Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 09.12.2015 року у справі №922/2402/15

Постанова ВГСУ від 09.12.2015 року у справі №922/2402/15

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 143

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2015 року Справа № 922/2402/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого Гончарука П.А.суддів Кондратової І.Д. Стратієнко Л.В. (доповідач)за участі представників: позивача: відповідача: не з'явився не з'явивсярозглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу комунального підприємства "Нікопольське виробниче управління водопровідно - каналізаційного господарства" Нікопольської міської радина рішення та постановуГосподарського суду Харківської області від 14 липня 2015 року Харківського апеляційного господарського суду від 22 вересня 2015 рокуу справі№ 922/2402/15за позовомкомунального підприємства "Нікопольське виробниче управління водопровідно - каналізаційного господарства" Нікопольської міської радидотовариства з обмеженою відповідальністю "Дніпро - Україна"про стягнення 21 738,00 грн

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2015 р. позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 21 738,00 грн майнової шкоди.

Рішенням Господарського суду Харківської області від 14.07.2015 (головуючий - Аріт К.В., судді - Лаврова Л.С., Ольшанченко В.І.), залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 22.09.2015 (головуючий - Лакіза В.В., судді - Білоусова Я.О., Здоровко Л.М.), в задоволенні позову відмовлено.

В касаційній скарзі позивач, посилаючись на порушення норм матеріального і процесуального права, просить скасувати постановлені у справі судові рішення і прийняти нове рішення про задоволення позову.

Обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається із матеріалів справи і встановлено судами, 01.08.2008 між товариством з обмеженою відповідальністю "Дніпро-Україна" (постачальник) та комунальним підприємством "Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства" (покупець) було укладено договорів поставки № П-01.08/2008, за умовами якого постачальник зобов'язувався передати у власність покупцю, а покупець - оплатити та прийняти продукцію виробниче-технічного призначення (товар), для використання його в господарській діяльності, на умовах дійсного договору.

Відповідно до п. 2.2. договору найменування, асортимент, номенклатура, кількість, якість та ціна для кожного окремого товару, з підключенням придбаного приладу обліку до місця комерційного обліку, або без нього, а також умови поставки товару, визначаються в наступних специфікаціях, що є невід'ємними частинами дійсного договору, які підписуються сторонами.

Згідно з п. 4.1. договору поставка товару за цим договором здійснюється постачальнику шляхом одноразової поставки всього об'єму товару, який зазначається у специфікації. Поставка товару може здійснюватись частинами при умові дотримання положень дійсного договору, та якщо конкретна специфікація до дійсного договору не передбачає іншого.

Товар постачається на умовах, що визначені у відповідних специфікаціях до договору (п. 4.2. договору).

Відповідно до п. 4.4. договору датою поставки товарів буде вважатися дата, визначена у відповідності зі строком в 14 банківських днів з моменту отримання постачальником платежу (сума якого визначена в специфікації) в повному обсязі на банківський рахунок, а також підписаного та засвідченого печаткою покупця, екземпляра договору поставки товару та "календарного плану поставки товару та його підключення".

За п. п. 4.6., 4.7. договору покупець зобов'язаний прийняти товар впродовж 3-х календарних днів з моменту повідомлення постачальника про готовність товару. Останній вважається переданим постачальником та прийнятим покупцем: за кількістю (якістю) комплектністю - згідно підписаної уповноваженими представниками сторін видаткової накладної, або оформленого акту приймання-передачі товару.

Пунктом 4.8. договору встановлено, що право власності на товар переходить до покупця з дня отримання постачальником підписаної видаткової накладної та оригінала довіреності на отримання товару, або з дня передачі товару постачальником перевізнику, що визначений покупцем, в залежності від вибраних сторонами умов поставки.

Відповідно до п. 5.2. договору загальна вартість договору складається із загальної вартості товару, що належить поставці з урахуванням всіх додатків (специфікацій) до дійсного договору, на момент підписання цього договору складає 15 498,00 грн, в тому числі 20% ПДВ - 2 583,00 грн. Вона є ціною цього договору.

Договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2008 (п. 12.1. договору).

01.08.2008 між ТОВ "Дніпро-Україна" (підрядник) та КП "Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства" (замовник) укладено договір про проведення підрядних робіт № ПУ-01.08/2008, відповідно до п. 1.1 якого підрядник зобов'язувався в порядку та на умовах, визначених в цьому договорі, на свій ризик виконати роботи за завданням замовника з використанням матеріалів замовника, а замовник зобов'язувався в порядку та на умовах, визначених в цьому договорі, оплатити та прийняти: підключення придбаного приладу обліку до місця комерційного обліку згідно з технічним завданням замовника.

Згідно із п. 10.1. договору у випадку порушення правил гарантійної експлуатації, виконання ремонту обладнання не спеціалістами підрядника, а також у випадку вандалізму, антисанітарного стану, відсутності або пошкодження фірмових наклейок або меток, винних дій третіх осіб, заміна обладнання не здійснюється, а ремонт (при необхідності з виїздом спеціалістів підрядника) сплачується за рахунок замовника.

Пунктом 10.2. договору підрядник гарантує безперебійну роботу обладнання впродовж 1 року з моменту підключення та підписання акту виконаних робіт по підключенню приладу обліку до місяця обліку при умові дотримання правил гарантійної експлуатації (в обов'язковому порядку: джерело живлення напругою 220В, частотою 50,0 + 1,0 Гц з надійним заземленням). До експлуатації, технічному обслуговуванню та демонтажу повинні допускатись тільки спеціалісти, що вивчили технічний опис та керівництво по експлуатації приладів обліку, які пройшли інструктаж по техніці безпеки при роботі з електричним устаткуванням та радіоелектронною апаратурою.

Впродовж строку гарантійної експлуатації, у випадку недоліків в роботі обладнання, або виходу його з ладу з вини підрядника (або при наявності виробничого браку), його ремонт або заміна виконуються за рахунок підрядника (п. 10.3. договору підряду).

На виконання умов договорів, ТОВ "Дніпро-Україна" здійснено монтаж та наладку лічильника-витратоміра "Днепр-7", про що складено акт від 05.09.2008 (а.с. 15).

В межах гарантійного строку сторонами були встановлені недоліки в роботі поставленого товару, у зв'язку з чим лічильник-витротомір "Днепр-7" було направлено на гарантійне обслуговування, що підтверджується актом виконаних робіт від 21.11.2008.

04.04.2014 ТОВ "Дніпро-Україна" було проведено монтаж та пусконалагоджувальні роботи чотирьох комплексів витратоміра "Днепр-7" та надано гарантійний лист № 34 про надання гарантії належного функціонування приладів обліку стічних вод "Днепр-7" № 2014, 2020, 2021, 2022 протягом 12 місяців з моменту монтажу та введення приладів в експлуатацію, тобто з 04.04.2014.

Також було виявлено несправність в комплекті № 2021, у зв'язку з чим обчислювач було направлено виконавцю для здійснення заміни, про що було складено відповідний акт прийняття-передачі виконаних робіт від 04.04.2014.

20.06.2014 КП "Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства" Нікопольської міської ради було направлено ТОВ "Днепр-Україна" повний комплект приладів "Днепр-7", № № 2014, 2020, 2021, 2022.

Листом № 84 від 08.07.2014 ТОВ "Дніпро-Україна" повідомило КП "Нікопольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства" Нікопольської міської ради про виявлення пошкодження п'єзоперетоворювачів у зв'язку з бракованою партією хімічних матеріалів.

09.09.2014 позивачем було направлено відповідачу лист з проханням надати письмову відповідь стосовно стану приладу обліку, на яке ним не було отримано відповідь.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст