Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 04.10.2016 року у справі №920/75/16

Постанова ВГСУ від 04.10.2016 року у справі №920/75/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 189

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 жовтня 2016 року Справа № 920/75/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючий суддя: судді:Алєєва І.В. (доповідач), Кравчук Г.А., Рогач Л.І.за участю представників:від позивача:ОСОБА_4, представник за дов.;від відповідача:не з'явивсярозглянувши у відкритому судовому засіданнікасаційну скаргуФізичної особи-підприємця ОСОБА_5на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 13.07.2016р.у справі господарського суду№920/75/16 Сумської областіза позовомФізичної особи-підприємця ОСОБА_5до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_6провизнання незаконним та скасування рішення, внесення змін до визнання недійсним пункту договору та зобов'язання вчинити певні діїВ С Т А Н О В И В:

Позивач, Фізична особа-підприємець ОСОБА_5, звернувся до господарського суду з позовною заявою до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_6 про визнання недійсним п. 4.2 договору оренди №11/14 від 11.04.2014р. нежилого приміщення за адресою: АДРЕСА_1, площею 275 кв.м, в частині: "Пропозиція щодо розміру орендної плати у цьому разі вносяться за ініціативою орендодавця з направленням орендарю рекомендованого листа чи вручення особисто під розпис додаткової угоди до цього договору, який підписується сторонами на протязі 3 (трьох) днів з моменту отримання особисто чи такого рекомендованого листа орендарем. У разі недосягнення сторонами згоди щодо розміру орендної плати на наступний період даний договір автоматично припиняє свою дію з 4-го (четвертого) дня з дня отримання такого додатку орендарем."; про зобов'язання відповідача виконувати умови договору оренди №11/14 від 11.04.2014р. нежилого приміщення за адресою: АДРЕСА_1, площею 275 кв.м, укладеного між сторонами, та не чинити перешкод позивачу у користуванні орендованим приміщенням.

Рішенням господарського суду Сумської області від 24.03.2016р., залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 13.07.2016р. у справі №920/75/16, відмовлено у задоволенні заяви Фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 від про забезпечення позову. Відмовлено у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Позивач, Фізична особа-підприємець ОСОБА_5, з прийнятими судовими актами попередніх інстанцій не погодився та звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Обґрунтовуючи підстави звернення до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, скаржник посилається на порушення господарськими судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 26.09.2016р. зазначена касаційна скарга прийнята до провадження та призначена до розгляду.

Розпорядженням керівника апарату Вищого господарського суду України від 03.10.2016р. №08.03-04/4748 у зв'язку з перебуванням судді Дроботової Т.Б. на лікарняному, призначено проведення автоматичної зміни складу колегії суддів у справі №920/75/16, відповідно до якого визначено склад колегії суддів: головуючий суддя - Алєєва І.В. (доповідач), судді - Кравчук Г.А., Рогач Л.І.

В призначеному судовому засіданні касаційної інстанції 04.10.2016р. представник позивача підтримав вимоги касаційної скарги. Відповідач уповноваженого представника не направив. Явка не визнавалась обов'язковою.

Перевіривши правильність застосування господарськими судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, проаналізувавши доводи з цього приводу, викладені в касаційній скарзі, Вищий господарський суд України дійшов до висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги Фізичної особи-підприємця ОСОБА_5.

Як було встановлено господарськими судами попередніх інстанцій, 11.04.2014р. між позивачем та відповідачем укладений договір №11/14 оренди нежилого приміщення, відповідно до умов якого, відповідач передає у тимчасове оплатне володіння та користування, а позивач приймає по акту прийому-передачі нежиле приміщення загальною площею 275 кв.м., що розташоване за адресою: АДРЕСА_1, для розміщення об'єкта громадського харчування. Термін дії договору встановлений з 11.04.2014р. до 10.04.2017р. з моменту підписання акту прийому-передачі приміщення.

Факт передачі в оренду позивачу приміщення підтверджується актом приймання-передачі від 11.04.2014р.

Відповідно до п. 4.1 договору базова ставка орендної плати за використання об'єкта оренди до 12.04.2015р. складає 7000 грн.: з 11.04.2014р. по 11.05.2014р. 7000грн.

Розмір орендної плати за кожний наступний місяць розраховується як базова ставка орендної плати збільшена на індекс інфляції за розрахунковий місяць.

Згідно з п. 3.1.3 договору, відповідач зобов'язується забезпечити позивача доступом до мережі Інтернет, водопостачання, водовідведення, теплопостачання, газопостачання, електропостачання та інші. Відповідач не має права на відключення або втручання в забезпечення позивача комунальними послугами, крім випадку наявності боргу за такі послуги. Неможливість користування позивачем комунальними послугами з вини відповідача є збитками позивача та звільняє його від плати як за ненадані послуги, так і за користування об'єктом оренди.

Після 12.03.2015р. сторони визначають розмір орендної плати на наступний період дії договору оренди. Пропозиція щодо розміру орендної плати у цьому разі вносяться за ініціативою орендодавця з направленням орендарю рекомендованого листа чи вручення особисто під розпис додаткової угоди до цього договору, який підписується сторонами на протязі 3 (трьох) днів з моменту отримання особисто чи такого рекомендованого листа орендарем. У разі недосягнення сторонами згоди щодо розміру орендної плати на наступний період даний договір автоматично припиняє свою дію з 4-го (четвертого) дня з дня отримання додаткової угоди орендарем (п. 4.2 договору).

Відповідно до п. 6.4 договору, договір припиняється, зокрема, у випадку, передбаченому п. 4.2. договору.

Також господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 31.03.2015р. між цими ж сторонами укладена додаткова угода до вищезазначеного договору оренди, відповідно до умов якої п. 4.1., 4.2. договору викладено у новій редакції:

Розмір орендної плати за використання об'єкта оренди з 12.04.2015р. до 12.01.2016р. складає 19250грн. (п. 4.1 договору).

Після 12.01.2016р. сторони визначають розмір орендної плати на наступний період дії договору оренди. Пропозиція щодо розміру орендної плати у цьому разі вносяться за ініціативою орендодавця з направленням орендарю рекомендованого листа чи вручення особисто під розпис додаткової угоди до цього договору, який підписується сторонами на протязі 3 (трьох) днів з моменту отримання особисто чи такого рекомендованого листа орендарем. У разі недосягнення сторонами згоди щодо розміру орендної плати на наступний період даний договір автоматично припиняє свою дію з 4-го (четвертого) дня з дня отримання такого додатку орендарем (п. 4.2 договору).

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою ст. 203 цього Кодексу.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 203 ЦК України волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Загальні засади цивільного законодавства встановлені в ст. 3 ЦК України. До цього переліку належить, зокрема, свобода договору.

За змістом положень ст.ст. 626, 627 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору (ст. 638 ЦК України).

Отже, сторони договору, дійшовши згоди щодо всіх його істотних умов, складають і підписують договір, надаючи згоді встановленої форми.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що між сторонами у даній справі досягнуто згоди і погоджено істотні умови договору оренди №11/14 від 11.04.2014р. та те, що договір підписаний позивачем без заперечень та зауважень.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст