Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 05.08.2015 року у справі №904/702/15

Постанова ВГСУ від 05.08.2015 року у справі №904/702/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 129

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 серпня 2015 року Справа № 904/702/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Дунаєвської Н.Г. - головуючого,

Мележик Н.І. - (доповідача),

Воліка І.М.,

розглянувши у відкритому

судовому засіданні касаційну

скаргу Комунального підприємства "Дніпроводоканал"

на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 27.04.2015 року

у справі № 904/702/15

господарського суду Дніпропетровської області

за позовом Комунального підприємства "Дніпроводоканал"

до Публічного акціонерного товариства "Дніпропетровський завод прокатних валків"

про стягнення заборгованості

за участю представників :

позивача - Беляєвої Т.М.

відповідача - Мерковича Б.В.

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2015 року Комунальне підприємство "Дніпроводоканал" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області із позовом до Публічного акціонерного товариства "Дніпропетровський завод прокатних валків" про стягнення з відповідача на користь позивача 135 623,29 грн. заборгованості, суми інфляційної складової в розмірі 10 139,15 грн. та 3% річних у сумі 1 170,45 грн. за перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин в стічних водах.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 17.03.2015 року (суддя Новікова Р.Г.) позовні вимоги КП "Дніпроводоканал" до ПАТ "Дніпропетровський завод прокатних валків" задоволено; стягнуто 135 623,29 грн. боргу, 10 139,15 грн. інфляційних втрат, 1 170,45 грн. 3% річних та 2938,66 грн. судового збору.

Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 25.05.2015 року (судді Вечірко І.О., Кузнецов В.О., Науменко І.М.) рішення місцевого господарського суду змінено; стягнуто з ПАТ "Дніпропетровський завод прокатних валків" на користь КП "Дніпроводоканал" 49 309,70 грн. плати за перевищення допустимих концентрацій забруднюючих речовин, 3686,38 грн. інфляційних втрат, 425,55 грн. 3 % річних та судовий збір у розмірі 1 068,43 грн.; в задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

В касаційній скарзі Комунальне підприємство "Дніпроводоканал" просить скасувати постанову апеляційного господарського суду, а рішення суду першої інстанції залишити в силі, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та порушення вимог процесуального права.

Колегія суддів, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, юридичну оцінку її обставин і повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування господарськими судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального і процесуального права, вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 103, ч. 1 ст. 104, ч. 2 ст. 105 ГПК України апеляційна інстанція за результатами розгляду апеляційної скарги має право скасувати рішення місцевого господарського суду повністю або частково і прийняти нове рішення. Підставами для скасування або зміни рішення місцевого господарського суду є неповне з'ясування обставин справи, що мають значення для справи; недоведеність обставин, що мають значення для справи, які місцевий господарський суд визнав встановленими; невідповідність висновків, викладених у рішенні місцевого господарського суду, обставинам справи; порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права. Апеляційний господарський суд у разі скасування або зміни рішення місцевого господарського суду, у постанові повинен зазначити доводи, за якими апеляційна інстанція не погодилась з висновками суду першої інстанції. Разом з тим, оскаржувана постанова апеляційного господарського суду зазначеним вимогам закону не відповідає.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 09.12.2004 року Державним комунальним виробничим управлінням водопровідно-каналізаційного господарства м. Дніпропетровська (Водоканал) та Публічним акціонерним товариством "Дніпропетровський завод прокатних валків" (Водокористувач) підписано Абонентську картку особовий рахунок № 9077/0370 (надалі - Абонентська картка).

Відповідно до пункту 1 Абонентської картки Водокористувач зобов'язується до 10 числа місяця, наступного за розрахунковим, оплачувати послуги водопостачання та водовідведення по затвердженим відповідним органом тарифам шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок Водоканалу.

Пунктом 2 Абонентської картки передбачено, що Водокористувач зобов'язується в строк до 01.06.2005 року укласти Договір про надання послуг водопостачання та водовідведення с Водоканалом (надати необхідні документи, отримати та виконати технічні умови тощо). У випадку, якщо до зазначеної дати Водокористувач не оформить Договір про надання послуг водопостачання та водовідведення постачання води буде припинене.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст