Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 06.12.2016 року у справі №916/738/16

Постанова ВГСУ від 06.12.2016 року у справі №916/738/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 162

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2016 року Справа № 916/738/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Рогач Л.І., - головуючого, доповідача Алєєвої І.В., Дроботової Т.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської областіна постановуОдеського апеляційного господарського суду від 27.09.2016 у справі№ 916/738/16Господарського судуОдеської областіза позовомТаїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської областідо- Житлово-будівельного кооперативу "Марін -Білдер" - Реєстраційної служби Овідіопольського районного управління юстиції в Одеській областіпророзірвання договорів оренди земельних ділянок та скасування записів про державну реєстрацію,

за участю представників позивачане з'явився відповідачів- не з'явився - не з'явився

ВСТАНОВИВ:

29.03.2016 Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області звернулась до господарського суду з позовом до Житлово-будівельного кооперативу "Марін-Білдер", Реєстраційної служби Овідіопольського районного управління юстиції в Одеської області про розірвання договорів оренди земельних ділянок та скасування записів про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки. Позов мотивовано доводами про неналежне виконання орендарем своїх зобов'язань щодо своєчасної оплати за орендовані земельні ділянки та наслідки, визначені статтями 526, 629, 651 Цивільного кодексу України, статтею 32 Закону України "Про оренду землі" статтею 26 Закону України "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень", статтями 18, 60 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Заявою від 15.08.2016 позивач відмовився від позовних вимог до Реєстраційної служби Овідіопольського районного управління юстиції в Одеській області в частині скасування записів про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки.

Відповідач відхилив позовні вимоги, вказавши, що відсутні підстави для припинення договірних зобовязань з наведених позивачем підстав, а заборгованість зі сплати за землю заявлена органом державної податкової служби у межах справи про банкрутство, де досягнута згода щодо укладення мирової угоди.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 15.08.2016 (суддя Грабован Л.І.) позов задоволено частково; розірвано договір оренди землі, укладений Таїровською селищною радою Овідіопольського району Одеської області та Житлово-будівельним кооперативом „Марін-Білдер" від 10.01.2006; розірвано договір оренди землі, укладений Таїровською селищною радою Овідіопольського району Одеської області та Житлово-будівельним кооперативом „Марін-Білдер" від 29.12.2008; провадження у справі в частині вимог Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області про скасування запису в Державному реєстрі прав про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки загальною площею 11,7447 га категорії земель житлової та громадської забудови, що знаходиться на території Таїровської селищної ради в межах населеного пункту ж/м „Совіньойон", с. Мізікевича, Овідіопольского району Одеської області за Житлово-будівельним кооперативом „Марін-Білдер"; скасування запису в Державному реєстрі прав про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки загальною площею 109805, розташованої на території Таїровської селищної ради в с. Мізікевича, ж/м „Совіньойон", Овідіопольського району Одеської області, яка за її цільовим призначенням належить до категорії земель житлової та громадської забудови за Житлово-будівельним кооперативом „Марін-Білдер" припинено; стягнуто з Житлово-будівельного кооперативу „Марін-Білдер" на користь Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області 2756 грн. судового збору.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 27.09.2016 (судді Воронюк О.Л.- головуючий, Лашин В.В., Туренко В.Б.) рішення господарського суду скасовано, провадження у справі припинено.

Не погоджуючись з висновками суду апеляційної інстанції, позивач подав до Вищого господарського суду України касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції, а рішення місцевого господарського суду залишити в силі. Обґрунтовуючи касаційну скаргу, позивач вказав, що суд апеляційної інстанції, обмежившись посиланням на Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", не врахував, що на спірні правовідносини, пов'язані із невиконанням орендарем умов договору та обумовлене цим виникнення підстав для розірвання такого договору, поширюється дія статей 15, 24, 25, 32 Закону України "Про оренду землі", статей 141, 143 Земельного кодексу України, статей 626, 651 Цивільного кодексу України; суд не врахував практику Верховного Суду України та дійшов помилкового висновку щодо наявності у позивача спору з майновими вимогами до боржника, стосовно якого порушено справу про банкрутство.

Сторони не скористалися правом на участь представників у судовому засіданні; відповідачі не надіслали відзив на касаційну скаргу.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в судових рішеннях, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково з таких підстав.

Відповідно до статті 1117 Господарського процесуального кодексу України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права. Касаційна інстанція не має права встановлювати чи вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду або відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.

Місцевий господарський суд встановив, що 16.11.2005 Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області на 21-ій сесії прийняла рішення № 874-IV про затвердження проекту землеустрою щодо відведення Житлово-будівельному кооперативу „Марін-Білдер" у довгострокову оренду строком на 15 років земельної ділянки категорії земель житлової та громадської забудови загальною площею 11, 7447 га, в тому числі за складом угідь: 11, 7447 га - рілля, розташованої на території селищної ради в межах населеного пункту жилмасиву „Совіньойон" с. Мізікевича Овідіопольського району Одеської області, для житлового будівництва громадян, розміщення громадських будівель і споруд, будівництва мереж і споруд інженерного забезпечення жилих будинків та інших об'єктів загального користування членів кооперативу за рахунок земель, що перебувають в оренді Житлово-будівельного кооперативу „Совіньйон-2".

10.01.2006 орендодавець - Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області в особі селищного голови Венгера Д.П., що діє на підставі рішення 1-ї сесії XXIV-го скликання Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області № 1 від 26.04.2002 та орендар - Житлово-будівельний кооператив „Марін-Білдер" в особі голови правління Капіноса В.І., який діє на підставі статуту кооперативу, уклали договір оренди земельної ділянки (далі - договір від 10.01.2006), згідно з пунктом 1.1. якого орендодавець на підставі рішення 21-ої сесії Таїровської селищної ради № 874-IV від 16.11.2005 передає, а орендар приймає у строкове платне володіння і користування земельну ділянку загальною площею 11, 7447 га категорії земель житлової та громадської забудови, що знаходиться на території селищної ради в межах населеного пункту жилмасиву „Совіньйон" с. Мізікевича Овіодіопольського району Одеської області.

Згідно з пунктом 3.1. договору від 10.01.2006 договір укладено строком на 15 (п'ятнадцять) років, який починає обчислюватися з дня державної реєстрації договору відповідно до законодавства. Договір за взаємною згодою сторін укладається у простій письмовій формі.

Відповідно до пункту 4.1. договору від 10.01.2006 орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі. Згідно з пунктом 4.2. договору від 10.01.2006 за користування орендованою земельною ділянкою встановлено орендну плату у розмірі 1 відсотка її нормативної грошової оцінки у рік, яка станом на 01.01.2005 за 1 мІ площі земельної ділянки складає 28,06 грн. згідно з витягом № 2/о від 04.01.2006 з технічної документації з нормативної грошової оцінки земельної ділянки, виданого Овідіопольським районним відділом земельних ресурсів.

За пунктом 4.2.2 договору сума орендної плати за земельну ділянку у розмірі 1 відсотка її нормативної грошової оцінки становить у грошовому виразі 32955,63 грн. у рік, без ПДВ. Пунктом 4.2.3. договору від 10.01.2006 передбачено, що орендна плата сплачується орендарем рівними частками щомісяця в строк до 15 числа кожного місяця в сумі 2746,31 грн. і вноситься орендодавцеві за відповідними реквізитами.

Відповідно до підпункту 9.2.1. договору від 10.01.2006 орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати, а згідно з підпунктом 9.2.3. договору від 10.01.2006 орендар зобов'язаний своєчасно у встановлені договором строки сплачувати орендну плату.

Підпунктом 11.3.1. договору від 10.01.2006 передбачено, що договір також припиняється шляхом його дострокового розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі невиконання або неналежного виконання другою стороною своїх обов'язків за договором.

Суд встановив, що на виконання умов договору орендодавцем передано орендареві земельну ділянку площею 11, 7447 га, про що свідчить акт приймання-передачі об'єкта оренди від 26.01.2006.

Також 05.11.2008 Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області на 20-ій сесії V скликання прийняла рішення № 1266-V про затвердження проекту землеустрою щодо відведення Житлово-будівельному кооперативу „Марін-Білдер" у довгострокову оренду строком на 15 років в частині відведення земельної ділянки загальною площею 10,9805 га для житлового будівництва громадян, розміщення громадських будівель і споруд, будівництва мереж і споруд інженерного забезпечення жилих будинків та інших об'єктів загального користування членів кооперативу, розташованої на території Таїровської селищної ради в с. Мізікевича, жилмасив „Совіньон", Овідіопольського району Одеської області, що складається з двох суміжних земельних ділянок.

29.12.2008 орендодавець - Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області в особі селищного голови Венгера Д.П., що діє на підставі рішення 1-ї сесії V-го скликання Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області № 1 від 11.04.2006, та орендар - Житлово-будівельний кооперативо „Марін-Білдер" в особі голови правління Капіноса В.І., який діє на підставі статуту кооперативу, уклали договір оренди земельної ділянки (далі - договір від 29.12.2008), згідно з пунктом 1.1. якого орендодавець передає, а орендар приймає у строкове платне володіння і користування земельну ділянку загальною площею 10,9805 га, що знаходиться на території Таїровської селищної ради в с. Мізікевича, жилмасив „Совіньйон", Овіодіопольського району Одеської області, яка належить до категорії земель житлової та громадської забудови.

Згідно з пунктом 3.1. договору від 29.12.2008 договір укладено строком на 15 років, який починає обчислюватися з дня державної реєстрації договору відповідно до законодавства. Договір за взаємною згодою сторін укладається у простій письмовій формі.

Відповідно до пункту 4.1. договору від 29.12.2008 орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст