Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 07.12.2016 року у справі №910/7907/16

Постанова ВГСУ від 07.12.2016 року у справі №910/7907/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 166

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2016 року Справа № 910/7907/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді:Барицької Т.Л.,суддів:Козир Т.П., Картере В.І.,розглянувши касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Київенерго"на постанову Київського апеляційного господарського суду від 07.09.2016у справі№ 910/7907/16 господарського суду міста Києваза позовомПриватного підприємства "Тілія ВВ"доПублічного акціонерного товариства "Київенерго"провизнання недійсним рішення комісії в судовому засіданні взяли участь представники: - ПП "Тілія ВВ" Сікорський Т.Г., Руденко В.В., - ПАТ "Київенерго" Жовтун О.В.,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2016 року Приватне підприємство "Тілія ВВ" (надалі - ПП "Тілія ВВ") звернулося до господарського суду міста Києва з позовом до Публічного акціонерного товариства "Київенерго" (надалі - ПАТ "Київенерго") про визнання недійсним рішення комісії по розгляду акту порушення № 42754 від 08.02.2016, оформленого протоколом № 842 від 21.04.2016.

Рішенням господарського суду міста Києва від 02.06.2016 у справі № 910/7907/16 (суддя Сівакова В.В.) у позові відмовлено повністю.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 07.09.2016 у справі № 910/7907/16 (головуючий суддя Жук Г.А., судді: Мальченко А.О., Дикунська С.Я.) вказане рішення місцевого господарського суду скасовано, прийнято нове рішення, позов задоволено повністю: визнано недійсним рішення комісії ПАТ "Київенерго" по розгляду акту порушення № 42754 від 08.02.2016, оформленого протоколом № 842 від 21.04.2016.

Відповідач, не погоджуючись із прийнятою у даній справі постановою, звернувся до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, просить постанову скасувати, а рішення суду першої інстанції залишити в силі.

У зв'язку з перебуванням судді Губенко Н.М. у відпустці, змінено склад колегії суддів, в провадженні якої знаходилась дана справа та згідно з протоколом автоматичної зміни складу колегії суддів, сформовано наступний склад суддів: Барицька Т.Л. - головуючий суддя, судді: Козир Т.П., Картере В.І.

Ознайомившись з матеріалами та встановленими судами попередніх інстанцій обставинами, перевіривши повноту їх встановлення та правильність юридичної оцінки судами попередніх інстанцій, дотримання ними норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами, 08.02.2016 представниками ПАТ "Київенерго" проведено перевірку електрообладнання ПП "Тілія ВВ" за адресою: м. Київ, просп. Лісовий, 14-А, за наслідками якої складено Акт про порушення № 42754 від 08.02.2016, в якому зазначено, що перевіркою виявлено порушення ст. 26, 27 Закону України "Про електроенергетику", п. п. 3.3, 3.31, 3.34, 10.2 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996 (надалі - ПКЕЕ), а саме:

- самовільне підключення струмоприймачів до ЗБ-110/8 всупереч схемі, визначеної умовами договору та проектними рішеннями;

- порушена схема підключення розрахункового засобу обліку електричної енергії, шляхом шунтування трансформаторів струму по фазам "А" та "В", встановлених в ЗБ-110/8 (при одночасному виміру первинних та вторинних струмів, коефіцієнт трансформації не відповідає зазначеному в договорі);

- пломба, встановлена на дверцятах ЗБ-110/8 потребує експертизи;

- споживачем не допущено представників ПАТ "Київенерго" до трансформаторів струму для проведення технічної перевірки. Виявити вказане порушення під час контрольного огляду неможливо.

Також, судами досліджено, що відповідно до протоколу № 842 від 21.04.2016 засідання комісії по розгляду акта про порушення № 42754 від 08.02.2016 Комісією було прийнято рішення про нарахування позивачу, згідно з п. 2.5 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженою постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України № 562 від 04.05.2006 (надалі - Методика), вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення ПКЕЕ, в сумі 49 192,80 грн.

ПП "Тілія ВВ", звертаючись до господарського суду з відповідними позовними вимогами, вказувало, що рішення комісії, оформлене протоколом № 842 від 21.04.2016, на засіданні якої розглянуто акт про порушення № 42754 від 08.02.2016, прийнято з порушенням чинного законодавства, з огляду на що повинно бути визнане судом недійсним, посилаючись, при цьому, на те, що ним не було вчинено порушень, зафіксованих у спірному акті, а саме шунтування трансформаторів струму, про яке йдеться в цьому ж акті, та фактично не було встановлено представниками ПАТ "Київенерго", оскільки останні не були допущені до розрахункового засобу обліку і зафіксоване порушення базується виключно на припущеннях. Зважаючи на це, ПП "Тілія ВВ" вважало, що підстави для прийняття комісією відповідача рішення про стягнення вартості необлікованої спожитої електричної енергії були відсутні.

Відмовляючи у задоволенні позову, місцевий господарський суд виходив з того, що позивачем не було доведено наявність тих обставин, на підставі яких він звернувся до господарського суду з відповідними позовними вимогами, у зв'язку з чим дійшов висновку про відсутність підстав для визнання недійсним рішення комісії ПАТ "Київенерго", оформленого протоколом № 842 від 21.04.2016 з розгляду акту про порушення № 42754 від 08.02.2016.

Водночас, господарський суд апеляційної інстанції не погодився з місцевим господарським судом та скасував його рішення про відмову в позові з одночасним задоволенням позовних вимог, зазначаючи про відсутність доведеного факту вчинення ПП "Тілія ВВ" порушень ПКЕЕ, а також про складення Акту з порушенням порядку проведення перевірки та вимог щодо оформлення зазначеного Акту, з огляду на що останній відповідно не може бути покладений в основу прийнятого комісією рішення, оформленого протоколом № 842 від 21.04.2016, про нарахування вартості необлікованої електричної енергії.

Колегія суддів касаційної інстанції погоджується з висновками Київського апеляційного господарського суду про наявність підстав для задоволення заявлених ПП "Тілія ВВ" позовних вимог, зважаючи на їх правомірність та обґрунтованість та беручи до уваги таке.

Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії) регулюються Законом України "Про електроенергетику" та ПКЕЕ, затвердженими постановою НКРЕ № 28 від 31.07.1996 (у редакції постанови № 910 від 17.10.2005).

Згідно зі ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії зобов'язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України. Правила користування електричною і тепловою енергією для населення затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до статті 27 Закону України "Про електроенергетику", правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є, зокрема, самовільне підключення до об'єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку, порушення правил охорони електричних мереж, порушення правил користування енергією.

За змістом п. 5.1 ПКЕЕ договір про постачання електричної енергії є основним документом, який регулює відносини між постачальником електричної енергії за регульованим тарифом, що здійснює свою діяльність на закріпленій території, і споживачем та визначає зміст правових відносин, прав та обов'язків сторін.

З матеріалів справи вбачається та судами встановлено, що 23.03.2006 між ПАТ "Київенерго" (постачальник) та ПП "Тілія ВВ" (споживач) укладено договір про постачання електричної енергії № 80362 (надалі - договір), за умовами якого постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача за об'єктами споживача згідно з умовами цього договору та додатків до договору, що є його невід'ємною частиною, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору та додатків до договору, що є його невід'ємною частиною.

Згідно з п. 2.1. договору під час виконання умов цього договору, а також вирішення всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов'язуються керуватися чинним законодавством України та Правилами користування електричною енергією.

За умовами п. 3.1.5. договору постачальник має право доступу до належним споживачу засобів (систем) обліку електричної енергії, вимірювання потужності, контролю показників якості електричної енергії для контролю дотримання встановлених режимів споживання енергії.

У відповідності з п. 9.1. договору додатками до нього, серед іншого, є Акт розмежування балансової належності електромереж та експлуатаційної відповідальності сторін та Однолінійна схема електропостачання.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст