Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 07.02.2017 року у справі №909/25/13-г

Постанова ВГСУ від 07.02.2017 року у справі №909/25/13-г

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 260

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2017 року Справа № 909/25/13-г Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого - Ткаченко Н.Г.

Суддів -

Катеринчук Л.Й.

Удовиченка О.С.

За участю представників : ПАТ "ВіЕйБі Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію - Загрійчука С.С., ПАТ "Комерційний банк "Приватбанк" - Тузової В.О., ліквідатора ПрАТ "Зірниця" арбітражного керуючого - Ловаса В.О.

розглянувши в режимі відеоконференції через господарський суд Івано-Франківської області у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ПАТ "ВіЕйБі Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Славкіної М.А.

на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 31.08.2016 ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 10.05.2016 по справі № 909/25/13-г за заявою ТОВ "Елітвинпром" до ПАТ "Зірниця" про банкрутство,-

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 11.01.2013 порушено провадження по справі № 909/25/13-г про банкрутство ПрАТ "Зірниця", за Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній до 19.01.2013, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою підготовчого засідання Господарського суду Івано-Франківської області від 20.02.2013 по справі № 909/25/13-г введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Ловаса В.О., зобов'язано ініціюючого кредитора

Доповідач - суддя Ткаченко Н.Г.

подати до офіційних друкованих органів у п'ятиденний строк оголошення про порушення справи про банкрутство ПрАТ "Зірниця", призначено попереднє засідання суду на 24.04.2013.

В газеті "Урядовий кур'єр" від 28.02.2013 опубліковано оголошення про порушення справи про банкрутство ПрАТ "Зірниця".

Ухвалою попереднього засідання Господарського суду Івано-Франківської області від 03.07.2013 затверджено реєстр вимог кредиторів ПрАТ "Зірниця".

Постановою Господарського суду Івано-Франківської області від 14.07.2014 по справі № 909/25/13-г визнано ПрАТ "Зірниця" банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком 5 місяців, призначено ліквідатором боржника арбітражного керуючого Ловаса В.О.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 10.05.2016 по справі № 909/25/13-г в задоволенні заяви ПАТ "ВіЕйБі Банк" про визнання недійсними результатів повторного аукціону з продажу майна боржника від 04.09.2015, про визнання недійсним договору купівлі-продажу, акту приймання-передачі та акту про передання права власності на придбане нерухоме майно, про визнання недійсним свідоцтва про придбання нерухомого майна на повторному аукціоні та щодо застосування наслідків недійсності цього правочину відмовлено.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 31.08.2016 по справі № 909/25/13-г ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 10.05.2016 залишено без змін.

В касаційній скарзі ПАТ "ВіЕйБі Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Славкіної М.А. просить скасувати постанову Львівського апеляційного господарського суду від 31.08.2016 ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 10.05.2016 посилаючись на те, що вони постановлені з порушенням норм матеріального та процесуального права, просить прийняти нове рішення, яким задовольнити заяву Банку про визнання недійсними аукціонів від 04.09.2015 щодо продажу майна боржника та про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього майна.

У відзиві ліквідатор банкрута арбітражний керуючий Ловас В.О. проти поданої касаційної скарги заперечує, просить оскаржувані судові рішення залишити без змін.

Протоколом автоматичної зміни складу колегії суддів від 31.01.2017, у зв'язку з відпусткою судді Куровського С.В., склад колегії змінений і визначено склад колегії суддів: Ткаченко Н.Г./головуючий - доповідач/, Катеринчук Л.Й., Удовиченко О.С.

Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представників кредиторів ПАТ "ВіЕйБі Банк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію та ПАТ "Комерційний банк "Приватбанк", ліквідатора банкрута ПрАТ "Зірниця", перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 41 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно ч. 1 п.1-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " в редакції, чинній після 19.01.2013, положення цього Закону застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження в яких порушено після набрання чинності цим Законом.

Положення цього Закону, що регулюють продаж майна в провадженні у справі про банкрутство, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом.

Положення цього Закону, що регулюють ліквідаційну процедуру, застосовуються господарськими судами під час розгляду справ про банкрутство, провадження у яких порушено до набрання чинності цим Законом, якщо на момент набрання ним чинності господарським судом не було прийнято постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст