Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 05.09.2017 року у справі №920/1193/16

Постанова ВГСУ від 05.09.2017 року у справі №920/1193/16

08.09.2017
Автор:
Переглядів : 412

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 вересня 2017 року Справа № 920/1193/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Корсак В.А. і Палій В.В.

розглянув касаційну скаргу приватного підприємства "ОПТ Плюс", м. Ромни Сумської області (далі - Підприємство),

на рішення господарського суду Сумської області від 09.02.2017 та

постанову Харківського апеляційного господарського суду від 10.05.2017

зі справи № 920/1193/16

за позовом закритого акціонерного товариства "Аероплан", м. Москва, Російська Федерація (далі - Товариство),

до Підприємства

про стягнення компенсації та штрафу.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано (з урахуванням подальшого збільшення розміру позовних вимог) про стягнення: 64 000 грн. компенсації за порушення майнових авторських прав; 6 400 грн. штрафу в доход державного бюджету за порушення зазначених прав.

Рішенням господарського суду Сумської області від 09.02.2017 (суддя Жерьобкіна Є.А.), залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 10.05.2017 (колегія у складі: Білецька А.М. - головуючий, Гребенюк Н.В. і Медуниця О.Є.): позов задоволено частково; з Підприємства стягнуто на користь Товариства 32 000 грн. названої компенсації і 1 600 грн. судового збору; у задоволенні позову в іншій частині відмовлено; з Підприємства стягнуто в доход державного бюджету України штраф у сумі 3 200 грн.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Підприємство просить скасувати оскаржувані рішення та постанову попередніх судових інстанцій з даної справи і прийняти нове рішення, яким у позові відмовити повністю. Скаргу мотивовано незаконністю та необґрунтованістю зазначених судових рішень, прийняттям їх з порушенням норм матеріального і процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу Товариство заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про те, що вони не ґрунтуються на чинному законодавстві та що оскаржувані судові рішення прийняті з дотриманням вимог норм матеріального і процесуального права, та просить зазначені судові рішення залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

Сторони відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлені про час і місце розгляду касаційної скарги. Представники сторін у судове засідання не з'явилися.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

01.09.2009 Товариством (замовник) та гр. ОСОБА_5 (виконавець) укладено авторський договір № А0906 (далі - Авторський договір), за яким:

- замовник доручає, а виконавець зобов'язується виконати роботи щодо розробки образів персонажів фільму, створення ескізів та фонів для фільму і передати результати робіт Товариству за актом приймання-передачі. Одночасно з переданням результатів роботи виконавець зобов'язується передати Товариству виключні права на них, у тому числі для створення фільму;

- права (право) - це виключне право на відповідний результат робіт виконавця за цим договором, що передається замовнику в межах виконання цього договору, як на результат інтелектуальної діяльності. Зміст права в кожному випадку визначається у відповідності до норм Цивільного кодексу РФ, у тому числі статтями 1229 та 1270 цього Кодексу (пункт 1.2);

- строк передачі виключних прав складає весь строк дії авторського права, починаючи з дати підписання акта приймання-передачі результатів роботи (пункт 2.1);

- сторони Авторського договору згодні та визнають, що передачею результатів робіт за цим договором шляхом підписання передбаченого пунктом 2.2 цього договору акта приймання-передачі результатів робіт виконавець здійснює відчуження прав на користь замовника (пункт 8.10 у редакції додаткової угоди від 21.01.2015).

За актом від 25.11.2009 приймання-передачі результатів робіт за Авторським договором робота виконавця з розробки образів персонажів фільму, створення ескізів та фонів для фільмів виконана у повному обсязі, і виключні майнові авторські права передані замовнику. Зображення образів персонажів фільму містяться у додатку № 1 до цього акта.

За доводами Товариства, 08.04.2016 на оптовому складі, що знаходиться в місті Ромни Сумської області, було зафіксовано факт розповсюдження (реалізації, продажу) такого товару: кондитерських виробів (цукерки "ІНФОРМАЦІЯ_7"), на лицьовій стороні яких незаконно, без дозволу Товариства, використано оригінальну назву, словесно-зображувальний елемент "ІНФОРМАЦІЯ_1" та зображення 4-х персонажів (ІНФОРМАЦІЯ_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, ІНФОРМАЦІЯ_4 та ІНФОРМАЦІЯ_5) з аудіовізуального твору - мультиплікаційного серіалу "ІНФОРМАЦІЯ_6", вагою 3 кг 15г; кондитерських виробів (цукерки "ІНФОРМАЦІЯ_7" шоу-бокс), на лицьовій стороні яких незаконно, без дозволу Товариства, використано оригінальну назву та зображення тих же 4-х персонажів з названого аудіовізуального твору, вагою 1кг 35г/30шт. Також 02.09.2016 на оптовому складі повторно зафіксовано факт розповсюдження цукерок "ІНФОРМАЦІЯ_7", на лицьовій стороні яких незаконно, без дозволу Товариства, використано оригінальну назву, зображення тих-таки 4-х персонажів та словесно-зображувальний елемент "ІНФОРМАЦІЯ_1" з названого аудіовізуального твору, вагою 2кг 70г у кількості 60 штук.

Товариство, набувши виключних прав, є суб'єктом авторського права.

Реалізація (продаж) товару - кондитерських виробів (цукерок) "ІНФОРМАЦІЯ_7" із зображеннями персонажів твору - анімаційного телесеріалу "ІНФОРМАЦІЯ_6" ("ІНФОРМАЦІЯ_2", "ІНФОРМАЦІЯ_3", "ІНФОРМАЦІЯ_5" та "ІНФОРМАЦІЯ_4"), виключні права на які належать Товариству, підтверджується доказами у справі, в тому числі відповідними видатковими накладними, рахунком-фактурою, квитанцією до прибуткового касового ордера, свідоцтвом якості, фотокопіями придбаного товару. Процес купівлі-продажу товарів 08.04.2016 та 02.09.2016, отримання видаткових накладних, відповідність та наявність на товарах зображень персонажів анімаційного фільму "ІНФОРМАЦІЯ_6" зафіксовано за допомогою відеозйомки (оптичні диски для лазерних систем зчитування); судом оглянуто надані Товариством цукерки з написом "ІНФОРМАЦІЯ_8" із зображенням названих персонажів, упаковані в коробки "ІНФОРМАЦІЯ_9".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст