Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 04.10.2016 року у справі №921/709/15-г/17

Постанова ВГСУ від 04.10.2016 року у справі №921/709/15-г/17

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 191

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2016 року Справа № 921/709/15-г/17 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Плюшка І.А. - головуючого, Барицької Т.Л., Євсікова О.О.розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Дошкільний навчальний заклад (дитячий ясла-садок) "Затишок"на постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 23 травня 2016 рокуу справі№ 921/709/15-г/17 господарського суду Тернопільської області за позовомПублічного акціонерного товариства "Акцент-Банк"доТовариства з обмеженою відповідальністю "Дошкільний навчальний заклад (дитячий ясла-садок) "Затишок"простягнення 28 205,69 грн

за участю представників сторін:

від позивача: не з'явилися

від відповідача: не з'явилися

ВСТАНОВИВ:

У липні 2015 року Публічне акціонерне товариство "Акцент-Банк" звернулося до господарського суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дошкільний навчальний заклад (дитячий ясла-садок) "Затишок", в якому з урахуванням зави про зменшення позовних вимог від 31 серпня 2015 року просило стягнути 28 135,26 грн заборгованості за договором банківського обслуговування від 26 вересня 2011 року, з яких: 12 000,00 грн - заборгованість за кредитом, 8 701,03 грн - заборгованість по процентам за користування кредитом, 5 490,23 грн - пеня за несвоєчасне виконання зобов'язань за договором та 1 944,00 грн - заборгованість по комісії за користування кредитом.

В обґрунтування вимог позивач послався на невиконання відповідачем своїх зобов'язань з повернення кредиту та сплати відсотків за його користування за договором банківського обслуговування від 26 вересня 2011 року, укладеними між ним та відповідачем.

Рішенням господарського суду Тернопільської області від 15 вересня 2015 року (суддя Андрусик Н.О.) позов задоволено повністю. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Дошкільний навчальний заклад (дитячий ясла-садок) "Затишок" на користь Публічного акціонерного товариства "Акцент-Банк" 12 000,00 грн заборгованості за кредитом, 8 701,03 грн заборгованості по відсотках за користування кредитом, 1 944,00 грн заборгованості по комісії за користування кредитом, 5 490,23 грн пені та 1 827,00 грн судового збору.

Рішення місцевого господарського суду мотивоване тим, що внаслідок підписання директором позивача заяви про відкриття поточного рахунку та картки зі зразками підписів і відбитка печатки, він тим самим погодився з умовами та правилами надання публічним акціонерним товариством "Акцент-Банк" банківських послуг, а між сторонами у справі шляхом приєднання позивача до вказаних умов було укладено змішаний договір, який містить в собі умови договору банківського рахунку та кредитного договору, на виконання якого банком було надано відповідачу кредит. При цьому, місцевий господарський суд визнав доведеним факт неналежного виконання відповідачем своїх зобов'язань з повернення кредиту і сплати відсотків за користування кредитними коштами, у зв'язку з чим дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду 23 травня 2016 року (склад колегії суддів: Михалюк О.В., - головуючий, Плотніцький Б.Д., Мельник Г.І.) апеляційну скаргу публічного акціонерного товариства "Акцент-Банк" залишено без задоволення, а рішення господарського суду Тернопільської області від 15 вересня 2015 року - без змін.

Не погодившись із зазначеними рішенням та постановою, Товариство з обмеженою відповідальністю "Дошкільний навчальний заклад (дитячий ясла-садок) "Затишок" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить рішення господарського суду Тернопільської області від 15 вересня 2015 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду 23 травня 2016 року скасувати і прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позову. В обґрунтування зазначених вимог заявник касаційної скарги посилається на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Колегія суддів, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування господарськими судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, 26 вересня 2011 року між товариством з обмеженою відповідальністю "Дошкільний навчальний заклад (дитячий ясла-садок) "Затишок", як клієнтом, та публічним акціонерним товариством комерційний банк "Акцент-Банк", як банком, підписано заяву про відкриття поточного рахунку та картку зі зразками підписів і відбитка печатки, на виконання якої банк відкрив відповідачу в національній валюті поточні рахунки №26004060771788, №26046060000514 та №26054060771653.

В змісті заяви про відкриття поточного рахунку та картки зі зразками підписів і відтисків печатки від 26 вересня 2011 року передбачено, що клієнт банку, підписуючи заяву, погоджується з Умовами та Правилами надання банківських послуг, у тому числі з Умовами та Правилами обслуговування за Розрахунковими картками, що розміщені на сайті банку http://а-bank.com.ua, https://client-bank.privatbank.uа, Тарифами банку, які разом із цією заявою та карткою зі зразками підписів і відбитка печатки складають Договір банківського обслуговування.

В заяві також зазначено, що своїм підписом клієнт приєднався та зобов'язався виконувати умови, викладені в Умовах та Правилах надання банківських послуг, тарифах А-банку - договорі банківського обслуговування в цілому. Відносини між банком та клієнтом можуть вирішуватись як шляхом підписання окремих угод або додаткових угод до договору, так і шляхом обміну інформацією/узгодження щодо банківського обслуговування з клієнтом через web-сайти банку www.а-bank.com.ua та http://client-bank.privatbank.ua або інший Інтернет SMS-ресурс, зазначений банком.

Відповідно до п. 7 ст. 179 Господарського кодексу України господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів.

Відповідно до ч.ч. 1-3, ст. 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв'язку. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

Відповідно до ч. 2 ст. 639 ЦК України якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

З огляду на викладене суди попередніх інстанцій вірно встановили, що відповідач, підписавши заяву про відкриття поточного рахунку та картку зі зразками підписів і відбитка печатки від 26 вересня 2011 року, приєднався тим самим до "Умов та правил надання банківських послуг" (далі за текстом - Умови), "Тарифів Банку", що розміщені в мережі Інтернет на сайті www.а-bank.сom.ua, які разом із заявою в їх сукупності визначають істотні умови договору банківського обслуговування та підтверджують факт його укладення між позивачем та відповідачем та взяв на себе зобов'язання виконувати умови зазначеного договору.

Статтею 628 ЦК України передбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. Сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір). До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті змішаного договору.

Статтею 1055 ЦК України встановлено, що кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

Відповідно до ч.1 ст. 1066 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

За загальним правилом, передбаченим частиною 1 статті 1072 ЦК України та частиною 22.9. статті 22 Закону України "Про платіжні системи та переказ грошей в Україні" банк повинен виконати розпорядження клієнта виключно в межах залишку грошей на рахунку платника.

Разом з цим, відповідно до ч. 1 ст. 1069 ЦК України якщо відповідно до договору банківського рахунку банк здійснює платежі з рахунка клієнта, незважаючи на відсутність на ньому грошових коштів (кредитування рахунка), банк вважається таким, що надав клієнтові кредит на відповідну суму від дня здійснення цього платежу.

Таким чином, норми чинного законодавства надають сторонам договору банківського рахунку можливість передбачити в ньому положення про надання банком кредиту, який надається понад залишок грошових коштів на поточному рахунку клієнта в цьому банку в межах заздалегідь обумовленої суми шляхом дебетування його рахунка, що має місце у спірних правовідносинах, які склались між сторонами у справі з приводу виконання укладеного між ними договору банківського обслуговування від 26 вересня 2011 року. Отже, таке кредитування рахунка клієнта надає останньому можливість здійснювати платежі за умови відсутності або недостатність грошових коштів на його рахунку.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, в заяві про відкриття поточного рахунку та картці зі зразками підписів і відбитка печатки від 26 вересня 2011 року, підписаній між сторонами у справі, зазначено, що банк, за наявності вільних грошових ресурсів, здійснює обслуговування кредитного ліміту клієнта за рахунок кредитних коштів у межах ліміту, про розмір якого Банк повідомляє клієнта на свій вибір: або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку банку та клієнта. Порядок встановлення, зміни ліміту, погашення заборгованості та розмір відсоткової ставки за користування кредитним лімітом регламентується Умовами та Правилами надання банківських послуг (надалі Умови/Правила) і Тарифами банку (надалі - Тарифи), що розміщені в мережі Інтернет на сайті www.а-bank.ua, які разом із цією анкетою (заявою) складають Договір банківського обслуговування.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст