Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 07.10.2015 року у справі №925/692/15

Постанова ВГСУ від 07.10.2015 року у справі №925/692/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 158

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2015 року Справа № 925/692/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді суддівКорсака В.А. Данилової М.В., Данилової Т.Б.розглянувши матеріали касаційної скарги Черкаської міської радина постановуКиївського апеляційного господарського суду від 16.07.2015у справі№ 925/692/15 Господарського суду Черкаської областіза позовомЧеркаської міської радидоПриватного підприємства "Болід"простягнення 20 624, 99 грн.

в судовому засіданні взяли участь представники :

- - позивачаЛітовкіна Л.В.- - відповідачане з'явився

В С Т А Н О В И В:

В квітні 2015 року Черкаська міська рада звернулась до Господарського суду Черкаської області з позовною заявою до Приватного підприємства "Болід", в якій просила суд стягнути з відповідача на свою користь 18 777, 55 грн. заборгованості за угодою про справляння плати за користування частиною прибудинкової території від 29.09.2010 та 1 847, 44 грн. нарахованої пені.

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 27.05.2015 (суддя Спаських Н.М.) залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 16.07.2015 (головуючий Куксов В.В., судді: Гончаров С.А., Шаптала Є.Ю.) у даній справі в позові відмовлено повністю. Визнано недійсною угоду про справляння плати за користування частиною прибудинкової території від 29.09.2010.

Судові рішення мотивовані тим, що вказана угода не відповідає приписам чинного на момент її укладення Закону України "Про плату за землю", оскільки на той час не було передбачено такого виду платежу як плата за користування прибудинковою територією, тим більше, за відсутності виділення земельної ділянки та надання її особі у власність чи в оренду, що не спростовано позивачем. Суди дійшли висновку, що за таких обставин відповідач не повинен сплачувати позивачу плату за користування прибудинковою територією, тому вимоги Черкаської міської ради про стягнення боргу та пені задоволенню не підлягають.

Не погоджуючись із зазначеними рішеннями судів, Черкаська міська рада звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить їх скасувати та прийняти нове рішення про задоволення позову.

В обґрунтування касаційної скарги касатор послався на те, що користування землею в Україні є платним і всі землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати плату за землю, проте, внаслідок невиконання відповідачем його договірних зобов'язань, а також порушення ним вимог чинного законодавства, міський бюджет м. Черкаси недоотримав 18 777, 55 грн. за угодою від 29.09.2010. Черкаська міська рада є власником землі, що перебуває у комунальній власності територіальної громади, в тому числі і прибудинкових територій житлового фонду, і оскільки власник на свій розсуд володіє та використовує належне йому майно, то міська рада має законне право передавати у користування (в тому числі за відповідну плату) іншим особам частини прибудинкових територій та визначати порядок їх використання.

Приватне підприємство "Болід" не скористалось правом, наданим статтею 1112 Господарського процесуального кодексу України, не надіслали свої відзиви на касаційну скаргу, що в силу положень зазначеної статті не перешкоджає перегляду судового акту, що оскаржується та не реалізувало процесуальне право на участь у судовому засіданні суду касаційної інстанції, хоча про час та місце його проведення було повідомлено належним чином.

Перевіривши доводи касаційної скарги, юридичну оцінку встановлених фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 29.09.2010 між Черкаською міською радою (землевласником; позивачем у справі) та Приватним підприємством "Болід" (землекористувачем; відповідачем у справі) укладено угоду про справляння плати за користування частиною прибудинкової території, за умовами якої сторонами узгоджено питання сплати землекористувачем на користь землевласника коштів за користування частиною прибудинкової території. Об'єктом угоди є частина прибудинкової території за адресою: м. Черкаси, вул. Остафія Дашковича, 29/3, яку використовує землекористувач, маючи у власності нежитлове приміщення. Угоду укладено до 01.10.2013.

Угода набуває чинності з дати її реєстрації в книзі реєстрації угод про справляння плати за користування частиною прибудинкової території (пункт 2.2. угоди).

Угода зареєстрована в управлінні земельних ресурсів та землеустрою департаменту архітектури, будівництва та землеустрою 29 вересня 2010 року за № 755, про що у книзі обліку Угод про плату за користування частиною прибудинкової території зроблено запис.

Пунктом 3.1. угоди передбачено, що за користування частиною прибудинкової території, землекористувач сплачує плату у грошової формі у розмірі у визначеному згідно рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 21.06.2005 № 793.

Як вбачається з матеріалів справи спір виник у зв'язку з тим, що відповідач не повністю вніс плату за користування частиною прибудинкової території, що стало підставою для звернення позивача з позовом про стягнення заборгованості та нарахованої пені за несвоєчасне виконання грошового зобов'язання. Матеріально-правовою підставою позову позивачем визначені приписи частини другої статті 410, статті 526, 629 Цивільного кодексу України, статті 96, 206 Земельного кодексу України.

Висновки судів попередніх інстанцій про наявність правових підстав для визнання недійсною угоди про справляння плати за користування частиною прибудинкової території від 29.09.2010 та відмову у задоволенні позову про стягнення заборгованості та пені, колегія вважає достатньо обґрунтованими.

Статтею 11 Цивільного кодексу України передбачено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

За приписами статей 627, 628 та 629 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно зі статтями 525 та 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, 29.09.2010 між Черкаською міською радою (землевласником; позивачем у справі) та Приватним підприємством "Болід" (землекористувачем; відповідачем у справі) було підписано угоду про справляння плати за користування частиною прибудинкової території, відповідно до пункту 1.1 якої об'єктом угоди є частина прибудинкової території за адресою: м. Черкаси, вул. Остафія Дашковича, 29/3, яку використовує землекористувач, маючи у власності нежитлове приміщення.

У пункті 2.1. сторонами обумовлено, що вказана угода укладається до 01.10.2013.

Відповідно до пункту 3.1. угоди, за користування частиною прибудинкової території землекористувач сплачує плату у грошовій формі, у розмірі визначеному згідно рішення виконавчого комітету Черкаської міської ради від 21.06.2005 № 793.

З 01.12.2010 щомісячна плата за користування частиною прибудинкової території складає 262,40 грн. та вноситься землекористувачем до 10-го числа місяця наступного за звітним (пункт 3.4 угоди).

За приписами статті 206 Земельного кодексу України, яка також визначена позивачем як підстава позову, використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст