Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 05.08.2015 року у справі №912/667/15-г

Постанова ВГСУ від 05.08.2015 року у справі №912/667/15-г

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 128

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2015 року Справа № 912/667/15-г

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого:Короткевича О.Є. (доповідач у справі),суддів:Коваленка В.М., Погребняка В.Я.,розглянувши касаційну скаргу Голови ліквідаційної комісії Публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" Кондратенко Тетяни Василівнина постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08.06.2015 року у справі Господарського суду№ 912/667/15-г Кіровоградської області за заявою про Публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" банкрутство, Представники сторін в судове засідання не з'явились.

ВСТАНОВИВ:

Постановою Господарського суду Кіровоградської області від 19 березня 2015 року у справі № 912/667/15-г (суддя Коваленко Н.М.) Публічне акціонерне товариство "Смілянський хлібокомбінат" визнано банкрутом; відкрито щодо нього ліквідаційну процедуру; ліквідатором банкрута призначено голову ліквідаційної комісії - Кондратенко Тетяну Василівну, яку зобов'язано вчинити певні дії тощо.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08 червня 2015 року у справі № 912/667/15-г (головуючий суддя: Кузнецов В.О., судді: Науменко І.М., Вечірко І.О.) постанову Господарського суду Кіровоградської області від 19 березня 2015 року скасовано в частині призначення ліквідатором боржника голови ліквідаційної комісії Кондратенко Тетяни Василівни та в цій частині передано до місцевого суду для вирішення питання про призначення ліквідатора.

Не погодившись із судом апеляційної інстанції, скаржник голова ліквідаційної комісії Кондратенко Тетяна Василівна звернулася до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, якою просить скасувати постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 08 червня 2015 року у справі № 912/667/15-г, а постанову Господарського суду Кіровоградської області від 19 березня 2015 року залишити в силі. Доводи касаційної скарги зводяться до порушення судом норм матеріального права, зокрема, ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, виходячи з наступного.

Як встановлено судами обох інстанцій, провадження у справі № 912/667/15-г про банкрутство Публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" було порушено за заявою останнього в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", тобто за спрощеною процедурою банкрутства боржника, що ліквідується власником.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена ст. 95 Закону про банкрутство, випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

Такі передумови полягають у наступному.

Прийняття рішення власником майна (або органом, уповноваженим управляти майном) боржника про звернення боржника до господарського суду із заявою. Проведення аналізу активів боржника у вигляді проведення інвентаризації наявного майна (у тому числі переданого у заставу майна), його належної оцінки та оцінки грошових коштів на рахунках боржника. Аналіз пасивів боржника шляхом публікації оголошення згідно з вимогами ч.ч. 2, 5 ст. 105 ЦК України, а також повідомлення явних кредиторів персонально у письмовій формі про ліквідацію юридичної особи боржника з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, у тому числі по податках, зборах (обов'язкових платежах). Проведення аналізу активів та пасивів боржника є підставою складення проміжного ліквідаційного балансу, який додається до заяви боржника відповідно до п. 3 ст. 11 Закону про банкрутство. Повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства - ч. 7 ст. 111 ЦК України.

Дотримання визначених вимог та сукупність вказаних дій із доданням доказів їх проведення є підставою для звернення ліквідатора (ліквідаційної комісії) із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону про банкрутство.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що Публічним акціонерним товариством "Смілянський хлібокомбінат" дотримано встановлені законом вимоги щодо ліквідації юридичної особи за рішенням учасника.

Зокрема, 21.10.2014р. загальними зборами акціонерів Публічного акціонерного товариства "Смілянський хлібокомбінат" згідно протоколу № 3/2014 прийнято рішення про припинення діяльності товариства, шляхом його ліквідації, призначення ліквідаційної комісії та голови ліквідаційної комісії, в особі Кондратенко Т.В., визначення порядку та строків проведення ліквідації, визначення строків та порядку заявлення вимог кредиторів.

На виконання вимог ст. 34 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" до реєстраційної служби Кіровоградського міського управління юстиції подано відповідні документи для внесення державним реєстратором до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновника боржника про припинення юридичної особи.

21.10.2014р. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців державним реєстратором внесено запис про знаходження боржника в стані припинення підприємницької діяльності.

У спеціалізованому друкованому засобі масової інформації - Бюлетені державної реєстрації № 299(29) від 30.10.2014 р. опубліковано повідомлення про прийняте засновником боржника рішення про припинення юридичної особи.

З метою виявлення майна боржника, головою ліквідаційної комісії зроблено відповідні запити до органів уповноважених здійснювати реєстрацію прав на майно.

Відповідно до ч. 4 ст. 111 ЦК України та п. 3 Інструкції про інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України № 69 від 11.08.1994р., проведена інвентаризація активів і зобов'язань боржника.

В ході проведення заходів з припинення діяльності боржника в порядку, встановленому чинним законодавством України та статутом боржника, ліквідаційною комісією встановлена наявність кредиторської заборгованості боржника, яка неоспорюється останнім на загальну суму 74 760,82 грн. заборгованості перед відділенням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у місті Кіровограді Кіровоградської області.

За наслідками розгляду ліквідаційною комісією заявлених вимог кредитора їх визнано в повному обсязі, про що письмово повідомлено кредитора.

На виконання вимог ч. 3 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під час виявлення та складання переліку осіб (дебіторів), що мають невиконані зобов'язання перед боржником встановлено, що на сьогоднішній день перед боржником невиконані зобов'язання відсутні.

Суди встановили, що коштів в касі підприємства в розмірі 32 000,00 грн. достатньо для проведення процедури ліквідації.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст