Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 05.07.2016 року у справі №926/847/15

Постанова ВГСУ від 05.07.2016 року у справі №926/847/15

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 111

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 липня 2016 року Справа № 926/847/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Васищак І.М. і Прокопанич Г.К.

розглянув касаційну скаргу квартирно-експлуатаційного відділу міста Чернівці, м. Чернівці (далі - Відділ),

на рішення господарського суду Чернівецької області від 06.08.2015 та

постанову Львівського апеляційного господарського суду від 20.10.2015

зі справи № 926/847/15

за позовом Відділу

до: виконавчого комітету Чернівецької міської ради, м. Чернівці (далі - Виконком);

державного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця", м. Львів (далі - Залізниця),

про скасування рішення виконавчого комітету та свідоцтва про право власності.

Судове засідання проведено за участю представників:

Відділу - не з'яв.,

Виконкому - не з'яв.,

Залізниці - Пастуха В.І.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про: визнання незаконним та скасування пункту 2.2.9 рішення Виконкому від 20.12.2005 № 1001/22 про оформлення права державної власності за Залізницею на приміщення трансформаторної підстанції 1-1 площею 7,20 кв.м у будівлі літ. "Ф" на вул. Чкалова, 17 у м. Чернівці; скасування свідоцтва на право власності на приміщення трансформаторної підстанції 1-1 площею 7,20 кв.м за зазначеною адресою, зареєстроване за державою у господарському віданні Залізниці.

Рішенням господарського суду Чернівецької області від 06.08.2015 (суддя Гончарук О.В.), залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 20.10.2015 (колегія суддів у складі: Юрченко Я.О. - головуючий, Зварич О.В., Кордюк Г.Т.), у позові відмовлено.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Відділ просить скасувати оскаржувані рішення і постанову попередніх судових інстанцій з даної справи та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити, судові витрати зі справи покласти на відповідачів. Скаргу з посиланням на приписи Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України", Цивільний кодекс України (далі - ЦК України) мотивовано незаконністю та необґрунтованістю оскаржуваних судових рішень.

У відзиві на касаційну скаргу Залізниця заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про їх необґрунтованість і безпідставність, та просить оскаржувані судові рішення залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

Від Виконкому відзив на касаційну скаргу не надходив.

Сторони відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлені про час і місце розгляду касаційної скарги. Відділом подано клопотання про розгляд справи без участі його представника.

За результатами цього розгляду Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

Рішенням Виконкому від 20.12.2005 № 1001/22 "Про присвоєння поштових адрес, оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, внесення змін до раніше прийнятого рішення виконкому міської ради…" (далі - Рішення № 1001/22), а саме підпунктом 2.2.9 цього рішення, оформлено право державної власності на нежитлові будівлі, що перебувають у господарському віданні Залізниці, в тому числі на приміщення трансформаторної підстанції (далі - ТП) 1-1 площею 7,20 кв.м у будівлі літ. "Ф" по вул. Чкалова, 17 у м. Чернівці.

Приміщення ТП знаходиться на земельній ділянці, що згідно з державним актом на право користування земельною ділянкою перебуває у користуванні Чернівецької квартирно-експлуатаційної частини району на території м. Чернівці, а власне майно згідно з індивідуальною карткою обліку перебуває на обліку у Відділу, тобто є військовим майном.

У прийнятті Рішення № 1001/22 не взято до уваги відсутність згоди Міністерства оборони України на відчуження спірного військового майна, чим порушено права позивача.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст