Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 07.06.2016 року у справі №910/14151/15

Постанова ВГСУ від 07.06.2016 року у справі №910/14151/15

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 202

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2016 року Справа № 910/14151/15 Вищий господарський суд України в складі колегії суддів:

головуючого - суддів:Поляк О.І. (доповідач), Бакуліної С.В., Грейц К.В.,розглянувши у відкритому судовому засіданніматеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Спринтер-Донецьк"на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 30.03.2016у справі № 910/14151/15 Господарського суду міста Києваза позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Спринтер-Донецьк"доПриватного акціонерного товариства "Страхова компанія "АХА Страхування"третя особа,яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Публічне акціонерне товариство "Інг Банк Україна"прозобов'язати вчинити дії,

за участю представників

від позивача: Ковбаса Г.М.;

від відповідача: не з'явились;

від третьої особи: не з'явились;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 01.09.2015 у справі № 910/14151/15 (суддя - Демидов В.О.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 30.03.2016 (головуючий суддя - Дідиченко М.А., судді - Руденко М.А., Пономаренко Є.Ю.), у задоволенні позову відмовлено у повному обсязі.

Не погоджуючись із зазначеними рішенням та постановою, Товариство з обмеженою відповідальністю "Спринтер-Донецьк" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, у якій просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 01.09.2015 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.03.2016 у справі № 910/14151/15 та прийняти нове рішення в якому задовольнити позов у повному обсязі.

Касаційна скарга мотивована порушенням та неправильним застосуванням судами попередніх інстанцій норм матеріального права, а саме: ст. 26 Закону України "Про страхування".

Відзиву на касаційну скаргу не надходило.

У судове засідання з'явився представник позивача. Представники відповідача та третьої особи своїм процесуальним правом на участь у призначеному судовому засіданні не скористалися.

Розглянувши матеріали касаційної скарги, заслухавши пояснення представника позивача, перевіривши повноту встановлення обставин справи та правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, 26.04.2007 між Публічним акціонерним товариством "Інг Банк Україна", Дочірнім підприємством "Спринтер К", Дочірнім підприємством "Спринтер", Товариством з обмеженою відповідальністю "Спринтер-Донецьк", Товариством з обмеженою відповідальністю "Спринтер", Дочірнім підприємством "ДТС Суми" Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТС-Харків" було укладено договір про надання фінансових послуг № 07/203, відповідно до умов якого банк зобов'язався відкрити клієнту генеральну револьверну кредитну лінію (без зобов'язання надання). Сторони погодили застосовування даного договору виключно по відношенню до таких продуктів, як кредити, овердрафти, гарантії, акредитиви. Кредитна лінія відкривається у сумі 75 000 000 грн (п. 2.1 договору), і діє до 20.12.2013 (п. 4.1 договору).

06.12.2013 Публічним акціонерним товариством "Інг Банк Україна", Дочірнім підприємством "Спринтер К", Дочірнім підприємством "Спринтер", Товариством з обмеженою відповідальністю "Спринтер-Донецьк", Товариством з обмеженою відповідальністю "Спринтер", Дочірнім підприємством "ДТС Суми" Товариства з обмеженою відповідальністю "ДТС-Харків" було підписано зміни та доповнення № 2 до договору про надання фінансових послуг № 07/203 від 26.04.2007, відповідно до яких п. 4.1 вказаного договору викладено в редакції, що передбачає дію кредитної лінії до 21.12.2014 включно.

18.10.2007 між Публічним акціонерним товариством "Інг Банк Україна" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Спринтер-Донецьк" було укладено договір застави товарів в обороті № 07/203/Р/4, яким забезпечено виконання всіх існуючих та майбутніх зобов'язань Товариства з обмеженою відповідальністю "Спринтер-Донецьк" за договором про надання фінансових послуг № 07/203 від 26.04.2007. Застава згідно з п. 1.5 договору поширюється на майно та права Товариства з обмеженою відповідальністю "Спринтер-Донецьк", які отримуються або належать останньому кожного разу при придбанні права розпорядження (права власності) товарами в обігу протягом дії договору застави, з моменту їх придбання. Застава поширюється на майно, визначене у додатку № 1 до договору, предметом якої є товари в обігу (шоколад, цукерки, кава та чіпси), що знаходяться, зокрема, за адресою: м. Донецьк, вул. Сеченова, 40-Д.

18.12.2008 між Публічним акціонерним товариством "Інг Банк Україна" (іпотекотдержатель) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Спринтер-Донецьк" (іпотекодавець) було укладено договір іпотеки, посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Смірновою Т.Ю., зареєстрований в реєстрі за № 8966, відповідно до п. 1.1 якого іпотека за цим договором забезпечує вимогу іпотекодержателя, що випливає з договору про надання фінансових послуг № 07/203 від 26.04.2007. Згідно з п. 2.1 договору предметом іпотеки є нерухоме майно: будівлі, що знаходяться за адресою: Донецька область, м. Донецьк, вул. Сєченова, буд. 40-Д, площею 6 678, 1 кв.м, загальна вартість якого складає 5 090 828 грн.

16.12.2013 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Спринтер-Донецьк" (страхувальник) та Акціонерним товариством "Страхова компанія "АХА Страхування" (страховик) було укладено договір обов'язкового страхування нерухомого майна (нерухомості), що є предметом іпотеки від ризиків випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування № 16ои/13л (далі за текстом договір № 16ои/13л), вигодонабувачем за яким є Публічне акціонерне товариство "Інг Банк Україна".

Відповідно до п. 4 договору його предметом є майнові інтереси, які не суперечать закону, пов'язані з володінням, користуванням і розпорядженням нерухомим майном (нерухомістю), що є предметом іпотеки. Згідно з умовами цього договору страховик бере на себе зобов'язання відшкодувати страхувальнику/вигодонабувачу в межах страхової суми збитки, завдані внаслідок випадкового знищення, випадкового пошкодження або псування нерухомого майна (нерухомості), що є предметом іпотеки.

Пунктами 6 - 9 договору сторони узгодили, що страхова сума складає 10 989 700 грн, страховий тариф - 7 692,79 грн, безумовна франшиза - 54 948,50 грн, страховий платіж - 7 692,79 грн.

Згідно з п. 10 договору він набирає чинності з 24:00 год. 11.01.2014, але не раніше дати надходження на поточний рахунок чи до каси страховика страхового платежу у повному обсязі та діє до 24:00 год. 10.01.2015.

Розділом 12 договору №16ои/13л сторони обумовили, що страховим випадком є настання події за одним або кількома страховими ризиками, передбаченими пунктом 12.2 цього договору, що призвело до знищення, пошкодження або псування застрахованого майна та завдання збитків страхувальнику/вигодонабувачу під час дії договору, в результаті чого виникає обов'язок страховика виплатити страхове відшкодування в межах страхової суми.

Страховими ризиками згідно з п. 12.2 договору є: стихійне лихо, до якого належать землетрус, зсув, обвал, осип, осідання земної поверхні, карстове провалля, ерозія ґрунту, каменепад, зливи, град, сильний снігопад, тиск снігу, що виник внаслідок сильного снігопаду, сильний мороз, сильна спека, сильний вітер, включаючи шквали і смерчі, сильні пилові бурі, сильне налипання снігу, високий рівень води (водопілля, повінь), підтоплення (підвищення рівня ґрунтових вод), сходження снігової лавини, сель, сильний туман, вітролом, удар блискавки, падіння дерев; пожежа; вибух; пошкодження димом; проведення робіт, пов'язаних з будівництвом/реконструкцією об'єктів нерухомості, розміщених поряд із застрахованим майном, або сусідніх приміщень, які не належать страхувальнику; падіння пілотованих літальних об'єктів, їх частин, вантажу та багажу, що ними перевозяться, а також розливання палива; зіткнення із застрахованим майном або наїзд на це майно технічних засобів, що рухаються під керуванням чи без керування людини та використовують для пересування будь-який вид енергії; аварії в системах тепло, водо-, газопостачання, в електричних мережах, виробничі аварії (зокрема, викид перегрітих мас, розповсюдження хвилі токсичних газів і парів, витікання агресивних речовин); падіння стовпів, щогл освітлення, інших конструкцій, за винятком тих випадків, що виникли внаслідок їх неправильної установки або монтажу; протиправні дії третіх осіб: хуліганство, крадіжка, грабіж, розбій, умисне знищення або пошкодження майна (вандалізм, підпал, підрив), за винятком зазначених дій, що сталися під час громадянської війни, народного хвилювання, страйку або внаслідок терористичного акту; вплив води та/або інших рідин у разі виникнення аварії (в тому числі пошкодження, розрив, замерзання) систем водопостачання, каналізації, опалювальних систем і систем пожежогасіння та/або проникнення води та/або інших рідин із сусідніх приміщень, що сталися внаслідок: розриву або замерзання систем водопостачання, каналізації, водяного та парового опалення, включаючи водопостачальні крани, гідрометри, опалювальні батареї, парові котли, бойлерні, обладнання водяного та парового опалення, системи пожежогасіння; раптового пошкодження, розриву або замерзання безпосередньо з'єднаних із системами водопостачання, каналізації, водяного та парового опалення кранів, вентилів, баків, ванн, радіаторів, опалювальних котлів, бойлерів тощо.

Розділом 13 договору визначені умови здійснення страхового відшкодування, згідно яких для отримання страхового відшкодування страхувальник/вигодонабувач подає страховикові: документи, що встановлюють особу та повноваження страхувальника/ вигодонабувача або його представника; копії документів, що підтверджують майновий інтерес особи до застрахованого майна (свідоцтво про право власності, державний акт про право власності на земельну ділянку, договір купівлі-продажу, дарування тощо), з пред'явленням оригіналів таких документів; витяг з Державного реєстру іпотек; документи компетентних органів, що підтверджують факт настання події, що має ознаки страхового випадку, відповідно до її характеру; перелік пошкодженого, знищеного або втраченого застрахованого майна; документи, що підтверджують розмір завданих збитків (бухгалтерські документи, рахунки, калькуляція або кошторис на проведення ремонтних робіт); документи, що підтверджують розмір витрат страхувальника, зазначених в пункті 14 Порядку і правил; перелік осіб, відповідальних за завдані збитки, із зазначенням прізвища, імені та по батькові або найменування особи, місця реєстрації та/або проживання, місцезнаходження (у разі наявності). Рішення про виплату страхового відшкодування або про відмову у виплаті приймається страховиком протягом 15 днів з дати отримання документів, необхідних для встановлення факту обставин, причин настання страхового випадку та/або розміру завданих збитків (п. 13.4 договору). Страховик виплачує страхове відшкодування протягом 15 робочих днів після прийняття відповідного рішення (п. 13.5 договору).

У разі прийняття рішення про відмову у виплаті страхового відшкодування страховик протягом п'яти робочих днів з дати прийняття такого рішення повідомляє про це страхувальника/вигодонабувача у письмовій формі з обґрунтуванням причин такої відмови (п. 14.3 договору).

Згідно з п. 14.4 договору не визнаються страховими випадками, зокрема, події, що сталися внаслідок: військових дій, маневрів або здійснення інших військових заходів, громадянської війни, терористичного акту, народного хвилювання або страйку.

Розділом 15 договору визначені права та обов'язки сторін, згідно з якими страховик, зокрема, зобов'язаний: вжити протягом двох робочих днів після того, як стане відомо про настання страхового випадку, заходів до оформлення документів, необхідних для своєчасної виплати страхового відшкодування (п. 5.1.3); провести у разі настання страхового випадку виплату страхового відшкодування у передбачений цим договором строк (п. 15.1.4); після надходження заяви про настання страхового випадку провести за свій рахунок у строк не більший ніж два місяці з дня огляду застрахованого майна експертом експертизу для визначення причин і розміру збитку (п. 15.1.5); протягом п'яти робочих днів після надходження відповідної заяви (повідомлення) повідомити вигодонабувача про отримання заяви про настання страхового випадку та прийняття рішення про здійснення страхового відшкодування (п. 15.1.8); повідомити у разі прийняття рішення про відмову у виплаті страхового відшкодування або його частини страхувальника/вигодонабувача у письмовій формі з обґрунтуванням причин відмови протягом п'яти робочих днів після прийняття такого рішення (п. 15.1.9).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст