Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 07.10.2015 року у справі №44/282-б-50/407-б

Постанова ВГСУ від 07.10.2015 року у справі №44/282-б-50/407-б

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 132

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2015 року Справа № 44/282-б-50/407-б

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Коваленка В.М. - головуючого (доповідач у справі), Короткевича О.Є., Погребняка В.Я.,розглянувши касаційну скаргу Заступника прокурора міста Києвана постанову та ухвалу від 02.06.2015 Київського апеляційного господарського суду від 13.11.2014 господарського суду міста Києвау справі44/282-б-50/407-б господарського суду м. Києваза заявоюОСОБА_4 доЗакритого акціонерного товариства "Будівельно-інжинірінгова компанія "БІК"провизнання банкрутом керуючий санацієюарбітражний керуючий Рамазанов С.Г.

в судовому засіданні взяли участь представники:

Генеральної прокуратури України - Клюге Л.М.,

керуючий санацією - арбітражний керуючий Рамазанов С.Г.,

голова комітету кредиторів - Тичино С.В.,

ОСОБА_8 - ОСОБА_9

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду м. Києва від 28.08.2008 порушено провадження у справі 44/282-б про банкрутство закритого акціонерного товариства "Будівельно-Інжинірингова компанія "БІК" (далі - Боржник, ЗАТ "Будівельно-інжинірінгова компанія "БІК") за заявою ОСОБА_4 в порядку норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції до набрання чинності з 19.01.2013 внесених змін, далі - Закон про банкрутство).

Ухвалою господарського суду м. Києва від 30.06.2010 справі присвоєно номер "44/282-б-50/407-б" та призначено її до розгляду.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 22.03.2012 відкрито відносно ЗАТ "Будівельно-інжинірінгова компанія "БІК" процедуру санації, керуючим санацією призначено Рамазанова С.Г.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 24.01.2013 затверджено план санації ЗАТ "Будівельно-інжинірінгова компанія "БІК".

Ухвалою господарського суду м. Києва від 24.07.2014 задоволено клопотання керуючого санацією та затверджено схвалені рішення комітету кредиторів від 23.05.2014 (протокол № 12) та погоджені інвестором - ТОВ "БМК "Тріада" змін до плану санації ЗАТ "Будівельно-інжинірінгова компанія "БІК", затвердженого ухвалою господарського суду м. Києва від 24.01.2013; визнано ТОВ "БМК "Тріада" інвестором незавершеного будівництва - житлового будинку з вбудованими офісними приміщеннями та підземним паркінгом на земельній ділянці по АДРЕСА_1.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 13.11.2014 скасовано всі обмеження та заборони, які містяться в автоматизованій системі ПК "Кадастр" та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо земельної ділянки по АДРЕСА_1, кадастровий номер 91078075, код ділянки: НОМЕР_1, площа 3192,94 м2, яка передана в оренду ЗАТ "Будівельно-інжинірінгова компанія "БІК". Зобов'язано Департамент земельних ресурсів Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) внести відповідні записи щодо скасування всіх обмежень та заборон, які містяться в автоматизованій системі ПК "Кадастр" та Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно щодо земельної ділянки по АДРЕСА_1, кадастровий номер 91078075, код ділянки: НОМЕР_1, площа 3192,94 м2, яка передана в оренду ЗАТ "Будівельно-інжинірінгова компанія "БІК".

Не погодившись із цією ухвалою суду, заступник прокурора міста Києва звернувся до Київського апеляційного господарського суду із апеляційною скаргою, в якій просив скасувати ухвалу господарського суду м. Києва від 13.11.2014 та відмовити в задоволенні клопотання керуючого санацією про скасування заборон щодо земельної ділянки по АДРЕСА_1.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 02.06.2015 (головуючий суддя - Копитова О.С., судді: Доманська М.Л., Верховець А.А.) апеляційну скаргу задоволено частково, ухвалу господарського суду м. Києва від 13.11.2014 змінено, пункт 1,2 резолютивної частини викладено наступним чином:

"Скасувати обмеження та заборони, які містяться в автоматизованій системі ПК "Кадастр" щодо земельної ділянки по АДРЕСА_1, кадастровий номер НОМЕР_2 (НОМЕР_3), яка була передана в оренду ЗАТ "Будівельно-інжинірінгова компанія "БІК" (ідентифікаційний код 23166039, 01032, м. Київ, вул. Комінтерну, буд. 20г) згідно договору оренди від 06.05.2001. Зобов'язати Департамент земельних ресурсів Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) внести відповідні записи щодо скасування обмежень та заборон, які містяться в автоматизованій системі ПК "Кадастр" щодо земельної ділянки по АДРЕСА_1, кадастровий номер НОМЕР_2 (НОМЕР_3), яка була передана в оренду ЗАТ "Будівельно-інжинірінгова компанія "БІК" (ідентифікаційний код 23166039, 01032, м. Київ, вул. Комінтерну, буд. 20г) згідно договору оренди від 06.05.2001".

Не погоджуючись з прийнятими судовими актами судів попередніх інстанцій, заступник прокурора міста Києва звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду м. Києва від 13.11.2014, постанову Київського апеляційного господарського суду від 02.06.2015 та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні клопотання керуючого санацією про скасування заборон щодо земельної ділянки по АДРЕСА_1

Касаційна скарга мотивована порушенням судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Заслухавши пояснення керуючого санацією, голови комітету кредиторів Боржника, представників Генеральної прокуратури України, члена комітету кредиторів ОСОБА_8, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

Так, ухвалюючи рішення про задоволення клопотання керуючого санацією, про скасування заборон та обмежень щодо земельної ділянки по АДРЕСА_1, місцевий суд встановив неможливість виконання плану санації в частині добудови та введення в експлуатацію об'єкта незавершеного будівництва, який знаходиться на вищевказаній земельній ділянці, у зв'язку з наявністю відносно цієї земельної ділянки у відповідних державних реєстрах записів про обтяження. При цьому, судом першої інстанції взято до уваги погоджені комітетом кредиторів заходи у плані санації.

Апеляційний господарський суд, погодився з висновком суду першої інстанції про наявність підстав для скасування заборон та обмежень щодо спірної земельної ділянки відповідно до ст. 28 Закону про банкрутство в редакції після набрання чинності з 19.01.2013 внесених змін.

При цьому, змінюючи пункти 1,2 резолютивної частини ухвали місцевого суду, суд апеляційної інстанції виходив з того, що суд першої інстанції невірно зазначив кадастровий номер земельної ділянки. Крім того, апеляційний суд встановив, що заборони, за скасуванням яких звернувся керуючий санацією до суду першої інстанції, обліковуються лише в автоматизованій системі ПК "Кадастр", а доказів на підтвердження наявності вказаних заборон в Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна не надано, у зв'язку з чим відповідно і відсутні підстави для виключення їх з вказаного реєстру. Також суд апеляційної інстанції зазначив, що місцевий господарський суд помилково поклав обов'язок здійснення таких функцій на Департамент земельних ресурсів Виконавчого органу Київської міської ради, оскільки зазначений орган не наділений повноваженнями щодо внесення будь-яких відомостей до зазначеного реєстру.

Однак, суд касаційної інстанції не погоджується із наведеними висновками апеляційного суду, оскільки вони зроблені передчасно та з порушенням норм діючого законодавства.

Так, суд першої інстанції, ухвалюючи рішення про скасування заборон та обмежень щодо спірної земельної ділянки, не надав належної оцінки підставам та суб'єктам накладення таких обмежень за правилами, встановленими ст. 43 ГПК України.

Апеляційний суд на наведені недоліки ухвали суду першої інстанції уваги не звернув та їх не усунув.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст