Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 05.12.2016 року у справі №910/4198/16

Постанова ВГСУ від 05.12.2016 року у справі №910/4198/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 194

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2016 року Справа № 910/4198/16 Колегія суддів Вищого господарського суду України у складі :

головуючого суддіХодаківської І.П.,суддівПоляк О.І., Бакуліної С.В.,розглянувши касаційну скаргуКиївської міської радина постанову від 30.08.2016 Київського апеляційного господарського суду у справі№910/4198/16 господарського суду міста Києваза позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Скай-Буд ЛТД"до за участю третіх осіб:Київської міської ради 1. Орган самоорганізації населення "Будинковий комітет "Вулиця Ганни Ахматової, 41, 42", 2. Київська міська державна адміністрація, 3. Департамент земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації); 4. Київське комунальне об'єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста "Київзеленбуд", 5. Дарницька районна в м. Києві державна адміністрація, 6. Комунальне підприємство по утриманню зелених насаджень Дарницького районупровизнання незаконним та скасування рішення

За участю представників сторін:

Від позивача - Опря Н.Л. (дов. від 03.01.15)

Від відповідача - Дорошенко О.С. (дов. від 12.09.16)

Від 3-х осіб - 1)Бей Л.Н керівник

2)Левіт І.О. (дов. від 11.10.16)

3)не з'явились

4)не з'явились

5)не з'явились

6) не з'явились

В справі оголошувалась перерва до 05.12.2016 р.

ВСТАНОВИЛА:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Скай-Буд ЛТД" звернулося з позовом до Київської міської ради про визнання незаконним та скасування рішення ІІІ сесіїІІ скликання Київської міської ради №562/1426 від 28.05.2015 "Про розірвання договору оренди земельної ділянки від 16.03.2011 № 63-6-00611".

Рішенням від 18.04.2016 господарського суду міста Києва позов задоволено, визнано незаконним та скасовано рішення ІІІ сесії VII скликання Київської міської ради №562/1426 від 28.05.2015 "Про розірвання договору оренди земельної ділянки від 16.03.2011 № 63-6-00611", проведено розподіл судових витрат. Рішення суду мотивовано тим, що порушення передбачених договором строків забудови земельної ділянки сталося не з вини позивача, оскільки отримання дозвільної документації на забудову земельної ділянки та її погодження зайняло тривалий час, проте такі обставини вплинули на строки забудови земельної ділянки, оскільки позивач не мав права проводити будівельні роботи до погодження будівельної документації та отримання всіх передбачених законодавством дозволів. Прийнявши спірне рішення з підстав та у спосіб, що не передбачені договором оренди та діючим законодавством, відповідачем було порушено право позивача на користування орендованою земельною ділянкою.

Постановою від 30.08.2016 колегії суддів Київського апеляційного господарського суду у складі головуючого: Власова Ю.Л., Ільєнок Т.В., Майданевича А.Г. рішення господарського суду Київської області залишено без змін.

Київська міська рада у касаційній скарзі просить рішення та постанову попередніх інстанцій скасувати, прийняти нове рішення, яким в позові відмовити. Скарга мотивована неправильним застосуванням та порушенням судами норм чинного законодавства, зокрема, ст.ст.611, 614, 651 Цивільного кодексу України.

ТОВ "Скай-Буд ЛТД" у запереченнях на касаційну сакаргу просить рішення та постанову залишити без змін.

Третя особа -1 - Орган самоорганізації населення "Будинковий комітет"Вулиця Ганни Ахматової, 41, 42" - в письмових поясненнях просить касаційну скаргу Київської міської ради задовольнити .

Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що рішенням Київської міської ради від 08.10.2009 № 389/2458 "Про передачу земельних ділянок товариству з обмеженою відповідальністю "Скай-Буд ЛТД" для будівництва приміщень офісно-торговельно-розважального призначення і закладів громадського харчування зі стоянкою автомобілів для відвідувачів біля станції метро "Осокорки", непарна сторона, у Дарницькому районі м. Києва" затверджений проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок позивачу для будівництва приміщень офісно-торговельно-розважального призначення і закладів громадського харчування зі стоянкою автомобілів для відвідувачів біля станції метро "Осокорки", непарна сторона, у Дарницькому районі м. Києва. За умови виконання п.6 цього рішення позивачу надано земельні ділянки загальною площею 0,77 га біля станції метро "Осокорки", непарна сторона, у Дарницькому районі м. Києва за рахунок міських земель, не наданих у власність чи користування, в тому числі: ділянку № 1 площею 0,6247 га - у довгострокову оренду на 10 років для будівництва приміщень офісно-торговельно-розважального призначення і закладів громадського харчування зі стоянкою автомобілів для відвідувачів; ділянку № 2 площею 0,1379 га - у короткострокову оренду на 5 років, в межах червоних ліній, для експлуатації приміщень офісно-торговельно-розважального призначення і закладів громадського харчування зі стоянкою автомобілів для відвідувачів.

На підставі зазначеного вище рішення між Київською міською радою, як орендодавцем, та ТОВ "Скай-Буд ЛТД", як орендарем, укладеного договір оренди від 31.08.2010 земельної ділянки, зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) 16.03.2011 за №63-6-00611 у книзі записів державної реєстрації договорів, за умовами якого позивачу надано у строкове платне користування земельна ділянка біля станції метро "Осокорки", непарна сторона, у Дарницькому районі м. Києва; розмір - 0,6247 га; для будівництва приміщень офісно-торговельного-розважального призначення і закладів громадського харчування із стоянками автомобілів для відвідувачів; кадастровий номер - 8000000000:90:325:0014.

Згідно з п.3 договору оренди, договір укладено на 10 років.

Пунктом 8.4. договору встановлено обов'язок позивача завершити забудову земельної ділянки в строки, встановлені проектною документацією на будівництво, затвердженою в установленому порядку, але не пізніше, ніж через три роки з моменту державної реєстрації договору.

Відповідно до п.11.4 договору припинення договору шляхом розірвання. Договір може бути розірваний за взаємною згодою сторін, за рішенням суду, в односторонньому порядку за ініціативою відповідача, із звільненням відповідача від відповідальності, згідно з Господарським кодексом України, в разі, коли позивач використовує земельну ділянку не за цільовим призначенням, систематично не сплачує орендну плату, порушення строків завершення забудови земельної ділянки, встановлених п.8.4 договору, здійснює без згоди відповідача передачу або відчуження права користування земельною ділянкою третім особам.

Пунктами 11.5., 11.6. договору передбачено, що він може бути достроково розірваний у разі невиконання або неналежного виконання орендарем обов'язків, визначених у п.8.4. договору. Розірвання цього договору не потребує укладення додаткової угоди. Договір вважається розірваним моменту прийняття орендодавцем відповідного рішення, якщо інше не встановлено рішенням.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст