Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 05.10.2016 року у справі №924/2/16

Постанова ВГСУ від 05.10.2016 року у справі №924/2/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 149

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2016 року Справа № 924/2/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Губенко Н.М., Іванової Л.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Обслуговуючого кооперативу "Житлово-експлуатаційна контора № 9" на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 5 липня 2016 року у справі Господарського суду Хмельницької області за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Фортеця 57" до ПАТ "Хмельницькобленерго", третя особа - Обслуговуючий кооператив "Житлово-експлуатаційна контора № 9", про визнання недійсною угоди,

УСТАНОВИВ:

У грудні 2015 року Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Фортеця 57" (далі - позивач) звернулось до ПАТ "Хмельницькобленерго" (далі - відповідач) з позовом про визнання недійсною угоди від 26 березня 2014 року про розірвання договору про постачання електричної енергії юридичним та фізичним особам-суб'єктам підприємницької діяльності № 4675 від 28 квітня 2012 року.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що угоду підписано особою, яка не мала повноважень діяти від імені позивача, в тому числі підписувати будь-які листи та вчиняти правочини. Також вказує на те, що на час укладення спірної угоди в ЄДРПОУ назва об'єднання співвласників багатоквартирного будинку була "Саграда", печатка в ОСББ була з логотипом "Саграда", печатку ОСББ "ЖКЦ-57/3" знищено відповідно до акту від 25 вересня 2012 року, а житловий будинок по Проспекту Миру, 57/3 перебував на балансі позивача.

Ухвалою Господарського суду Хмельницької області від 18 січня 2016 року залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача Обслуговуючий кооператив "Житлово-експлуатаційна контора № 9".

Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 15 лютого 2016 року позов задоволено.

Визнано недійсною угоду від 26 березня 2014 року про розірвання договору про постачання електричної енергії юридичним та фізичним особам-суб'єктам підприємницької діяльності № 4675 від 28 квітня 2012 року, укладену між ПАТ "Хмельницькобленерго" та Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Житлово-комунальний центр-57/3".

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 5 липня 2016 року апеляційну скаргу Обслуговуючого кооперативу "ЖЕК № 9" залишено без задоволення, рішення Господарського суду Хмельницької області від 15 лютого 2016 року у справі № 924/2/16 залишено без змін.

У касаційній скарзі Обслуговуючий кооператив "Житлово-експлуатаційна контора № 9" просить скасувати постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 5 липня 2016 року та рішення Господарського суду Хмельницької області від 15 лютого 2016 року, прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову.

Зазначає, що висновки апеляційного господарського суду суперечать доказам, які містяться у матеріалах справи, оскільки згідно витягу з ЄДРПОУ від 19 травня 2016 року ОСОБА_5 станом на 26 березня 2014 року був головою правління ОСББ "ЖКЦ 57/3".

Заявник вважає, що до врегулювання спірних правовідносин підлягала застосуванню ч. 3 ст. 92 Цивільного кодексу України, ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".

Стверджує, що апеляційним господарським судом, у порушення вимог ст.82 Господарського процесуального кодексу України та ч. 5 ст. 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", не враховано висновки Верховного суду Украйни, викладені в його постановах.

Представники сторін та третьої особи у судове засідання не з'явились.

30 вересня 2016 року до суду касаційної інстанції від Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Фортеця 57" надійшло клопотання про участь у призначеному судовому засіданні в режимі відеоконференції та про визначення суду, відповідального за проведення відеоконференції.

Відповідно до ч. 1 ст. 74-1 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника судового процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

При цьому за ч. 2 наведеної норми у клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь.

Враховуючи, що касаційну скаргу призначено до розгляду на 5 жовтня 2016 року, Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Фортеця 57" звернулось з клопотанням про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з порушенням встановленого терміну та не зазначило суд, в якому необхідно забезпечити проведення відеоконференції, у зв'язку з чим неможливо забезпечити розгляд касаційної скарги в режимі відеоконференції з додержанням визначених процесуальним законом строків розгляду касаційної скарги, суд відмовляє у задоволенні клопотання.

Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги сторони та третя особа повідомлені належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за їх відсутності.

Обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

14 грудня 2011 року установчими зборами власників квартир та нежитлових приміщень будинку, розташованого за адресою: м. Хмельницький вул. Проспект Миру, 57/3, прийнято рішення, оформлені протоколом № 1, про створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку по вул. Проспект Миру, 57/3, затверджено назву Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Житлово-комунальний центр - 57/3" (скорочена назва ОСББ "ЖКЦ-57/3) відповідно до Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та затверджено статут Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Житлово-комунальний центр - 57/3".

15 січня 2012 року складено акт приймання-передачі на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Житлово-комунального центру - 57/3" 60-ти квартирного 10-ти поверхового житлового будинку по вул. Проспект Миру, 57/3.

28 квітня 2012 року між ПАТ "Хмельницькобленерго" (постачальник) та Об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Житлово-комунальний центр-57/3" (споживач) укладено договір № 4675 про постачання електричної енергії юридичними та фізичними особами - суб'єктам підприємницької діяльності, за умовами якого постачальник продає електричну енергію для забезпечення потреб електроустановок споживача з приєднаною потужністю 90,0 кВт, а споживач оплачує постачальнику вартість використаної (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами договору та додатками до договору. Договір підписаний представниками сторін та скріплений їх печатками.

Відповідно до довідки Головного управління статистики у Хмельницькій області з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України серія АА № 599074 від 12 січня 2012 року, керівником Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Житлово-комунальний центр - 57/3" був ОСОБА_5.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст