Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 08.12.2015 року у справі №908/917/14

Постанова ВГСУ від 08.12.2015 року у справі №908/917/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 184

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2015 року Справа № 908/917/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Дроботової Т.Б.- головуючого Алєєвої І.В., Рогач Л.І.за участю представників:позивачаРоманов Р.О. - прокурор відділу Генеральної прокуратури УкраїнивідповідачівПрохоров Р.С. - довіреність від 16.06.2014 рокутреті особине з'явилися (про час і місце судового засідання повідомлено належно)розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргуЗаступника прокурора Харківської області на постановувід 29.05.2015 р. Харківського апеляційного господарського суду у справі№ 908/917/14 господарського суду Запорізької областіза позовомПрокурора Ленінського району м. Запоріжжядо - Запорізької міської ради; - Товариства з обмеженою відповідальністю "Медична клініка "Вілс" третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет споруДержавна інспекція сільського господарства в Запорізькій областіпровизнання недійсним рішення Запорізької міської ради №61/145 від 31.01.2007 року; визнання недійсним договору оренди земельної ділянки від 19.07.2007 року; зобов'язання повернути земельну ділянку, розташовану в м. Запоріжжі по вул. Штурмова, шляхом підписання акта приймання - передачі

В С Т А Н О В И В :

У березні 2014 р. Прокурор Ленінського району м. Запоріжжя звернувся до господарського суду Запорізької області з позовом до Запорізької міської ради та ТОВ "Медична клініка "Вілс", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державної інспекції сільського господарства в Запорізькій області (з урахуванням заяви про уточнення редакції позовних вимог том 1 а.с. 105-107) про:

- визнання недійсним рішення Запорізької міської ради № 61/145 від 31.01.2007 р. "Про передачу в оренду ТОВ "Медична клініка "Вілс" земельної ділянки по вул. Штурмовій для розташування спортивного комплексу";

- визнання недійсним договору оренди земельної ділянки від 19.07.2007 р., укладеного між Запорізькою міською радою та ТОВ "Медична клініка "Вілс", зареєстрованого в Запорізькій регіональній філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" 16.08.2007 р. за № 040726100709;

- зобов'язання ТОВ "Медична клініка "Вілс" повернути земельну ділянку (кадастровий номер 2310100000:04:030:0167) площею 1,0438 га, розташовану за адресою: м. Запоріжжя, вул. Штурмова, власнику земельної ділянки - Запорізькій міській раді шляхом підписання акта прийому-передачі земельної ділянки.

Позовні вимоги, з посиланням на приписи статей 20, 21, 118, 122-126 Земельного кодексу України, статей 203, 215 Цивільного кодексу України та положення Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" обґрунтовані тим, що за результатами проведеної прокуратурою перевірки дотримання вимог земельного законодавства встановлено, що рішення Запорізької міської ради № 61/145 від 31.01.2007 р., яким ТОВ "Медична клініка "Вілс" надано згоду на розробку проекту відведення земельної ділянки по вул. Штурмовій для розташування спортивного комплексу, затверджено проект землеустрою та надано товариству земельну ділянку у користування строком на 10 років, прийнято всупереч нормам законодавства, оскільки порушено процедуру відведення земельної ділянки та порядок встановлення зміни цільового призначення землі, що є підставою для визнання такого рішення недійсним, як й визнання недійсним укладеного на його підставі договору оренди землі та повернення земельної ділянки власнику.

ТОВ "Медична клініка "Вілс" у відзиві на позовну заяву просило відмовити у її задоволенні в повному обсязі, посилаючись на статтю 1 Господарського процесуального кодексу України, статті 15, 16 Цивільного кодексу України та статтю 152 Земельного кодексу України, наголошуючи на недоведеність прокурором порушення будь - яких прав та інтересів держави, які б зумовили звернення прокурора до суду.

Державна інспекція сільського господарства в Запорізькій області в поясненнях на позовну заяву підтримала позовні вимоги прокурора.

Рішенням господарського суду Запорізької області від 30.04.2014 р. (суддя Гандюкова Л.П.) позовні вимоги задоволені в повному обсязі, визнано недійсним рішення Запорізької міської ради № 61/145 від 31.01.2007 р. "Про передачу в оренду ТОВ "Медична клініка "Вілс" земельної ділянки по вул. Штурмовій для розташування спортивного комплексу"; визнано недійсним договір оренди земельної ділянки, укладений між Запорізькою міською радою та ТОВ "Медична клініка "Вілс" та зобов'язано відповідача повернути земельну ділянку шляхом підписання акта прийому-передачі земельної ділянки.

За апеляційною скаргою ТОВ "Медична клініка "Вілс" Донецький апеляційний господарський суд (судді: Будко Н.В., Москальова І.В., М'ясищев А.М.), переглянувши рішення господарського суду Запорізької області від 30.04.2014 р. в апеляційному порядку, постановою від 16.06.2014 р. залишив його без змін з тих же підстав.

Не погодившись з судовими рішеннями ТОВ "Медична клініка "Вілс" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою за результатами розгляду якої постановою Вищого господарського суду України від 18.11.2014 р. судові рішення були скасовані, а справа направлена на новий розгляд до суду першої інстанції.

У відзиві на позовну заяву, наданому до суду під час нового розгляду справи ТОВ "Медична клініка "Вілс" просила в задоволені позову відмовити, посилаючись на те, що позивачем безпідставно зазначено про зміну цільового призначення земельної ділянки та не надано жодного документу, який би міг стати підставою для підтвердження зміни цільового використання спірної земельної ділянки.

Крім того, відповідач звертав увагу суду на те, що останній на протязі семи років користується відведеною земельною ділянкою, виконуючи умови договору оренди, орендна плата сплачується у повному обсязі, заборгованості з орендної плати не має.

Запорізька міська рада та Державна інспекція сільського господарства в Запорізькій області в письмових поясненнях наданих до суду під час нового розгляду справи, просила позовні вимоги задовольнити, посилаючись на виявленні під час проведення перевірки Державною інспекцією сільського господарства в Запорізькій області порушення.

За результатами нового розгляду справи господарський суду Запорізької області рішенням від 18.02.2015 р. (суддя Ярешко О.В) позов задовольнив повністю.

Мотивуючи рішення суд першої інстанції дійшов висновку, що рішенням Запорізької міської ради № 61/145 від 31.01.2007 р. "Про передачу в оренду ТОВ "Медична клініка "Вілс" земельної ділянки по вул. Штурмовій для розташування спортивного комплексу" затверджено проект землеустрою щодо відведення спірної земельної ділянки, який не відповідав фактичним обставинам, а тому підлягає визнанню недійсним.

Крім того, суд першої інстанції зазначив, що оскільки рішення Запорізької міської ради від 31.01.2007 р. № 61/145 було прийнято з порушенням вимог чинного на момент його прийняття законодавства та визнано судом недійсним, наявні правові підстави для визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, укладеного між Запорізькою міською радою та ТОВ "Медична клініка "Вілс", зареєстрованого в Запорізькій регіональній філії Державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" 16.08.2007 р. за № 040726100709.

За апеляційною скаргою ТОВ "Медична клініка "Вілс Харківський апеляційний господарський суд (судді: Бондаренко В.П., Россолов В.В., Тихий П.В.), переглянувши рішення господарського суду Запорізької області від 18.02.2015 р. в апеляційному порядку, постановою від 29.02.2015 р. вказане рішення скасував та прийняв нове рішення, яким відмовив в задоволенні позовних вимог.

Мотивуючи постанову суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що прокурор не навів жодного порушення прав та охоронюваних законом інтересів держави, під час укладення спірного договору.

Заступник прокурора Харківської області подав до Вищого господарського суду України касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду від 29.05.2015 року, а рішення господарського суду Запорізької області від 18.02.2015 року залишити без змін, обґрунтовуючи доводи касаційної скарги порушенням судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, зокрема, статей 20, 21, 118, 122-126 Земельного кодексу України, статей 203, 215 Цивільного кодексу України та положення Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Заявник касаційної скарги зазначає, що під час розгляду справи судом апеляційної інстанції, в супереч положенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод й практики Європейського суду з прав людини, не забезпечено врахування принципу справедливої рівноваги між суспільними інтересами та необхідністю дотримання прав власників.

Звернення прокурора до суду у цій справі спрямовано саме на задоволення суспільної потреби у відновленні законності при вирішенні суспільно значимого питання про повернення незаконно переданої в оренду земельної ділянки рекреаційного призначення.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, пояснення присутніх у судовому засіданні прокурора та представника відповідача, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами першої та апеляційної інстанції, рішенням Запорізької міської ради № 61/145 від 31.01.2007 р. ТОВ "Медична клініка "Вілс" було надано згоду на розробку проекту землеустрою з відведення земельної ділянки по вул. Штурмовій для розташування спортивного комплексу, затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТОВ "Медична клініка "Вілс" та передано товариству в оренду строком на 10 років земельну ділянку (кадастровий номер 2310100000:04:030:0167) площею 1,0438га (землі зайняті поточним будівництвом) по вул. Штурмовій для розташування спортивного комплексу.

19.07.2007 р. між Запорізькою міською радою (орендодавцем) та ТОВ "Медична клініка "Вілс" (орендарем) був укладено договір оренди землі (зареєстрований 16.08.2007 р. за № 040726100709), за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове (на 10 років) платне користування земельну ділянку площею 1,0438га для розташування спортивного комплексу, що знаходиться по вул. Штурмовій у м. Запоріжжя.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст