Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 09.02.2017 року у справі №911/1633/16

Постанова ВГСУ від 09.02.2017 року у справі №911/1633/16

03.04.2017
Автор:
Переглядів : 309

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2017 року Справа № 911/1633/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючий, суддяЯценко О.В.,суддіБакуліної С.В., Ходаківської І.П.розглянувши матеріали касаційної скарги Заступника прокурора Київської областіна постановуКиївського апеляційного господарського суду від 26.10.2016 у справі№ 911/1633/16Господарського судуКиївської областіза позовомЗаступника керівника Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської областідо1. Ірпінської міської ради Київської області, 2. Управління освіти і науки Ірпінської міської ради Київської області, 3. Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Ірпінської міської ради Київської області, 4. Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4провизнання недійсним рішення Ірпінської міської ради, договору оренди нежитлового приміщення та повернення нежитлового приміщенняВ засіданні взяли участь представники:

- позивача:не з'явились,- відповідача 1:не з'явились,- відповідача 2:не з'явились,- відповідача 3:не з'явились,- відповідача 4:ОСОБА_4- ГПУ:Красножон О.М.ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області звернувся до Господарського суду Київської області з позовом до Ірпінської міської ради Київської області, Управління освіти і науки Ірпінської міської ради Київської області, Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 Ірпінської міської ради Київської області та Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 про визнання недійсним рішення Ірпінської міської ради, договору оренди нежитлового приміщення та повернення нежитлового приміщення.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що п. 1.5 рішення 6 сесії VII скликання Ірпінської міської Київської області № 301-6-VIІ від 25.12.2015р. "Про продовження терміну дії договорів оренди об'єктів комунальної власності територіальної громади міста Ірпінь, що знаходяться на балансі Управління освіти і науки Ірпінської міської ради" суперечить Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Закону України "Про освіту" та Закону України "Про загальну середню освіту", оскільки в оренду вирішено передати приміщення навчального закладу для цілей, не пов'язаних з навчально-виховним процесом.

Рішенням Господарського суду Київської області від 02.08.2016 (суддя Рябцева О.О.) у задоволенні позову відмовлено.

Рішення мотивовано тим, що зміст договору оренди об'єктів комунальної власності територіальної громади міста Ірпеня № 7/2016 від 21.01.2016 р. відповідає вимогам Закону України "Про освіту", Державним санітарним правилам і нормам влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01, затвердженим постановою Головного державного санітарного лікаря України № 63 від 14.08.2001 р., Закону України "Про оренду державного та комунального майна", оскільки орендоване майно не може використовуватись для навчально-виховного процесу, а використання відповідачем 4 орендованого приміщення з метою торгівлі книгами та канцтоварами є діяльність, що пов'язана з навчально-виховним процесом.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 26.10.2016 (колегія суддів: Кропивної Л.В., Смірнової Л.Г., Дикунської С.Я.) апеляційну скаргу Заступника Прокурора Київської області на рішення Господарського суду Київської області від 02.08.2016у справі №911/1633/16 - залишено без задоволення, а рішення Господарського суду Київської області від 02.08.2016 залишено без змін.

Судова колегія апеляційної інстанції погодилась з висновком суду першої інстанції з тих мотивів, що передання в оренду вільного приміщення у навчальному закладі, яке не використовується у освітній, навчально-виховній, навчально-виробничій, науковій діяльності, і використання якого не погіршує соціально-побутових умов осіб, які навчаються або працюють у навчальному заклад, не становить порушення приписів законодавства про освіту, такі дії дозволені вищим органом державної виконавчої влади, а тому оспорений прокурором акт індивідуальної дії органу місцевого самоврядування та укладений на його виконання договір оренди з підприємцем не можна визнати незаконними.

Не погоджуючись з постановою суду апеляційної інстанції та рішенням господарського суду першої інстанції, Заступника прокурора Київської області звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою в якій просить постанову Київського апеляційного господарського суду від 26.10.2016 та рішення Господарського суду Київської області від 02.08.2016 скасувати та прийняти нове, яким позовні вимоги прокуратури задовольнити, з підстав порушення норм права, а саме: ч.5 ст63, ч.5 ст.18 Закону України "Про освіту", ч.2 ст.4 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст.9 Закону України "Про загальну середню освіту", п.3.19 Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПІН 5.5.2.008-01, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України №63 від 14.08.2001.

Скаржник доводить, що вирішальним в аспекті неухильного дотримання вимог законодавства, визначається обов'язкове використання об'єктів освіти і науки, що фінансуються з бюджету, за цільовим призначенням, або тісну пов'язаність з навчально-виховним процесом мети такого використання (в тому числі на умовах оренди).

Ухвалою від 17.01.2016 колегії суддів Вищого господарського суду України у складі головуючого судді - Яценко О.В., суддів - Бакуліної С.В., Поляк О.І. касаційна скарга Заступника прокурора Київської області прийнята до провадження, справа призначена до розгляду у судовому засіданні на 09.02.2016.

Розпорядженням в.о. керівника апарату Вищого господарського суду України від 09.02.2017 року № 08.03-04/608 для розгляду касаційної скарги у справі № 911/1633/16, у зв'язку з перебуванням судді Поляк О.І. на лікарняному, призначено автоматичну зміну складу колегії суддів, у зв'язку з чим в подальшому сформовано колегію суддів у складі: головуючий (доповідач)- Яценко О.В., судді Бакуліна С.В., Ходаківська І.П.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, переглянувши у касаційному порядку судові акти, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судом першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Господарським судами попередніх інстанцій встановлено, що

Рішенням 6 сесії VII скликання Ірпінської міської ради Київської області № 301-6-VII від 25.12.2015 р. "Про продовження терміну дії договорів оренди об'єктів комунальної власності територіальної громади міста Ірпінь, що знаходяться на балансі Управління освіти і науки Ірпінської міської ради" за результатами розгляду питання № 1.5 надано дозвіл Управлінню освіти та науки Ірпінської міської ради Київської області на продовження договору оренди на частину нежитлового приміщення площею 15,0 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, ЗОШ № 3; орендар - ФОП ОСОБА_4; мета оренди: для здійснення торгівлі книгами та канцтоварами, що призначається для навчальних закладів та вирішено укласти договір оренди на термін до 31.12.2016 року; орендна ставка складає 6% на рік згідно Методики розрахунку орендної плати комунального майна затвердженої рішенням Ірпінської міської ради від 13.09.2013 р. №3424-47-VI.

Відповідно до пункту 2 вказаного рішення Управління освіти і науки Ірпінської міської ради Київської області зобов'язано упродовж п'яти днів після набрання чинності зазначеного рішення укласти договір оренди.

На виконання вказаного рішення 21.01.2016 між Управлінням освіти і науки Ірпінської міської ради Київської області (за договором - балансоутримувач), Ірпінською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів № 3 (за договором - орендодавець) та фізичною особою підприємцем ОСОБА_4 (за договором - орендар) укладено договір № 7/2016 оренди об'єктів комунальної власності територіальної громади міста Ірпеня.

Відповідно до пункту 1.1 договору оренди орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування комуна льне майно нежитлове приміщення (далі - майно) площею 15,0 м2, розміщене за адре сою: АДРЕСА_1 , будівлі Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Ірпінської міської ради Київської області, що перебуває на балансі Управління освіти Ірпінської міської ради, вартість якого визначена згідно зі звітом про оцінку на " 28" лютого 2014р. і становить за незалежною оцінкою 52578грн. (без ПДВ).

Згідно з п. 1.2 договору оренди майно передається в оренду з метою для здійснення торгівлі книгами та канцтоварами, що призначаються для навчальних закладів.

Відповідно до п. 10.1. договору цей договір укладено строком на 1 рік, що діє з 01 січня 2016р. до 31 грудня 2016р. включно.

На виконання умов вказаного договору сторонами підписано акт прийому - передачі приміщення згідно договору оренди нежитлового приміщення, відповідно до якого орендодавець згідно з договором № 7/2016 від 21 січня 2016 року оренди нежитлового приміщення здав, а орендар прийняв приміщення загальною площею 15,0м2, яке знаходиться в будівлі орендодавця, за адресою АДРЕСА_1.

Відповідно до поверхневого плану Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 нежитлове приміщення загальною площею 15,0 м2 , яке здається в оренду фізичній особі - підприємцю ОСОБА_4, є приміщенням навчального закладу, знаходиться на II поверсі Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 та належить до приміщень школи.

Пунктами 3 та 12 Статуту Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3, затвердженого рішенням Ірпінської міської ради № 1058-33-V від 17.12.2007, зареєстрованого державним реєстратором 22.01.2008 визначено, що школа є навчальним комунальним закладом, головним завданням якого є забезпечення реалізації прав громадян на загальну середню освіту.

Відповідно до п. 5 Статуту Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 та витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № НОМЕР_1 від 02.06.2016 засновником Ірпінської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 є Ірпінська міська рада.

Фінансування закладу здійснюється його засновником (власником) або уповноваженим ним органом відповідно до встановленого законодавством порядку. Фінансово-господарська діяльність школи здійснюється на основі його кошторису, джерелами формування якого є, зокрема, кошти міського бюджету та доходи від здачі в оренду приміщень.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст