Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 05.10.2016 року у справі №910/5821/16

Постанова ВГСУ від 05.10.2016 року у справі №910/5821/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 142

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 жовтня 2016 року Справа № 910/5821/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіСибіги О.М.,суддівАлєєвої І.В., Мачульського Г.М.розглянувши матеріали касаційної скаргиДержавної пенітенціарної служби України, м. Київна постановуКиївського апеляційного господарського суду від 20.07.2016 рокуу справі господарського суду міста Києваза позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "НЕРЕЙ", м. Київдо Державної пенітенціарної служби України, м. Київза участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачаТовариства з обмеженою відповідальністю "Лекка", м. Київпровизнання недійсним рішення та зобов'язання вчинити діїза участю представників

позивача: Вініченко В.В.,

відповідача: Мошта І.А.,

третьої особи: Пилипенко Є.В.

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "НЕРЕЙ" (далі за текстом - ТОВ "Торговий дім "НЕРЕЙ") звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Державної пенітенціарної служби України про визнання недійсним рішення Державної пенітенціарної служби України, оформлене протоколом № 12 від 05.02.2016 року, та зобов'язання відповідача прийняти рішення про відповідність кваліфікаційної пропозиції позивача поданої на І етапі попередньої кваліфікації по закупівлі м'яса свійської птиці, заморожене (тушки курей патраних) умовам кваліфікаційної документації та запросити позивача до ІІ етапу торгів із закупівлі відповідачем м'яса свійської птиці, заморожене (тушки курей патраних).

Ухвалою господарського суду міста Києва від 20.04.2016 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача залучено товариство з обмеженою відповідальністю "Лекка".

Рішенням господарського суду міста Києва від 07.06.2016 року залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 20.07.2016 року позовні вимоги задоволено частково: визнано недійсним рішення Державної пенітенціарної служби України, оформлене протоколом № 12 від 05.02.2016 року засідання комітету з конкурсних торгів Державної пенітенціарної служби України щодо перевірки відповідності пропозицій конкурсних торгів, поданих на І етап попередньої кваліфікації по закупівлі м'яса свійської птиці, заморожене (тушки курей патраних) умовам кваліфікаційної документації, про невідповідність кваліфікаційної пропозиції ТОВ "Торговий дім "НЕРЕЙ" ст. 16 Закону України "Про здійснення державних закупівель" та її відхилення на підставі абз. 3 п. 1 ст. 29 Закону України "Про здійснення державних закупівель"; в задоволенні інших позовних вимог відмовлено.

Вищезазначені судові акти мотивовані обґрунтованістю та доведеністю позовних вимог в частині визнання недійсним рішення Державної пенітенціарної служби України, що оформлене протоколом № 12 від 05.02.2016 року, оскільки воно прийнято з порушенням вимог чинного законодавства, а пропозицію ТОВ "Торговий дім "НЕРЕЙ" було безпідставно та необгрунтовано відхилено відповідачем; в той же час, у задоволенні вимог про зобов'язання відповідача прийняти рішення про відповідність кваліфікаційної пропозиції позивача поданої на І етапі попередньої кваліфікації по закупівлі м'яса свійської птиці умовам кваліфікаційної документації та запросити позивача до ІІ етапу торгів із закупівлі відповідачем м'яса свійської птиці необхідно відмовити з огляду на те, що господарський суд не вправі самостійно вчиняти ті чи інші дії, пов'язані із держаними закупівлями, замість замовника і, відповідно, вказаний спосіб захисту права не може бути застосований у даному випадку.

Не погоджуючись з судовими актами попередніх інстанцій, Державна пенітенціарна служба України звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду міста Києва від 07.06.2016 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 20.07.2016 року і прийняти нове рішення у справі, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

ТОВ "Торговий дім "НЕРЕЙ до Вищого господарського суду України було подано відзив на касаційну скаргу, в якому позивач проти доводів касаційної скарги заперечує та просить залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

В судовому засіданні представники відповідача та третьої особи просили касаційну скаргу задовольнити, рішення господарського суду міста Києва від 07.06.2016 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 20.07.2016 року - скасувати і прийняти нове рішення у справі, яким відмовити у задоволенні позовних вимог, а представник позивача проти доводів касаційної скарги заперечував та просив залишити їх без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

Заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, приймаючи до уваги межі перегляду справи в суді касаційної інстанції, перевіривши повноту встановлення господарськими судами обставин справи та правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 12.11.2015 року Державною пенітенціарною службою України (замовником) розміщено оголошення про проведення відкритих торгів про закупівлю товару: "М'ясо свійської птиці, заморожене (тушки курей патраних)" у кількості 1 894 тони.

Для проведення відкритих торгів замовником розроблено, затверджено та оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу для загального доступу документацію конкурсних торгів (ДКТ) та на сайті відповідача відповідно до ст. 22 Закону України "Про здійснення державних закупівель".

Перший етап попередньої кваліфікації відповідно до кваліфікаційної документації - 25.12.2015 року.

В подальшому, Державною пенітенціарною службою України внесено зміни до розділу ІІІ Документації, продовжено строк подання та розкриття пропозицій конкурсних торгів, а саме - подання пропозицій конкурсних торгів перенесено на 29.01.2016 року до 10:00, розкриття пропозицій конкурсних торгів перенесено на 29.01.2016 року об 12:00, про що повідомлено позивача листом № 7/5-35/40-16 від 16.01.2016 року.

29.01.2016 року позивачем подано свою конкурсну пропозицію.

05.02.2016 року відбулося засідання комітету з конкурсних торгів Державної пенітенціарної служби України щодо перевірки відповідності пропозицій конкурсних торгів, поданих на І етап попередньої кваліфікації по закупівлі м'ясо свійської птиці, заморожене (тушки курей патраних) умовам кваліфікаційної документації. Відповідно до протоколу № 12 від 05.02.2016 року засідання комітету з конкурсних торгів замовником отримано для участі у першому етапі процедури закупівлі вісім пропозицій, а саме: товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля промпостач", товариства з обмеженою відповідальністю "Тесткабель", товариства з обмеженою відповідальністю "Лекка, товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "НЕРЕЙ", товариства з обмеженою відповідальністю "Бусідор", товариства з обмеженою відповідальністю "Візит", товариства з обмеженою відповідальністю "Вест ЮА", товариства з обмеженою відповідальністю "Транс логістик центр".

За результатами розгляду конкурсних пропозицій учасників торгів комітетом з конкурсних торгів Державної пенітенціарної служби України прийнято рішення, яке оформлене протоколом № 12 від 05.02.2016 року, відповідно до якого відхилено пропозицію ТОВ "Торговий дім "НЕРЕЙ" у зв'язку з тим, що кваліфікаційна пропозиція ТОВ "Торговий дім "НЕРЕЙ" не відповідає вимогам ст. 16 Закону України "Про здійснення державних закупівель", а саме: не підтверджено наявність обладнання та матеріально-технічної бази (надані договори оренди та суборенди на користування холодильними камерами та складськими приміщеннями не підтверджені актами прийому-передачі орендованого майна; відсутній власний автотранспорт, використання якого буде здійснюватись на підставі договору надання послуг; надано копію звіту про рух грошових коштів за 3-й квартал 2015 року, у той час, коли замовник у ДКТ (Кваліфікаційна документація) вимагав надання довідки за кожний з трьох кварталів року; надані банківські довідки містять інформацію про кредитну лінію, проте відсутня інформація щодо заборгованості та порушення умов кредитного договору; при цьому, довідки надані з порушенням вимоги щодо встановленого ДКТ терміну не більше 10 денної давнини відносно дати розкриття конкурсних торгів; не надано копії реєстраційних записів за останні три місяці (П/М-03/01) та (П/М-03/02), а надано лист-роз'яснення про відсутність на підприємстві претензій та рекламацій щодо поставки неякісної продукції, проте, у комітету з конкурсних торгів є інформація щодо наявності у 4 кварталі 2015 року претензії до ТОВ "Торговий дім "НЕРЕЙ" з приводу постачання неякісної продукції до установ Державної пенітенціарної служби України), тому вказану пропозицію відхилено на підставі абз. 3 п. 1 ч. 1 ст. 29 Закону України "Про здійснення державних закупівель".

З огляду на викладене, позивач звернувся до господарського суду з вимогою про визнання недійсним рішення Державної пенітенціарної служби України, оформленого протоколом № 12 від 05.02.2016 року, та про зобов'язання відповідача прийняти рішення про відповідність кваліфікаційної пропозиції позивача поданої на І етапі попередньої кваліфікації по закупівлі м'яса свійської птиці умовам кваліфікаційної документації та запросити позивача до ІІ етапу торгів із закупівлі відповідачем м'яса свійської птиці, посилаючись на безпідставність та необґрунтованість відхилення його пропозиції.

З урахуванням встановлених господарськими судами попередніх інстанцій обставин справи здійснюючи касаційний перегляд, колегія суддів Вищого господарського суду України виходить з наступного.

Предметом спору у даній справі є визнання недійсним рішення конкурсних торгів із закупівлі товарів оформлене протоколом та зобов'язання вчинити дії, а, отже, до спірних правовідносин підлягають застосуванню норми Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Закону України "Про здійснення державних закупівель" від 10.04.2014 року № 1197-VII та інших законодавчих актів, які регулюють спірні правовідносини.

За приписами п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про здійснення державних закупівель" державна закупівля (далі - закупівля) - придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України "Про здійснення державних закупівель" цей Закон застосовується до всіх замовників та закупівель товарів, робіт та послуг за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1 мільйон 500 тисяч гривень.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст