Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 08.12.2015 року у справі №916/1686/15

Постанова ВГСУ від 08.12.2015 року у справі №916/1686/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 146

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2015 року Справа № 916/1686/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді Малетича М.М.

суддів Мамонтової О.М.

Круглікової К.С.

За участю представників сторін:

від позивача Горьова Н.М. (дов. від 10.11.15р.)

від відповідача не з'явилися

розглянувши касаційну скаргу ТОВ "Інфокс" в особі філії "Інфоксводоканал" на рішення господарського суду Одеської області від 07.07.15р. та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 16.09.15р.

у справі 916/1686/15

за позовом ТОВ "Інфокс" в особі філії "Інфоксводоканал", м. Одеса

до Селекційно-генетичного інституту - Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення, м. Одеса

про стягнення 105780, 21 грн.

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарського суду Одеської області від 07.07.15р. у справі № 916/1686/15 (суддя Никифорчук М.І.) у позові відмовлено повністю.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 16.09.15р. (головуючий Принцевська Н.М., судді Діброва Г.І., Ліпчанська Н.В.) вказане рішення залишено без змін.

Не погоджуючись з прийнятими судовими актами, позивач звернувся з касаційною скаргою, в якій просить рішення від 07.07.15р. та постанову від 16.09.15р. скасувати, позовні вимоги задовольнити. В обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на порушення судами норм матеріального та процесуального права, зокрема, п. п. 4.10, 5.29 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.08р. № 190, ст. ст. 32, 34 ГПК України.

Колегія суддів Вищого господарського суду України, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судами норм матеріального і процесуального права, дійшла висновку що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню, з огляду на слідуюче.

Судами попередніх інстанцій встановлено наступне.

12.02.13р. між ТОВ "Інфокс" в особі філії "Інфоксводоканал" (Виробник) та Селекційно-генетичним інститутом - Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення (Споживач) укладено договір про надання послуг централізованого водопостачання і водовідведення (бюджет) № 4059/2, за умовами п. 1.1 якого виробник надає послуги по централізованому водопостачанню (подача холодної питної води на об'єкти споживача), а також по централізованому водовідведенню (приймання стічних вод холодного та гарячого водопостачання, зливових, ненормативно-очищених стічних вод, стічних вод від свердловин і шахтних колодязів, що скидаються споживачем в систему комунальної каналізації), відповідно до дислокації об'єктів (додаток № 1). Послуги по прийому стоків надаються: а) у розмірах згідно розрахованих водогосподарських балансів або визначаються приладами обліку води; б) у межах показників якості, встановлених для "Споживачів" "Правилами прийому стічних вод".

Пунктом 2.4.15 споживач зобов'язався вчасно та у повному обсязі сплачувати послуги водопроводу і каналізації, скидання ненормативно-очищених стоків та інші платежі, передбачені "Правилами водокористування", "Правилами прийому стічних вод" та іншими умовами договору.

Облік спожитої холодної води та скинутих стоків, а також холодної води, що йде на гаряче водопостачання та водовідведедння гарячої води здійснюється за показами приладів обліку води та стоків, встановлених на об'єктах споживача або згідно водогосподарського балансу (п.3.1).

Оплата послуг водопостачання і водовідведення проводиться щомісячно до 30 числа поточного місяця, шляхом перерахування коштів на поточний рахунок виробника. Оплата проводиться по тарифам, затвердженим у встановленому чинним законодавством порядку (п. п. 3.2 і 3.3).

За п. 3.4, вартість послуг з водопостачання та водовідведення в січні-грудні 2013р. згідно тарифів діючих на момент укладення договору становить 199999 грн. (з ПДВ), дана сума підлягає оплаті з 01.01.13р. по 31.12.13р.

Пунктом 3.5 сторони погодили, що споживач отримує рахунок за надані послуги водокористування до 20 числа поточного місяця. Разом з рахунком надається акт приймання-надання послуг водокористування, який підписується представниками обох сторін. Згідно рахунку та акту приймання-надання послуг споживач протягом 10 банківських днів повинен провести оплату за надані виробником послуги водокористування. У разі неотримання рахунка на оплату в зазначений термін, рахунки (дебітові повідомлення) направляються на адресу споживача поштою, відповідно до реквізитів, що вказуються споживачем у договорі, або вручається представникові споживача.

Споживач зобов'язаний письмово довести до відома служби "Водозбут" про неотримання рахунку за надані послуги водопостачання та водовідведення (п.3.6.)

Відповідно п. 3.8, обсяги стоків, що відводяться від споживача, приймаються рівними обсягам спожитої води або визначаються за показниками приладу обліку стоків згідно п. п. 3.14, 5.29 "Правил водокористування".

Обсяг скинутих споживачем зливових стоків, визначається розрахунковим шляхом у відповідності до п. 4. 10 "Правил водокористування" і ДСТУ 3013-95 (п. 3.9).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст