Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 04.11.2015 року у справі №917/226/15

Постанова ВГСУ від 04.11.2015 року у справі №917/226/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 167

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2015 року Справа № 917/226/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіБожок В.С.,суддівКостенко Т.Ф., Сибіги О.М.розглянувши матеріали касаційної скаргиЛубенської міської ради, м. Лубни, Полтавська обл.на постановуХарківського апеляційного господарського суду від 20.07.2015 рокуу справі господарського суду Полтавської областіза позовомЛубенського міжрайонного прокурора Полтавської області, м. Лубни, Полтавська обл. в інтересах держави в особі Лубенської міської ради, м. Лубни, Полтавська обл.доТовариства з обмеженою відповідальністю "АТЛ", м. Київза участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачаУправління Держземагенства у Лубенському районі Полтавської області, м. Лубни, Полтавська обл.простягнення 250 017, 72 грн.

за участю представників

прокуратури: не з'явився,

позивача: Іващенко О.Г.,

відповідача: Грицик Д.С.,

третьої особи: не з'явився

В С Т А Н О В И В:

Лубенський міжрайонний прокурор Полтавської області в інтересах держави в особі Лубенської міської ради звернувся до господарського суду Полтавської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "АТЛ" (далі за текстом - ТОВ "АТЛ") про стягнення з відповідача на користь Лубенської міської ради Полтавської області збитків в розмірі 250 017, 72 грн. за користування з 18.09.2012 року по 21.10.2014 року без правовстановлюючих документів земельною ділянкою, розташованою в м. Лубни по вул. Шевченка, 4 загальною площею 0, 1435 га.

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 19.03.2015 року до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача було залучено Управління Держземагенства у Лубенському районі Полтавської області.

Рішенням господарського суду Полтавської області від 15.04.2015 року залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 20.07.2015 року у позові відмовлено.

Вищезазначені судові акти мотивовано тим, що для відшкодування шкоди необхідно довести такі факти як неправомірність поведінки особи, наявність шкоди, причинний зв'язок між протиправною поведінкою та шкодою, вину завдавача шкоди; наявність всіх вищезазначених умов є обов'язковим для прийняття судом рішення про відшкодування завданої шкоди; оскільки протиправність поведінки завдавача шкоди є однією із підстав відповідальності, шкода, завдана правомірними діями за загальним правилом не відшкодовується; у даній справі прокурором не доведено наявності усіх фактів, які б свідчили про необхідність відшкодування шкоди, а посилання останнього на порушення відповідачем земельного законодавства не доведено відповідними доказами, оскільки у діях ТОВ "АТЛ" не вбачається наявності складу цивільного правопорушення, що підтверджується вжиттям заходів з оформлення права користування землею починаючи з 2012 року.

Не погоджуючись з судовими актами попередніх інстанцій, Лубенська міська рада звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Полтавської області від 15.04.2015 року та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 20.07.2015 року і передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

ТОВ "АТЛ" до Вищого господарського суду України було подано відзив на касаційну скаргу, в якому відповідач проти доводів касаційної скарги заперечує та просить залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

В судовому засіданні представник позивача просив касаційну скаргу задовольнити, рішення господарського суду Полтавської області від 15.04.2015 року та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 20.07.2015 року - скасувати і передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, а представник відповідача проти доводів касаційної скарги заперечував та просив залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

Прокурора та третю особу згідно з приписами ст. 1114 ГПК України було належним чином повідомлено про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак вони не скористались передбаченим законом процесуальним правом на участь у розгляді справи касаційною інстанцією.

Заслухавши пояснення представників сторін, приймаючи до уваги межі перегляду справи в суді касаційної інстанції, перевіривши повноту встановлення господарськими судами обставин справи та правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню, а судові акти попередніх інстанцій - скасуванню з прийняттям нового рішення у справі про задоволення позовних вимог з огляду на наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що відповідно до Договору купівлі - продажу нежитлової будівлі від 18.09.2012 року ТОВ "АТЛ" придбало (набуло у власність) у ТОВ "Трейд Лайн Полтава" об'єкт аукціону - нежитлову будівлю (торгово-сервісний центр) № 4 по вулиці Шевченка в м. Лубни Полтавської області, який є власністю продавця, загальною площею 916, 8 м. кв.

Право власності на об'єкт нерухомості зареєстроване 01.10.2012 року згідно Витягу про державну реєстрацію прав. Об'єкт аукціону розташований на земельній ділянці площею 0, 1435 га, кадастровий номер 5310700000:06:055:0015, яка знаходиться за адресою: Полтавська обл., м. Лубни, вул. Шевченка, 4 та належить продавцю на підставі Договору оренди землі від 20.07.2007 року (п. 1.6. Договору). Аукціон щодо купівлі зазначеного об'єкта нерухомості відбувся 05.05.2012 року, попередній договір укладено між сторонами та посвідчено нотаріально 22.06.2012 року, тобто до закінчення строку дії Договору оренди землі у продавця - ТОВ "Трейд Лайн Полтава".

В жовтні 2012 року ТОВ "АТЛ" звернулось до Лубенської міської ради з клопотанням про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право оренди на земельну ділянку за адресою: м. Лубни, вул. Шевченка, 4 для обслуговування торгово-сервісного центру.

23.11.2012 року Лубенською міською радою прийнято рішення "Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право постійного користування, право власності та право оренди юридичних осіб та фізичних осіб для обслуговування торгово-сервісного центру".

20.02.2013 року ТОВ "АТЛ" звернулось з клопотанням до ТОВ "Інвентземсервіс" про виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання договору оренди на земельну ділянку. Вказана технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі була виготовлена 21.06. 2013 року.

В 2014 році ТОВ "АТЛ" звернулось із клопотанням до Лубенської міської ради про затвердження технічної документації на земельну ділянку.

05.09.2014 року Лубенською міською радою прийнято рішення "Про вилучення, надання земельних ділянок у власність та користування юридичним і фізичним особам для різного цільового призначення", яким затверджено технічну документацію на земельну ділянку загальною площею 0,1435 га та вирішено надати в оренду зазначену земельну ділянку ТОВ "АТЛ" строком на п'ять років.

19.09.2014 року ТОВ "АТЛ" отримало проект Договору оренди землі від 19.09.2014 року для підписання в місячний строк та 08.10.2014 року направило лист до Лубенської міської ради № 148/1, в якому просило внести зміни в п. 1 розділу 4 проекту Договору оренди землі від 19.09.2014 року в частині періоду, з якого вноситься орендна плата орендарем та вказати її з дати укладення Договору.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст