Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 05.10.2016 року у справі №925/100/15

Постанова ВГСУ від 05.10.2016 року у справі №925/100/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 197

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2016 року Справа № 925/100/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Коваленка В.М. - головуючого (доповідач у справі) Жукової Л.В., Короткевича О.Є.,розглянувши касаційні скарги1. арбітражного керуючого Звєздічева М.О., м. Черкаси 2. публічного акціонерного товариства "СБЕРБАНК", м. Київ, на постанову від 19.07.2016 Київського апеляційного господарського судута касаційну скаргу3. товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сван", м. Черкаси на постанову та ухвалу від 19.07.2016 Київського апеляційного господарського суду від 03.02.2016 господарського суду Черкаської області (в частині припинення повноважень розпорядника майна - арбітражного керуючого Ушача Ю.В.)у справі№ 925/100/15 господарського суду Черкаської областіза заявою публічного акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк", м. Київ публічного акціонерного товариства "Дочірній банк Сбербанку Росії", м. Київдо товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сван", м. Черкаси провизнання банкрутом розпорядник майнаарбітражний керуючий Ушач Ю.В.

в судовому засіданні взяли участь представники:

ПАТ "СБЕРБАНК"Кошлій Р.В., довір.,арбітражного керуючого Звєздічева М.О. арбітражний керуючий Звездічев М.О., посвідч.,ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 23.01.2015 прийнято до розгляду заяву про порушення справи № 925/100/15 про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сван" (далі - ТОВ "Торговий дім "Сван", Боржник) за заявою публічного акціонерного товариства "Перший український міжнародний банк" (далі - ПУМБ) та публічного акціонерного товариства "Дочірній банк Сбербанку Росії" (далі - Сбербанк) в порядку загальних норм Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 30.04.2015 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Торговий дім "Сван", введено процедуру розпорядження майном, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, розпорядником майна Боржника призначено арбітражного керуючого Ушача Юрія Володимировича, а справу призначено до розгляду у попередньому засіданні тощо.

Постановою Вищого господарського суду України від 20.08.2015 постанова Київського апеляційного господарського суду від 08.06.2015 та зазначена ухвала від 30.04.2015 залишені без змін.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 03.02.2016 (суддя - Боровик С.С.) клопотання № 02-01/925/100/15/178 від 09.07.2015 арбітражного керуючого Ушача Ю.В., заяву від 24.07.2015 Сбербанку та заяву від 27.07.2015 арбітражного керуючого Звєздічева Максима Олександровича задоволено, ухвалено припинити повноваження розпорядника майна Боржника - арбітражного керуючого Ушача Ю.В. та призначено розпорядником майна ТОВ "Торговий дім "Сван" арбітражного керуючого Звєздічева Максима Олександровича.

Не погодившись із цією ухвалою суду, ТОВ "Торговий дім "Сван" звернулося до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу господарського суду Черкаської області від 03.02.2016 та передати матеріали справи до місцевого господарського суду для подальшого розгляду.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 19.07.2016 (головуючий суддя - Разіна Т.І., судді: Остапенко О.М., Доманська М.Л.) апеляційну скаргу задоволено частково: ухвалу господарського суду Черкаської області від 03.02.2016 в частині призначення розпорядником майна ТОВ "Торговий дім "Сван" арбітражного керуючого Звєздічева Максима Олександровича скасовано. Прийнято в цій частині нове судове рішення, яким ухвалено тимчасово покласти виконання обов'язків розпорядника майна Боржника на арбітражного керуючого Ушача Юрія Володимировича до обрання місцевим господарським судом із застосуванням автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство відповідної кандидатури та призначення його розпорядником майна Боржника.

Не погоджуючись з вказаною постановою суду апеляційного суду, арбітражний керуючий Звєздічев Максим Олександрович звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.07.2016 та передати справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Також не погоджуючись з вказаною постановою суду апеляційного суду, публічне акціонерне товариство "СБЕРБАНК" (правонаступник публічного акціонерного товариства "Дочірній банк Сбербанку Росії") звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.07.2016, а ухвалу господарського суду Черкаської області від 03.02.2016 залишити в силі.

Крім того, не погоджуючись з вказаними судовими рішеннями судів попередніх інстанцій, товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Сван" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Черкаської області від 03.02.2016 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 19.07.2016 в частині припинення повноважень розпорядника майна Боржника - арбітражного керуючого Ушача Юрія Володимировича.

Касаційні скарги мотивовані порушенням судами попередніх інстанцій норм матеріального права, зокрема, ст.ст. 8, 98, 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також норм процесуального права.

Заслухавши пояснення арбітражного керуючого Звєздічева М.О. та представника публічного акціонерного товариства "СБЕРБАНК", розглянувши матеріали справи та касаційну скаргу в даному судовому засіданні, колегія суддів вважає за необхідне зазначити наступне.

В касаційній скарзі арбітражний керуючий Звездічев М.О. заперечував лише оскаржувану постанову апеляційного суду та висновки апеляційного суду в частині тимчасового покладення обов'язків розпорядника майна на арбітражного керуючого Ушача Ю.В. із обґрунтуванням правомірності призначення судом першої інстанції розпорядника майна арбітражного керуючого Звездічева М.О.

Сбербанк заперечував також лише оскаржувану постанову апеляційного суду та висновки апеляційного суду в частині тимчасового покладення обов'язків розпорядника майна на арбітражного керуючого Ушача Ю.В.

Боржник же, вказуючи про оскарження постанови апеляційного суду в частині залишення без змін ухвали першої інстанції щодо припинення повноважень арбітражного керуючого Ушача Ю.В. фактично виклав заперечення стосовно тимчасового покладення на останнього обов'язків розпорядника майна Боржника.

Між тим, як вбачається, при винесенні постанови апеляційним судом оскаржувана ухвала місцевого суду переглядалась та була скасована лише в частині призначення розпорядника майна Боржника - арбітражного керуючого Звездічева М.О. з призначенням -тимчасово покладенням обов'язків розпорядника майна Боржника - на арбітражного керуючого Ушача Ю.В.; в іншій же частині ця ухвала місцевого суду не переглядалась апеляційним судом, хоча у постанові і міститься посилання на норми ст. 101 ГПК України.

При цьому касаційний суд зазначає, що норми ст. 101 ГПК України визначають наступний порядок здійснення апеляційного перегляду рішення (ухвали) суду першої інстанції.

У процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього.

Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Як вже було зазначено вище, здійснюючи апеляційне провадження у справі з перегляду ухвали про заміну розпорядника майна у справі про банкрутство Боржника, апеляційний суд (згідно мотивувальної частини) виклав свої обґрунтування, зокрема, стосовно підстав та рішення суду першої інстанції щодо припинення повноважень арбітражного керуючого Ушача Ю.В. Однак, в резолютивній частині своєї постанови апеляційний суд не виклав свого рішення стосовно цього розглянутого питання, що є порушенням визначених приписів ст.ст. 101, 105 ГПК України, та утруднює в подальшому оскарження та перегляд в касаційному порядку цієї постанови.

Так, норми Закону про банкрутство визначають спеціальний порядок оскарження судових рішень місцевого суду в апеляційному порядку та в касаційному.

Так, згідно норм ч. 3 ст. 8 Закону про банкрутство, якими врегульовані питання щодо касаційного оскарження судових рішень у справі про банкрутство, на відміну від апеляційного порядку, коли предметом оскарження можуть бути усі ухвали місцевого господарського суду, прийняті у справі про банкрутство (ч. 2 ст. 8 цього закону), у касаційному порядку можуть бути оскаржені постанови апеляційного господарського суду, прийняті за результатами перегляду таких судових рішень: ухвали про порушення справи про банкрутство, ухвали про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника, ухвали за результатами розгляду грошових вимог кредиторів, ухвали про звільнення (усунення, припинення повноважень) арбітражного керуючого, ухвали про перехід до наступної судової процедури, ухвали про затвердження плану санації, ухвали про припинення провадження у справі про банкрутство, а також постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

В інших випадках (при оскарженні інших судових рішень, прийнятих у справі про банкрутство, але не передбачених нормами ч. 3 ст. 8 Закону про банкрутство) касаційне оскарження таких судових рішень в касаційному порядку та здійснення відповідного касаційного провадження не допускається.

Цей висновок відповідає роз'ясненню, наведеному в п. 7 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 "Про Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212- VІ)", відповідно до ч. 2 якого (пункту) наведений перелік судових рішень, що підлягають оскарженню, є вичерпним, і тому подання апеляційних або касаційних скарг на інші судові рішення, прийняті у справі про банкрутство, тягне за собою наслідки у вигляді відмови в прийнятті відповідної апеляційної або касаційної скарги.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст