Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 06.12.2016 року у справі №910/22158/15

Постанова ВГСУ від 06.12.2016 року у справі №910/22158/15

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 162

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 грудня 2016 року Справа № 910/22158/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Плюшка І.А. - головуючого,

Барицької Т.Л.,

Малетича М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргу Державна фінансова інспекція України

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 15 червня 2016 року

у справі № 910/22158/15

господарського суду міста Києва

за позовом Державної фінансової інспекції України

до товариства з обмеженою відповідальністю "Айкюжн",

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні

відповідача Міністерство екології та природних ресурсів України,

про стягнення 191 427,87 грн.

за участю представників

позивача Дяченко С.В.

відповідача Бойко А.А.

третьої особи: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2015 року Державна фінансова інспекція України звернулась до господарського суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Айкюжн" про стягнення в дохід Державного бюджету України 191 427,87 грн. збитків, завданих Державному бюджету України в особі Міністерства екології та природних ресурсів України внаслідок неналежного виконання відповідачем договірних зобов'язань за укладеним між ним та третьої особою договором № 119/270/12/2 від 21 грудня 2012 року, що полягало в необґрунтованому завищенні відповідачем вартості послуг зі створення науково-дослідної роботи за зазначеним договором, які Мінприроди сплатило відповідачу в повному обсязі.

Рішенням господарського суду міста Києва від 11 січня 2016 року (суддя Бондарчук В.В.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 15 червня 2016 року (склад колегії суддів: Рябуха В.І. - головуючий, Сітайло Л.Г., Ропій Л.М.) у задоволенні позову відмовлено.

Суди попередніх інстанцій виходили з того, що позивач не довів наявності протиправної поведінки відповідача та причинно-наслідкового зв'язку між протиправною поведінкою та заподіяними збитками, як обов'язкових складових правопорушення, оскільки договір № 119/270/12/2 від 21 грудня 2012 року було укладено між відповідачем та третьою особою за результатами проведення конкурсних торгів, результати яких у встановленому законодавством порядку не оскаржувались, в договорі сторони погодили всі його істотні умови, в т.ч. і ціну договору, яка сторонами не зменшувалась, а виявлені Державною фінансовою інспекцією України, як контролюючим органом, порушення, встановлені в акті позапланової ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України №31-21/47 від 14 листопада 2014 року, який останнім не підписувався, не впливають на умови укладеного між Міністерством та ТОВ "Айкюжн" правочину та не можуть ніяким чином їх змінювати, а є лише підставою для притягнення до відповідальності посадових осіб у встановленому законом порядку.

Не погодившись із зазначеними рішенням та постановою, Державна фінансова інспекція України звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 15 червня 2016 року та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити повністю. В обґрунтування зазначених вимог заявник касаційної скарги посилається на порушення та неправильне застосування судом апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Колегія суддів, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення судами, дослідивши правильність застосування господарськими судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, 21 грудня 2012 року між Міністерством екології та природних ресурсів України (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Айкюжн" (виконавець) укладено договір про закупівлю послуг за державні кошти № 119/270/12/2 (далі за текстом - договір), за умовами якого виконавець зобов'язався у 2012 році надати послуги з виконання науково-дослідних робіт, проведення досліджень та розробок в галузі фізико-математичних наук (створення національної моделі спостереження та прогнозування антропогенного впливу на довкілля для оцінки регіонального та транскордонного переносів забруднюючих речовин та парникових газів (2 етап), а замовник - прийняти та оплатити такі послуги.

Згідно з п. 1.2. договору кількісні та якісні характеристики послуг визначені технічним завданням (додаток 1) та календарним планом (додаток 2), які є невід'ємною частиною даного договору.

Ціна цього договору становить 362 000,00 грн без ПДВ (п. 3.1. договору).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст