Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 05.11.2015 року у справі №910/2472/15-г

Постанова ВГСУ від 05.11.2015 року у справі №910/2472/15-г

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 189

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 листопада 2015 року Справа № 910/2472/15-г Вищий господарський суд України у складі колегії суддів :

головуючого суддіХодаківської І.П.,суддівДанилової Т.Б., Костенко Т.Ф.розглянувши касаційну скаргуЗаступника прокурора міста Києва на постанову від 14.07.2015 Київського апеляційного господарського судуу справі№910/2472/15-г господарського суду міста Києваза позовомЗаступника прокурора міста Києва в особі Київської міської радидо 1. Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), 2. Комунального підприємства "Київське інвестиційне агентство", 3. Товариства з обмеженою відповідальністю "РТЛ Інвестмент Компані", 4. Київської міської державної адміністраціїпровизнання незаконним і скасування розпорядження та про визнання недійсним договору За участю представників сторін:

Від позивача - Власенко І.І. (дов. від 28.09.15)

Від відповідача - 1) Ништик О.А. (дов. від 06.02.15)

2) Слободян О.П. (дов. від 21.07.15)

3) Богданов В.В. (дов. від 15.12.14)

4) Тертичний О.М. (дов. від 14.08.15)

Від Генеральної прокуратури України - Суходольський С.М.

У слуханні справи оголошувалась перерва до 05.11.2015.

Відповідно до розпорядження Секретаря другої судової палати від 05.11.2015 справа слухається колегією суддів у складі: головуючий - Ходаківська І.П., судді - Данилова Т.Б., Костенко Т.Ф.

ВСТАНОВИЛА:

Заступник прокурора м. Києва звернувся до господарського суду міста Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради з позовом до Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Комунального підприємства "Київське інвестиційне агентство", Товариства з обмеженою відповідальністю "РТЛ Інвестмент Компані" та Київської міської державної адміністрації про визнання незаконним і скасування розпорядження від 05.06.2014 за №742 та про визнання недійсним договору від 10.07.2014 за №050-13/і/140.

Рішенням господарського суду міста Києва від 09.04.2015 (суддя Смирнова Ю.М.) у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постановою колегії суддів Київського апеляційного господарського суду від 14.07.2015 у складі: Отрюха Б.В., Тищенко А.І., Михальської Ю.Б. рішення господарського суду першої інстанції залишено без змін.

Заступник прокурора м. Києва у касаційній скарзі просить рішення та постанову попередніх судових інстанцій скасувати, прийняти нове рішення, яким позов задовольнити. Скарга мотивована неправильним застосуванням та порушенням судами норм чинного законодавства, зокрема, ст.ст.95, 116, 124, 134 Земельного кодексу України, ст.ст.21, 203, 215 Цивільного кодексу України, ст.207 Господарського кодексу України, ст.59 Закону України "Про місцеве самоврядування".

Департамент економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) у відзиві просить рішення та постанову попередніх судових інстанцій залишити без змін.

Комунальне підприємство "Київське інвестиційне агентство" у відзиві просить рішення та постанову попередніх судових інстанцій залишити без змін.

Виконавчий орган Київської міської державної адміністрації у відзиві просить рішення та постанову попередніх судових інстанцій залишити без змін.

Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що рішенням Київської міської ради від 24.05.2007 за №528/1189 затверджено Положення про порядок проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції тощо, об'єктів житлового та нежитлового призначення, незавершеного будівництва, інженерно транспортної інфраструктури міста Києва.

Положення визначає порядок підготовки, проведення інвестиційного конкурсу, укладання інвестиційних договорів на залучення інвесторів до фінансування будівництва, реконструкції, реставрації тощо, об'єктів житлового та нежитлового призначення, у тому числі соціальної інфраструктури міста, об'єктів незавершеного будівництва, станцій метрополітену, підземних переходів, автошляхів, площ та інших об'єктів, на умовах проведення інвестиційного конкурсу (п. 1.1).

Згідно п. 1.2 Положення № 528/1189 інвестиційний конкурс проводиться з метою створення сприятливих умов для провадження інвестиційної діяльності та забезпечення збалансованого економічного та соціального розвитку міста Києва та поповнення бюджету міста Києва.

Відповідно до 1.4 Положення № 528/1189 замовником підготовчих робіт є Комунальне підприємство "Київське інвестиційне агентство", яке виконує комплекс підготовчих робіт, необхідних для прийняття рішення Київради щодо відведення земельних ділянок для реалізації інвестиційного проекту, підготовки проекту договору оренди земельної ділянки між Київською міською радою та переможцем конкурсу, а організатором інвестиційних конкурсів встановлено Головне управління економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (КМДА).

Згідно пункту 1.5. Положення № 528/1189 рішення про проведення конкурсу та про затвердження переможця конкурсу приймає виконавчий орган Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) за поданням організатора конкурсу шляхом видання відповідного розпорядження.

Відповідно до пункту 1.6 Положення № 528/1189 об'єктом інвестиційного конкурсу можуть бути, зокрема, інші інвестиційно привабливі об'єкти, у тому числі земельні ділянки, об'єкти архітектурної та містобудівної діяльності, з подальшим вирішенням майново-правових питань та передачею новостворених об'єктів у власність відповідно до умов конкурсу.

Пунктом п. 2.1. рішення Київської міської ради "Про діяльність виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)" від 15.03.2012 за № 198/7535 Головне управління економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) перейменовано у Департамент управління економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Згідно з п.2.1.1. Положення № 528/1189 пропозиції до переліку об'єктів, які потребують залучення інвестицій, надаються щомісячно організатору конкурсу структурними підрозділами виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), головними управліннями, управліннями, балансоутримувачами зазначених об'єктів.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст