Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 04.08.2015 року у справі №20/94

Постанова ВГСУ від 04.08.2015 року у справі №20/94

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 134

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 серпня 2015 року Справа № 20/94 Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Могил С.К. і Харченко В.М.

розглянув касаційну скаргу публічного акціонерного товариства "Фармак", м. Київ

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 08.06.2015

зі справи № 20/94

за позовом AstraZeneсa AB (АстраЗенека АБ), Sweden (Швеція)

до відповідачів: 1. публічного акціонерного товариства "Фармак", м. Київ (далі-Товариство)

2. Департаменту з питань якості медичної та фармацевтичної допомоги Міністерства охорони здоров'я України, м. Київ

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, - Міністерство охорони здоров'я України, м. Київ

про припинення дій, що порушують права на патенти України № № 60334, 60289 на винаходи та зобов'язання вчинити певні дії.

Судове засідання проведено за участю представників:

позивача - Жухевич О.В.;

відповідача-1 - Олефір В.О.;

відповідача-2 - не з'явився;

третьої особи - не з'явилася.

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2011 року позивач звернувся з позовом, згідно з яким просив: визнати реєстрацію та введення у господарський оборот лікарського засобу під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA) порушенням прав інтелектуальної власності позивача щодо патентів України на винаходи № 60334, № 60289 (далі-Патенти); заборонити Товариству використання композиції у лікарському засобі під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA), яка охороняється Патентами, до кінця строку їх чинності; заборонити Товариству вводити у господарський оборот лікарські засоби під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA), які виготовлені з використанням композиції, що охороняється Патентами до кінця строку їх чинності; зобов'язати відповідача за власний рахунок вилучити з продажу лікарські засоби під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA), які виготовлені з використанням композиції, яка охороняється Патентами; зобов'язати Товариство здійснити публічне оголошення за власний рахунок в офіційному національному друкованому органі ЗМІ "Голос України" або "Урядовий Кур'єр" про припинення виготовлення лікарського засобу під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA) як такого, що виготовлений з порушенням прав позивача на винаходи, що охороняються Патентами.

Рішенням господарського суду міста Києва від 10.03.2015 у справі № 20/94 (суддя Прокопенко Л.В.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 08.06.2015 (колегія суддів у складі: суддя Пантелієнко В.О. - головуючий, судді Шипко В.В., Доманська М.Л.), позов задоволено. Визнано реєстрацію та введення у господарський оборот лікарського засобу під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA) порушенням прав інтелектуальної власності позивача на Патенти. Заборонено Товариству використання сполуки тригідрату магнієвої солі (s)-омепразолу, та фармацевтичної композиції, яка її містить у лікарському засобі під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA), що охороняються Патентами. Заборонено Товариству вводити у господарський оборот лікарські засоби під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA), які виготовлені з використанням сполуки тригідрату магнієвої солі (s)-омепразолу, та фармацевтичної композиції, яка її містить, що охороняються Патентами. Зобов'язано відповідача за власний рахунок вилучити з продажу лікарські засоби під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA), які виготовлені з використанням сполуки тригідрату магнієвої солі (s)-омепразолу, та фармацевтичної композиції, яка її містить, що охороняються Патентами. Зобов'язано Товариство здійснити публічне оголошення за власний рахунок в офіційному національному друкованому органі ЗМІ "Голос України" або "Урядовий Кур'єр" про припинення виготовлення лікарського засобу під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA) як такого, що виготовлений з порушенням прав позивача на винаходи, що охороняються Патентами.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Товариство просить скасувати рішення місцевого суду від 10.03.2015, постанову апеляційного господарського суду від 08.06.2015 та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Скарга мотивована тим, що оскаржувані судові рішення прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Перевіривши правильність застосування судами норм чинного законодавства, Вищий господарський суд України не знаходить підстав для задоволення касаційної скарги.

Відповідного висновку суд дійшов на підставі такого.

Як встановлено судами, позивач є власником таких патентів України на винаходи:

- патенту України № 60289 на винахід "ОПТИЧНО ЧИСТІ СОЛІ (-)-5-МЕТОКСИ-2-[[(4-МЕТОКСИ-3,5-ДИМЕТИЛ-2 ПІРИДИНІЛ) МЕТИЛ] СУЛЬФІНІЛ] -1H-БЕНЗІМІДАЗОЛУ, СПОСІБ ЇХ ОДЕРЖАННЯ, ПРОМІЖНІ СПОЛУКИ ТА ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПОЗИЦІЯ";

- патенту України № 60334 на винахід "ТРИГІДРАТ МАГНІЄВОЇ СОЛІ (S)-ОМЕПРАЗОЛУ, СПОСІБ ОТРИМАННЯ ТРИГІДРАТУ МАГНІЄВОЇ СОЛІ (S)-ОМЕПРАЗОЛУ (ВАРІАНТИ), СПОСІБ ОТРИМАННЯ КАЛІЄВОЇ СОЛІ (S)-ОМЕПРАЗОЛУ, КАЛІЄВА СІЛЬ (S)-ОМЕПРАЗОЛУ, ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПОЗИЦІЯ ТА СПОСІБ ЛІКУВАННЯ СТАНУ, ПОВ'ЯЗАНОГО З ПОРУШЕННЯМ ШЛУНКОВОЇ СЕКРЕЦІЇ".

Товариство виготовляє та реалізує в Україні лікарський засіб під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA), активною діючою речовиною якого є магній езомепразолу, про що свідчать копії реєстраційних посвідчень №№ UA/8279/01/01, UA/8279/01/02, упаковка лікарського засобу "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA), інструкція для медичного застосування препарату "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA) та фіскальний чек від 20.12.2010 № 22787.

Позивач, наполягаючи на задоволенні своїх вимог та посилаючись на статті 6, 28, 34 Закону України "Про охорону прав на винаходи та корисні моделі" як на підставу для задоволення позову, стверджував, що Товариство порушило його права на Патенти шляхом подання заявки на державну реєстрацію лікарського засобу під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (ESONEXA), його виробництва та розповсюдження (шляхом продажу, пропонування до продажу) із використанням сполуки тригідрату магнієвої солі (s)-омепразолу, та фармацевтичної композиції, яка її містить, захищених Патентами, права на які належать позивачу. При цьому позивач зазначав про те, що він не давав дозволу відповідачу використовувати сполуку та фармацевтичну композицію, які захищені Патентами.

У відповідності з результатами первісно проведеної за справою судової експертизи судами було з'ясовано, що:

- у лікарському засобі під торговою назвою "ЕЗОНЕКСА" (реєстраційні посвідчення № UA/8279/01/01, № UA/8279/01/02) використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту 1 формули винаходу та незалежного пункту 17 формули винаходу, що охороняється патентом України № 60334;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст