Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 06.08.2015 року у справі №922/5607/14

Постанова ВГСУ від 06.08.2015 року у справі №922/5607/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 172

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 серпня 2015 року Справа № 922/5607/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді Кота О.В.суддівКочерової Н.О. Саранюка В.І. - доповідача у справірозглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу ДНС Траст (DNS Trust Settlement )на постанову відХарківського апеляційного господарського суду 29.01.2015у справі господарського суду№ 922/5607/14 Харківської областіза позовом1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Вайз Коін" 2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Голден Трідл" 3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Каренсі Клік" 4. Товариства з обмеженою відповідальністю "Лід Лайн" 5. Товариство з обмеженою відповідальністю "Уелс Хаус"до1. Компанії "Агрейн Менеджмент Лімітед" (Agrein Management Limited) 2. Компанії "Агрейн Файненс Лімітед" (Agrein Finance Limited) 3. Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросет"третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ДНС Траст (DNS Trust Settlement )пророзірвання договоруза участю представників:

від позивача-1 - Мінаєва В.В.

від позивача-2 - Мінаєва В.В.

від позивача-3 - Мінаєва В.В.

від позивача-4 - Мінаєва В.В.

від позивача-5 - Мінаєва В.В.

від відповідача-1 - Моспанюк І.М.

від відповідача-2 - Моспанюк І.М.

від відповідача-3 - Кобзар В.А.

від третьої особи - Григорян Г.Г.

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою господарського суду Харківської області від 29.12.2014 у справі № 922/5607/14 задоволено заяву представника DNS Trust Settlement про вступ у справу в якості третьої особи на стороні відповідачів. Залучено до участі у справі № 922/5607/14 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів - DNS Trust Settlement (ДНС Траст). Призначено розгляд справи на 14.05.2015. Зобов'язано учасників судового процесу надати до суду (через канцелярію): позивачів - надати до 22.01.2015 нотаріально посвідчені, перекладені на англійську мову наступні документи: позовну заяву з доданими до неї документами та ухвал господарського суду Харківської області від 08.12.2014, від 29.12.2014 про зупинення провадження у даній справі та призначення справи до розгляду у двох примірниках для кожного з відповідачів - Компанії "Агрейн Менеджмент Лімітед" (Agrein Management Limited) та Компанії "Агрейн Файненс Лімітед" (Agrein Finance Limited); докази надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів третій особі; відповідачів - Компанію "Агрейн Менеджмент Лімітед" (Agrein Management Limited) та Компанію "Агрейн Файненс Лімітед" (Agrein Finance Limited) - відзив на позов з документами в його обґрунтування; належним чином засвідчені копії правовстановлюючих документів; довіреності представників; третю особу - письмові пояснення по суті позовних вимог; відомості щодо правого статусу третьої особи - нерезидента та додаткові пояснення з цього приводу; належним чином засвідчені копії правовстановлюючих документів. Зупинено провадження у справі № 922/5607/14 до отримання доказів вручення відповідачам: Компанії "Агрейн Менеджмент Лімітед" (Agrein Management Limited) та Компанії "Агрейн Файненс Лімітед" (Agrein Finance Limited) позовної заяви з доданими до неї документами, ухвали господарського суду Харківської області від 08.12.2014 про порушення провадження у справі № 922/5607/14, а також ухвали господарського суду Харківської області від 29.12.2014.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 29.01.2015 у справі № 922/5607/14 частково задоволено апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Вайз Коін", Товариства з обмеженою відповідальністю "Голден Трідл", Товариства з обмеженою відповідальністю "Каренсі Клік", Товариства з обмеженою відповідальністю "Лід Лайн" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Уелс Хаус". Скасовано ухвалу господарського суду Харківської області від 29.12.2014 у справі № 922/5607/14 в частині зупинення провадження у справі. Апеляційне провадження в іншій частині ухвали господарського суду Харківської області від 29.12.2014 у справі № 922/5607/14 припинено.

Не погоджуючись із вказаною постановою, ДНС Траст (DNS Trust Settlement) звернувся з касаційною скаргою, в якій просить Вищий господарський суд України скасувати частково постанову Харківського апеляційного господарського суду від 29.01.2015 у справі № 922/5607/14 щодо скасування ухвали господарського суду Харківської області від 29.12.2014 в частині зупинення провадження у справі. Виключити з мотивувальної частини постанови абзац 5 (аркуш 7) де зазначено, що ухвала господарського суду Харківської області від 29.12.2014 в частині зупинення провадження у справі № 922/5607/14 та, як наслідок, в частині призначення засідання суду на травень місяць 2015 року є необґрунтованою та такою, що винесена з порушенням норм процесуального права, і тому підлягає скасуванню. В іншій частині постанову заявник просить залишити без змін.

В касаційній скарзі заявник вказує на порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права, зокрема статей 79, 86, 101, 106 Господарського процесуального кодексу України та статей 3, 10, 15 Гаазької конвенції про порядок вручення судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах.

Заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як встановлено судами попередніх інстанцій та підтверджується матеріалами справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "Вайз Коін", Товариство з обмеженою відповідальністю "Голден Трідл", Товариство з обмеженою відповідальністю "Каренсі Клік", Товариство з обмеженою відповідальністю "Лід Лайн" та Товариство з обмеженою відповідальністю "Уелс Хаус" звернулись до господарського суду Харківської області з позовною заявою до Компанії "Агрейн Менеджмент Лімітед" (Agrein Management Limited), Компанії "Агрейн Файненс Лімітед" (Agrein Finance Limited) та Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросет", в якій просять суд розірвати договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросет" від 29.08.2012, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Вайз Коін", Товариством з обмеженою відповідальністю "Голден Трідл", Товариство з обмеженою відповідальністю "Каренсі Клік", Товариством з обмеженою відповідальністю "Лід Лайн", Товариством з обмеженою відповідальністю "Уелс Хаус" та Компанією "Агрейн Менеджмент Лімітед" (Agrein Management Limited); розірвати договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросет" від 29.08.2012, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Каренсі Клік" та Компанією "Агрейн Файненс Лімітед" (Agrein Finance Limited); скасувати рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Агросет", оформлене протоколом № 4/2012 від 29.08.2012.

23.12.2014 до господарського суду надійшла заява представника DNS Trust Settlement, в якій він просить суд допустити DNS Trust Settlement (ДНС Траст) до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів. Крім того, у заяві представник DNS Trust Settlement просить суд при розгляді даної справи здійснювати вручення всіх документів та/або повідомлень на адресу 1-го та 2-го відповідачів відповідно до положень статей 125, 126 Господарського процесуального кодексу України та Гаазької конвенції про порядок вручення судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 29.12.2014 у справі № 922/5607/14 задоволено заяву представника DNS Trust Settlement, залучено останнього третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів, призначено розгляд справи на 14.05.2015, зупинено провадження у справі до вручення відповідачам: Компанії "Агрейн Менеджмент Лімітед" (Agrein Management Limited) та Компанії "Агрейн Файненс Лімітед" (Agrein Finance Limited) позовних матеріалів і ухвал суду від 08.12.2014, від 29.12.2014, зобов'язано позивачів, відповідачів та третю особу надати витребувані судом документи.

Зупиняючи провадження у справі, суд першої інстанції виходив з того, що відповідачам, які є нерезидентами, створені та зареєстровані згідно з законодавством Республіки Кіпр (Agrein Management Limited) та законодавства Британських Віргінських островів, які входять до складу Великобританії (Agrein Finance Limited), необхідно вручити документи шляхом направлення судового доручення в порядку статті 125 Господарського процесуального кодексу України, у зв'язку з чим розгляд справи підлягає зупиненню.

Суд апеляційної інстанції, скасовуючи ухвалу місцевого господарського суду, в частині зупинення провадження у справі, вказав на те, що місцевий господарський суд не обмежений у можливості надсилати судові документи відповідачам-нерезидентам у порядку п. "а" ст. 10 Конвенції про вручення судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, тобто, безпосередньо поштою особам, які перебувають за кордоном, враховуючи відсутність заперечень запитуваних у даному випадку держав.

Колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з наступних підстав.

Статтею 123 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що іноземні суб'єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов'язки, що і суб'єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховної Радою України.

Відповідно до статті 125 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст