Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 06.04.2016 року у справі №13/154-11

Постанова ВГСУ від 06.04.2016 року у справі №13/154-11

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 156

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 квітня 2016 року Справа № 13/154-11 Вищий господарський суд України у складі колегії:

Головуючого:Студенця В.І.,суддів:Васищака І.М., Грека Б.М.,за участю представників сторін позивача - Бойко Г.В.; відповідача - не з'явився; третьої особи - Богатова Н.І.;розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальність "Вірджині"на постановуКиївського апеляційного господарського суду від07.10.2015та на рішенняГосподарського суду Київської областівід14.07.2015у справі№ 13/154-11за позовомПублічного акціонерного товариства "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій"доТовариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інвестиційна компанія "КиЕвінвестбуд"третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариства з обмеженою відповідальність "Вірджині"провизнання права власності на житлове приміщення

В С Т А Н О В И В:

Публічне акціонерне товариство "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій" (далі - ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій") звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельно-інвестиційна компанія "КиЕвінвестбуд" (далі - ТОВ "Будівельно-інвестиційна компанія "КиЕвінвестбуд") про визнання права власності ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій" на житлове приміщення - квартиру № 26 загальною площею 51, 0 кв.м., житловою площею 26, 1 кв.м. в будинку № 2-В по вул. Кірова в смт. Гостомель Київської області.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 28.09.2011 порушено провадження у справі № 13/154-11 за позовом ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій" до ТОВ "Будівельно-інвестиційна компанія "КиЕвінвестбуд" про визнання права власності на житлове приміщення.

Рішенням Господарського суду Київської області від 28.11.2011, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 05.11.2014, позов задоволено повністю. Суд визнав за ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій" право власності на житлове приміщення - квартиру № 26 загальною площею 51, 0 кв.м., житловою площею 26, 1 кв.м. в будинку № 2-В по вул. Кірова в смт. Гостомель Київської області.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 11.09.2014 до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору на стороні відповідача залучено Товариство з обмеженою відповідальністю "Вірджині" (далі - ТОВ "Вірджині").

Постановою Вищого господарського суду України від 28.04.2015 рішення Господарського суду Київської області від 28.11.2011 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 05.11.2014 скасовано, а справу передано на новий розгляд до Господарського суду Київської області.

Під час нового розгляду справи ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій" подало уточнену позовну заяву, в якій просило зобов'язати ТОВ "Будівельно-інвестиційна компанія "КиЕвінвестбуд" ввести в експлуатацію житловий будинок за адресою Київська область, смт. Гостомель, вул. Кірова, 2-в та протягом 30-ти днів після введення зазначеного будинку в експлуатацію - надати ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій" документ на підтвердження факту введення зазначеного будинку в експлуатацію для оформлення ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій" права власності на житлове приміщення - квартиру № 26 загальною площею 51, 0 кв.м., житловою площею 26, 1 кв.м. в будинку № 2-В по вул. Кірова в смт. Гостомель Київської області.

Рішенням Господарського суду Київського області (суддя Кошик А.Ю.) від 14.07.2015 позовні вимоги задоволено в повному обсязі. Суд зобов'язав ТОВ "Будівельно-інвестиційна компанія "КиЕвінвестбуд" ввести в експлуатацію житловий будинок за адресою Київська область, смт. Гостомель, вул. Кірова, 2-в та протягом 30-ти днів після введення зазначеного будинку в експлуатацію, надати ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій" документ на підтвердження факту введення зазначеного будинку в експлуатацію для оформлення права власності на житлове приміщення - квартиру № 26 загальною площею 51,0 кв.м., житловою площею 26, 1 кв.м. в будинку № 2-В по вул. Кірова в смт. Гостомель Київської області.

Постановою Київського апеляційного господарського суду (колегія суддів у складі: головуючий суддя Калатай Н.Ф., судді Рябуха В.І., Ропій Л.М.) від 07.10.2015 рішення Господарського суду Київської області від 14.07.2015 залишено без змін.

Не погоджуючись з постановою Київського апеляційного господарського суду від 07.10.2015 та рішенням Господарського суду Київської області від 14.07.2015, ТОВ "Вірджині" подало касаційну скаргу, в якій просить оскаржувані судові рішення в частині зобов'язання ТОВ "Будівельно-інвестиційна компанія "КиЕвінвестбуд" протягом 30-ти днів після введення зазначеного будинку в експлуатацію, надати ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій" документ на підтвердження факту введення зазначеного будинку в експлуатацію для оформлення права власності на житлове приміщення - квартиру № 26 загальною площею 51,0 кв.м., житловою площею 26, 1 кв.м. в будинку № 2-В по вул. Кірова в смт. Гостомель Київської області - скасувати, та в цій частині прийняти нове рішення, яким у позові відмовити. В іншому рішення суду першої інстанції залишити без змін.

Касаційна скарга мотивована тим, що висновки судів попередніх інстанцій є передчасними та такими, що зроблені без належного дослідження наявних в матеріалах справи доказів, без належного з'ясування обставин справи, які мають значення для правильного вирішення спору у даній справі, що призвело до порушення та неправильного застосування судами норм матеріального та процесуального права.

Скаржник посилається зокрема на те, що після прийняття в експлуатацію будинку третя особа також має право зареєструвати право власності на житлове приміщення кв. 26, однак за оспорюваними рішеннями судів попередніх інстанцій позбавлена такого права на майбутнє.

Також ТОВ "Вірджині" вказує на те, що для визначення чи є відповідний договір № 1/26 на фінансування будівництва спірної квартири підставою для придбання сторонами відповідних прав і обов'язків, суди мали з'ясувати чи відповідає він вимогам ст. 203 ЦК України, зокрема встановити чи не суперечить він чинному законодавству.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 09.03.2016 касаційну скаргу ТОВ "Вірджині" прийнято до провадження та призначено до розгляду на 23.03.2016.

ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій" подано відзив на касаційну скаргу ТОВ "Вірджині", в якому позивач просив відмовити в її задоволенні, а оскаржувані судові рішення залишити без змін.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 23.03.2016 розгляд справи відкладено на 06.04.2016.

Колегія суддів, розглянувши наявні матеріали, заслухавши пояснення представника позивача та третьої особи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування норм матеріального і процесуального права вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з огляду на таке.

Як встановлено господарськими судами 14.12.2005 Відкрите акціонерне товариство "Дарницький комбінат будівельних матеріалів і конструкцій", правонаступником якого є позивач, та відповідач уклали договір фінансування будівництва квартири № 26, в смт. Гостомель, Київської області по вул. Кірова, № 2-В № 1/26 (далі договір), відповідно до умов якого відповідач прийняв на себе зобов'язання своїми силами та засобами або силами та засобами третіх осіб, за власний рахунок та/або за рахунок коштів третіх осіб, в тому числі з використанням коштів позивача, здійснити будівництво жилого будинку, в тому числі побудувати об'єкт - індивідуально визначену договором квартиру та ввести в експлуатацію жилий будинок за будівельною адресою: Київська область, смт. Гостомель, вул. Кірова, буд. 2-В, та передати об'єкт позивачу.

Відповідно до пункту 1.4 договору позивач може отримати всі документи щодо оформлення права власності на об'єкт лише за умови сплати 100% вартості загальної площі об'єкту.

У пункті 1.8 договору сторонами визначені характеристики об'єкту, а саме: район забудови - Київська область, смт. Гостомель, вулиця - Кірова, номер будинку - 1 (за робочою нумерацією; серія будинку - індивідуальна; поверх - перший, номер квартири - 26, кількість кімнат 2, загальна площа 53,12 кв.м). Також пунктом 1.8 договору сторонами погоджено, що дата введення будинку в експлуатацію - II квартал 2007 року, дата передачі будинку під заселення - II - III квартал 2007 року (фінансування будівництва).

Пунктом 3.2.1 договору передбачено, що відповідач зобов'язується самостійно чи за допомогою третіх осіб (на підставі генерального договору підряду) збудувати і передати у власність позивача об'єкт на умовах, передбачених договором.

Замовник зобов'язаний протягом 30 днів після введення будинку в експлуатацію замінити "Довідку про сплату загальної площі квартири" після повної оплати на "Довідку про сплату 100% загальної площі конкретної квартири", надати замовнику цей договір, довідку БТІ про відсутність заборгованості перед місцевою радою у зв'язку із відрахуванням на соціальну та транспортну інфраструктуру населеного пункту, акт державної комісії про введення будинку в експлуатацію для оформлення прав власності на об'єкт (п. 3.2.7 договору).

Судами попередніх інстанцій також встановлено, що рішенням виконавчого комітету Гостомельської селищної ради Київської області № 74 від 07.04.2009 "Про присвоєння адресного номеру: селище Гостомель, вул. Кірова, 2-В", прийнятим за результатами розгляду заяви президента відповідача, 85-квартирному житловому будинку (незавершеного будівництва з готовністю 95%) загальною площею 5 767, 4 кв.м., житловою площею 2 291 кв. м., що розташований на земельній ділянці площею 1,6995 га в селищі Гостомель по вул. Кірова б/н (згідно договору оренди земельної ділянки від 18.02.2005), присвоєно адресний номер: селище Гостомель, вул. Кірова, 2-В.

Матеріалами справи підтверджується, що у 2007 році ПАТ "Дарницький комбінат будівельних матеріалів" перераховано на рахунок відповідача 169 984 грн, що складає 100% від вартості загальної площі квартири № 26, яка будується за будівельною адресою: смт. Гостомель Київської області, вул. Кірова, 2-В, що підтверджується довідкою відповідача про сплату 100% вартості загальної площі квартири № 23 від 04.04.2007.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст