Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 06.07.2016 року у справі №910/994/16

Постанова ВГСУ від 06.07.2016 року у справі №910/994/16

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 150

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2016 року Справа № 910/994/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Євсікова О.О., Кролевець О.А.,

за участю представників: позивача - ОСОБА_4 дов. № 56 від 22 січня 2016 року та третьої особи - ОСОБА_5 дов. № 1074 від 11 грудня 2015 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ОСОБА_6 на постанову Київського апеляційного господарського суду від 12 квітня 2016 року у справі Господарського суду міста Києва за позовом ОСОБА_7 до ТОВ "Інтер Технолоджі Компані", третя особа - ОСОБА_6, про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2016 року ОСОБА_7 (далі - позивач) звернулась до ТОВ "Інтер Технолоджі Компані" (далі - відповідач) з позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів відповідача про звільнення позивача з посади директора та призначення ОСОБА_6 директором, оформленого протоколом від 25 листопада 2015 року.

Позовні вимоги обгрунтовані порушенням порядку скликання та проведення загальних зборів учасників товариства.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 2 березня 2016 року позовні вимоги задоволено.

Визнано недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ "Інтер Технолоджі Компані", яке оформлене протоколом № 9/1 від 25 листопада 2015 року.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 12 квітня 2016 року рішення Господарського суду міста Києва від 2 березня 2016 року залишено без змін, апеляційну скаргу ОСОБА_6 залишено без задоволення.

У касаційній скарзі ОСОБА_6 просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 12 квітня 2016 року та рішення Господарського суду міста Києва від 2 березня 2016 року, прийняти постанову, якою відмовити повністю у задоволенні позовних вимог.

Посилається на порушення судами попередніх інстанцій норм ч. 1 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, ч. 1 ст. 148 Цивільного кодексу України, у зв'язку з чим, на його думку, суди дійшли помилкового висновку про те, що на час проведення спірних загальних зборів заявник не мав статусу учасника товариства.

Вказує, що вихід зі складу учасників товариства шляхом подачі відповідної заяви учасником є одностороннім правочином, від якого заявник відмовився, що передбачено ч. ч. 1, 3 ст. 214 Цивільного кодексу України.

Зазначає, що судами порушено норми ч. 3 ст. 202 Цивільного кодексу України ст. 54 Закону України "Про господарські товариства".

Представник відповідача у судове засідання не з'явився.

Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги відповідач повідомлений належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за його відсутності.

Заслухавши пояснення представників позивача та третьої особи, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що учасниками ТОВ "Інтер Технолоджі Компані" є ОСОБА_7, яка володіє 50 % статутного фонду товариства та перебуває на посаді директора товариства згідно протоколу № 1, та ОСОБА_6, який володіє 50 % статутного фонду товариства, про що свідчить статут товариства.

Відповідно до ст.58 Закону України "Про господарські товариства" ст. 145 Цивільного кодексу України вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Виходячи зі змісту приписів ст. ст. 41, 59 Закону України "Про господарські товариства" до компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю належить, зокрема, утворення і відкликання виконавчого та інших органів товариства.

Пунктом 9.1 статуту ТОВ "Інтер Технолоджі Компані", в редакції чинній на час прийняття оспорюваного рішення, визначено, що управління товариством здійснюють загальні збори учасників, що складаються з учасників або призначених ними представників.

Судами встановлено, що 25 листопада 2015 року проведено загальні збори учасників товариства, результати яких оформлені протоколом № 2 від 25 листопада 2015 року, за змістом додатку до якого на зборах були присутні ОСОБА_7 та ОСОБА_6.

Вказаними зборами прийнято рішення про звільнення з посади директора товариства ОСОБА_7 з 25 листопада 2015 року та призначено на посаду директора товариства ОСОБА_6 з 26 листопада 2015 року.

Обгрунтовуючи позовні вимоги про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства від 25 листопада 2015 року, ОСОБА_7 посилається на те, що з моменту офіційного повідомлення учасників товариства про скликання загальних зборів 25 листопада 2015 року жодних додаткових питань до порядку денного, в тому числі про звільнення із посади директора товариства, від учасників не надходило. В день проведення зборів учасників ТОВ "Інтер Технолоджі Компані", відповідно до положень статуту товариства, Реєстраційною комісією встановлено, що на реєстрацію для участі у зборах прибули учасники та їх представники, які в сукупності володіють 50 % від загальної кількості учасників, а відповідно до п. 9.3 статуту товариства встановлено кворум у розмірі 60%, отже, збори не мали повноважень на розгляд питань порядку денного, що підтверджено Протоколом реєстраційної комісії від 25 листопада 2015 року.

Разом з тим, позивач зазначає, що ОСОБА_6 провів загальні збори учасників товариства без належного повідомлення позивача та за його відсутності, що свідчить про наявність підстав для визнання недійсним рішення загальних зборів ТОВ "Інтер Технолоджі Компані", оформлених протоколом № 2 від 25 листопада 2015 року.

Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства може бути порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст