Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 07.02.2017 року у справі №911/342/14

Постанова ВГСУ від 07.02.2017 року у справі №911/342/14

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 259

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2017 року Справа № 911/342/14

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Корсак В.А. і Львов Б.Ю.

розглянув касаційну скаргу приватної організації "Організація колективного управління авторськими і суміжними правами", м. Київ (далі - Організація),

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 02.11.2016

зі справи № 911/342/14

за позовом Організації в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю "Юніверс Медіа Груп", м. Київ (далі - ТОВ "Юніверс Медіа Груп"),

до фізичної особи - підприємця ОСОБА_4, м. Бровари Київської області (далі - ФОП ОСОБА_4),

про стягнення 73 080 грн.

Судове засідання проведено за участю представників:

Організації - Молчанова В.В.,

ТОВ "Юніверс Медіа Груп" - не з'яв.,

ФОП ОСОБА_4 - не з'яв.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про стягнення 73 080 грн. компенсації за порушення майнових авторських прав.

Рішенням господарського суду Київської області від 02.04.2014 (суддя Мальована Л.Я.): позов задоволено; з ФОП ОСОБА_4 стягнуто на користь Організації 73 080 грн. компенсації за порушення майнових авторських прав та 1 827 грн. судового збору.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 02.11.2016 (колегія суддів у складі: Доманська М.Л. - головуючий, Верховець А.А. і Пантелієнко В.О.): апеляційну скаргу ФОП ОСОБА_4 задоволено; рішення господарського суду Київської області від 02.04.2014 скасовано; прийнято нове рішення, яким у позові відмовлено; з ТОВ "Юніверс Медіа Груп" стягнуто на користь ФОП ОСОБА_4 3 696 грн. витрат за проведення судової експертизи та 913,50 грн. судового збору за подання апеляційної скарги.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України ФОП ОСОБА_4 просить скасувати постанову апеляційної інстанції та передати справу на новий розгляд до апеляційного господарського суду. Скаргу мотивовано порушенням та неправильним застосуванням судом апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу ФОП ОСОБА_4 заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про порушення судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, і просить оскаржувану постанову залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

Сторони відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлені про час і місце розгляду касаційної скарги. Належним чином уповноважений представник ФОП ОСОБА_4 у судове засідання не з'явився, оскільки подана суду довіреність на ім'я ОСОБА_3, всупереч вимогам статті 28 ГПК України, не була нотаріально посвідчена.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями фактичних обставин справи правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Суд першої інстанції у розгляді справи виходив з таких обставин і висновків.

07.09.2012 Організацією та ТОВ "Юніверс Медіа Груп" (видавник) укладено договір № АВ-01/07 про управління майновими авторськими правами (далі - Договір № АВ-01/07), за умовами якого:

- видавник доручає Організації здійснювати управління на колективній основі його майновими авторськими правами на твори, перелік яких додається до цього договору, а саме дозволяти від імені видавника використання творів користувачами, а також збирати винагороду (роялті) за їх використання (пункт 2.1);

- у разі виявлення порушень майнових прав видавник надає Організації необхідні повноваження для захисту прав та здійснення представництва інтересів правовласника в суді (пункт 3.2.7);

- видавник зобов'язаний декларувати відповідно до правил організації твори з каталогу, управління правами на які здійснюється Організацією, за формою, наведеною в додатку №1 до даного договору (пункт 4.1.2).

На підставі декларації щодо передачі в управління музичних творів, Організації передано в управління майнові права на музичні твори "ІНФОРМАЦІЯ_1", "ІНФОРМАЦІЯ_2" та "ІНФОРМАЦІЯ_3" у виконанні "ОСОБА_11", авторами яких є ОСОБА_9 та ОСОБА_10

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст