГСУ 20.12.2016, у зв"язку із зміною складу колегії суддів, розгляд справи відкладено на 10.01.2017 на 11-20.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представника ПАТ "Райффайзен Банк Аваль", перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Згідно ст. 41 ГПК України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Провадження по дані справі про банкрутство здійснюється у відповідності до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній після 19.01.2013.

Відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

Наявність та підтвердженість цих обов'язкових умов складає предмет спору у справі про банкрутство, що порушується за передбаеною Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" загальною процедурою.

Статтею 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлені вимоги до заяви кредитора і боржника при зверненні із заявою до суду про порушення провадження по справі про банкрутство, зокрема, ч.2 даної статті передбачає, що до заяви про порушення справи про банкрутство додаються :

докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом він не підлягає сплаті;

довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником;

докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачено цим Законом;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст