Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 08.12.2015 року у справі №908/581/15-г

Постанова ВГСУ від 08.12.2015 року у справі №908/581/15-г

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 127

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2015 року Справа № 908/581/15-г

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Васищак І.М. і Палій В.В. (доповідач)

розглянув касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Шляхове будівництво "АЛЬТКОМ", м. Маріуполь,

на рішення господарського суду Запорізької області від 30.03.2015

та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.09.2015

зі справи № 908/581/15-г

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Райффайзен Лізинг Аваль" (далі - ТОВ "Райффайзен Лізинг Аваль"), м. Київ,

до товариства з обмеженою відповідальністю "Шляхове будівництво "АЛЬТКОМ" (далі - ТОВ "Шляхове будівництво "АЛЬТКОМ"), м. Маріуполь,

за участю особи, що зверталася з апеляційною скаргою на рішення суду - товариства з обмеженою відповідальністю "ТОРГ-СТРОЙ КОМПАНІЯ", м. Донецьк,

про витребування майна з чужого незаконного володіння.

Судове засідання проведено за участю представників:

позивача - Самокиш В.Ю. предст. (дов. від 23.12.2014)

відповідача - не з'явився

особи, що зверталася з апеляційною скаргою на рішення суду - не з'явився

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

ТОВ "Райффайзен Лізинг Аваль" звернулося до господарського суду Запорізької області з позовом до ТОВ "Шляхове будівництво "АЛЬТКОМ" (з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог) про витребування з чужого незаконного володіння та передачу майна (тандемний каток HD 90 фірми HAMM з кабіною, системою опалення, системою зовнішнього освітлення, проблисковим маячком, серійний номер H 1810382).

Рішенням господарського суду Запорізької області від 30.03.2015 у справі № 908/581/15-г (суддя Мірошниченко М.В.) позов задоволено в повному обсязі.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 23.09.2015 (судді Малашкевич С.А. -головуючий, Агапов О.Л., Мартюхіна Н.О.) рішення місцевого господарського суду залишено без змін.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України ТОВ "Шляхове будівництво "АЛЬТКОМ" просить судові рішення попередніх інстанцій зі справи скасувати з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції. Скаргу мотивовано прийняттям оскаржуваних судових актів з порушенням норм матеріального та процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "Райффайзен Лізинг Аваль" просило залишити касаційну скаргу без задоволення, а постанову апеляційного господарського суду -без змін.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду скарги.

Судом одержано заяву від скаржника про долучення до матеріалів справи копії сертифікату Торгово-промислової палати України від 28.04.2015 № 4107 про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили).

На заяву скаржника про долучення до матеріалів справи додаткових доказів Вищий господарський суд України зазначає, що в силу повноважень касаційної інстанції, які передбачені у статті 111-7 ГПК України касаційна інстанція не має права збирати нові докази або додатково перевіряти докази. Повноваження касаційної інстанції обмежуються перевіркою на підставі встановлених фактичних обставин застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права. За наведених обставин, заява (клопотання) ТОВ "Шляхове будівництво "АЛЬТКОМ", яка подана через канцелярію суду, залишається у матеріалах справи без здійснення оцінки наданих доказів.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представника позивача, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що:

- 22.03.2007 ТОВ "Райффайзен Лізинг Аваль" як лізингодавцем та ТОВ "Шляхове будівництво "АЛЬТКОМ" як лізингоодержувачем укладено договір фінансового лізингу № L372-03/07 (надалі - Договір), відповідно до умов якого лізингодавець на підставі договору купівлі-продажу (поставки) зобов'язався придбати у свою власність і передати на умовах фінансового лізингу, без надання послуг з управління та технічної експлуатації, у володіння та користування протягом усього строку лізингу за плату (лізингові платежі) майно, найменування, технічний опис, модель, рік випуску, ціна одиниці, кількість і загальна вартість якого зазначаються в специфікації (додаток № 2 до цього договору), а лізингоодержувач зобов'язався прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах цього договору;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст