Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 07.02.2017 року у справі №911/4696/15

Постанова ВГСУ від 07.02.2017 року у справі №911/4696/15

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 460

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2017 року Справа № 911/4696/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Палій В.В. - головуючий (доповідач), судді Бондар С.В. і Селіваненко В.П.

розглянув касаційну скаргу Компанії SARJAK CONTAINER LINES PVT. LTD., Республіка Індія,

на рішення господарського суду Київської області від 24.06.2016

та постанову Київського апеляційного господарського суду від 01.12.2016

у справі № 911/4696/15

за позовом Компанії SARJAK CONTAINER LINES PVT. LTD. (далі - Компанія), Республіка Індія,

до товариства з обмеженою відповідальністю "БІОГАЗЕНЕРГО" (далі - ТОВ "БІОГАЗЕНЕРГО"), смт. Іванків Київської області

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача 1. товариство з обмеженою відповідальністю "ФАРКОНТ" (далі - ТОВ "ФАРКОНТ"), м. Одеса,

2. товариство з обмеженою відповідальністю "ФАРКОНТ ТРАНСПОРТ СОЛЮШН" (далі - ТОВ "ФАРКОНТ ТРАНСПОРТ СОЛЮШН"), м. Одеса,

про стягнення 28 663 545, 24 грн.

Судове засідання проведено за участю представників:

позивача - Селіванов М. предст. (дов. 23.08.2016)

відповідача - Руденко В.В. предст. (дов. від 03.02.2017), Антипенко Д.О. предст. (дов. від 15.03.2016)

третіх осіб: 1. не з'явився

2. не з'явився

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Компанія звернулася до господарського суду Київської області з позовом до ТОВ "БІОГАЗЕНЕРГО" про стягнення 1 267 778 дол. США заборгованості, що еквівалентно 28 663 545,24 грн. відповідно до офіційного курсу, встановленого Національним банком України на день подання позову, з них: 78 560 дол. США заборгованості з оплати за перевезення вантажу (фрахту) та 1189 218 дол. США заборгованості за простій (детеншен/демередж) контейнерів. Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов'язання з оплати послуг мультимодального перевезення вантажів у контейнерах за маршрутом: з портів Ченнаї (Індія), Нхава Шева (Індія) до Одеського морського торговельного порту відповідно до умов коносаментів.

Рішенням господарського суду Київської області від 24.06.2016 у справі № 911/4696/15 (суддя Христенко О.О), яке залишено без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 01.12.2016 (судді Калатай Н.Ф. -головуючий, Мальченко А.О., Жук Г.А.) у задоволенні позову відмовлено з посиланням на його необґрунтованість.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Компанія просить судові акти попередніх інстанцій зі справи скасувати, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції. Скаргу мотивовано прийняттям оскаржуваних судових рішень з порушенням норм матеріального та процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "БІОГАЗЕНЕРГО" просило судові акти попередніх інстанцій залишити без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представників сторін, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги, з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що:

- у період з серпня по жовтень 2014 року Компанія надала послуги з мультимодального перевезення вантажів у контейнерах за маршрутом з портів Ченнаї (Індія), Нхава Шева (Індія) до Одеського морського торговельного порту за 10-ма коносаментами, в яких перевізником вантажу зазначено Компанію, а одержувачем вантажу - ТОВ "БІОГАЗЕНЕРГО";

- відповідно до документів "формат замовлення вантажу", на підставі яких і було надано послуги з перевезення за спірними коносаментами стороною -замовником позивачем визначено ТОВ "ФАРКОНТ ТРАНСПОРТ СОЛЮШН";

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст