Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 09.11.2016 року у справі №906/294/16

Постанова ВГСУ від 09.11.2016 року у справі №906/294/16

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 140

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2016 року Справа № 906/294/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Гольцової Л.А., Іванової Л.Б.,

за участю представника третьої особи - Звади Р.В. дов. № 09/05-190 від 18 жовтня 2016 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ОСОБА_5 на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 17 серпня 2016 року у справі Господарського суду Житомирської області за позовом ОСОБА_5 до ПАТ "Бердичівський м'ясокомбінат", третя особа - ПАТ "Енергобанк", про визнання недійсним рішення загальних зборів,

УСТАНОВИВ:

У березні 2016 року ОСОБА_5 (далі - позивач) звернувся до ПАТ "Бердичівський м'ясокомбінат" (далі - відповідач) з позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Бердичівський м'ясокомбінат", оформленого протоколом № 1 від 29 березня 2007 року, в частині затвердження в п. 9.12 рішення "Надати повноваження наглядовій раді, щодо прийняття рішень про укладення правочинів на суму 25-100% балансової вартості активів товариства за даними останньої річної звітності".

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що питання про розширення повноважень наглядової ради товариства не було включено до порядку денного загальних зборів, які відбулися 29 березня 2007 року, що порушує вимоги ст. 43 Закону України "Про господарські товариства", що є підставою для визнання недійсним рішення в цій частині. Крім того, вказав на порушення його прав як акціонера на попереднє ознайомлення з порядком денним загальних зборів, своєчасне та повне отримання інформації про питання, які будуть розглядатися на загальних зборах.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 19 квітня 2016 року до участі у справі залучено ПАТ "Енергобанк", як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Рішенням Господарського суду Житомирської області від 25 квітня 2016 року позов задоволено.

Визнано недійсним рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Бердичівський м'ясокомбінат", оформлене протоколом № 1 від 29 березня 2007 року, в частині затвердження пункту 9.12 рішення щодо надання повноважень наглядовій раді приймати рішення про укладання правочинів на суму 25-100% балансової вартості активів товариства за даними останньої річної звітності.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 17 серпня 2016 року апеляційну скаргу ПАТ "Енергобанк" задоволено, рішення Господарського суду Житомирської області від 25 квітня 2016 року скасовано.

Прийнято нове рішення, яким в задоволенні позову відмовлено повністю.

У касаційній скарзі ОСОБА_5 просить скасувати постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 17 серпня 2016 року, а рішення Господарського суду Житомирської області від 25 квітня 2016 року залишити в силі.

Посилається на порушення судом апеляційної інстанцій норм ст. 43, ч. 4 ст. 46 Закону України "Про господарські товариства".

Вважає висновки суду апеляційної інстанції про те, що питання про надання повноважень наглядовій раді щодо прийняття рішень про укладення правочинів на суму 25-100% балансової вартості активів товариства було розглянуто в межах п'ятого питання порядку денного, а саме "Затвердження змін та доповнень до статуту товариства", не відповідають дійсним обставинам справи, оскільки вказане питання порядку денного передбачало прийняття рішення про затвердження статуту товариства в новій редакції, а не про затвердження змін до нього в частині розширення компетенції наглядової ради.

Вказує на те, що оспорюване питання не було включене до порядку денного загальних зборів та з цього питання не було проведено голосування, що є безумовною підставою для визнання недійсним рішення загальних зборів в цій частині.

Не погоджується з висновком апеляційного суду щодо недоведеності факту неправомірності надання повноважень наглядовій раді на укладання правочинів на суму 25-100% балансової вартості активів товариства з огляду на те, що прийняття рішень про укладення правочинів на суму більше 50% балансової вартості активів згідно статуту товариства належить до виключної компетенції загальних зборів та не може бути передана для вирішення іншим органам товариства.

Стверджує, що позивачу не може бути відмовлено у задоволенні вимог про визнання недійсним рішень загальних зборів тільки з мотивів недостатності його голосів для зміни результатів голосування з прийнятих загальними зборами акціонерів рішень, оскільки вплив акціонера на прийняття загальними зборами рішень не вичерпується лише голосуванням.

Представники позивача та відповідача у судове засідання не з'явились.

Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги позивач та відповідач повідомлені належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за їх відсутності.

Заслухавши пояснення представника третьої особи, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що 29 березня 2007 року ВАТ "Бердичівський м'ясокомбінат" проведено загальні збори акціонерів, оформлені протоколом № 1, відповідно до якого порядок денний загальних зборів включав в себе такі питання:

1. Звіт виконавчого органу про результати фінансово-господарської діяльності товариства за 2005-2006 роки та завдання на 2007 рік;

2. Звіт ревізійної комісії про свою роботу та висновки по річному звіту та балансу товариства за 2005-2006 pоки;

3. Затвердження звіту виконавчого органу та балансу Товариства за 2005-2006 роки;

4. Розподіл прибутку за 2006 рік та затвердження нормативів розподілу прибутку на 2007 рік;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст