Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 09.08.2016 року у справі №904/1535/16

Постанова ВГСУ від 09.08.2016 року у справі №904/1535/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 152

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 серпня 2016 року Справа № 904/1535/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів - Куровського С.В.

Панової І.Ю.

За участю представника : ТОВ "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" -

Кахраманова Р.Н.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" Чичотки В.В.

на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 14.06.2016 по справі № 904/1535/16 за заявою голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРИВАТ-ОНЛАЙН", -

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 11.03.2016 по справі № 904/1535/16 голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" про порушення провадження у справі про банкрутство в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" прийнята та призначена до розгляду.

Доповідач- суддя Ткаченко Н.Г.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 30.03.2016 по справі № 904/1535/16 порушено провадження по справі Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРИВАТ-ОНЛАЙН", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 13.04.2016 по справі № 904/1535/16 Товариство з обмеженою відповідальністю "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру і строком на 3 місяці, а ліквідатором призначено

голову ліквідаційної комісії арбітражного керуючого Чичотку Валерія Валентиновича.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 14.06.2016 по справі № 904/1535/16 постанову господарського суду Дніпропетровської області від 13.04.2016 скасовано. Припинено провадження у справі № 904/1535/16 про визнання ТОВ "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" банкрутом.

В касаційній скарзі ліквідатор ТОВ "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" Чичотка В.В. просить скасувати постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 14.06.2016, посилаючись на те, що вона постановлена з порушенням норм матеріального та процесуального права, залишивши в силі постанову господарського суду Дніпропетровської області від 13.04.2016 про визнання боржника - ТОВ "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" банкрутом.

У відзиві на касаційну скаргу Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська ГУ ДФС у Дніпропетровській області проти поданої скарги заперечує, та просить постанову апеляційного господарського суду від 14.06.2016 залишити без змін.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представника боржника, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Провадження по даній справі про банкрутство ТОВ "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" здійснюється за ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній після 19 січня 2013.

Визнаючи постановою від 13.04.2016 по справі № 904/1535/16 ТОВ "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" банкрутом і відкриваючи ліквідаційну процедуру, суд першої інстанції виходив з того, що вартості майна боржника - ТОВ "ПРИВАТ-ОНЛАЙН " недостатньо для задоволення вимог кредиторів, так як, загальна сума кредиторської заборгованості становить 8 658 801,71 грн., дебіторська заборгованість - 107 512,74 грн.; залишок грошових коштів на всіх рахунках боржника - 71 879,81 грн. та необоротні активи загальною балансовою вартістю 23 336,59 грн., а основні засоби, товарно-матеріальні цінності - відсутні, що свідчить про його неплатоспроможність і головою ліквідаційної комісії до звернення із заявою про порушення провадження по справі про банкрутство було дотримано всіх вимог ЦК України та ГК України щодо добровільної ліквідації. Крім того , зазначеною постановою було призначено ліквідатором боржника - голову ліквідаційної комісії ( арбітражного керуючого) Чичотку В.В.

Дніпропетровський апеляційний господарський суд скасовуючи постанову місцевого господарського суду про визнання боржника банкрутом та припиняючи провадження у даній справі, виходив з того, що звертаючись до суду із заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" на підставі ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" головою ліквідаційної комісії не було належним чином дотримано всіх вимог ч.1, 2, 5 ст.105, ч.ч.1, 3 ст.110, ст.111 ЦК України, ст.60 ГК України щодо здійснення процедури самоліквідації ліквідації, висновок суду першої інстанції про недостатність майна боржника для задоволення вимог кредиторів не грунтується на належних доказах, а тому справа № 904/1535/16 про банкрутство ТОВ "ПРИВАТ-ОНЛАЙН" порушена судом першої інстанції за спрощеною процедурою, передбаченою ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безпідставно і підлягає припиненню.

Згідно ст. 41 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Неплатоспроможність - це неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст