Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 04.04.2017 року у справі №911/2249/16

Постанова ВГСУ від 04.04.2017 року у справі №911/2249/16

04.05.2017
Автор:
Переглядів : 275

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2017 року Справа № 911/2249/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Куровського С.В. - головуючого,

Ткаченко Н.Г., Удовиченка О.С.,

за участю представників: Державної податкової інспекції у Солом`янському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві - Якимчука О.П. та ліквідатора ТОВ "Софт Систем" арбітражного керуючого Шимана Є.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Солом`янському районі Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 22.11.2016

та постанову господарського суду Київської області від 04.08.2016

у справі №911/2249/16 господарського суду Київської області

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю " Софт-Системс"

про визнання банкрутом,

встановив:

Постановою господарського суду Київської області від 04.08.2016 у справі № 911/2249/16 (Суддя - Лопатін А.В.) Товариство з обмеженою відповідальністю "Софт-Системс" визнано банкрутом, в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", відкрито ліквідаційну процедуру; ліквідатором банкрута призначено Шимана Євгена Олександровича.

Не погоджуючись із наведеною постановою, ДПІ у Солом'янському районі Головного управління ДФС у м. Києві звернулась до Київського апеляційного господарського суду зі скаргою, в якій просила скасувати постанову суду першої інстанції про визнання ТОВ "Софт-Системс" банкрутом, а провадження у справі припинити.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 22.11.2016 (колегія суддів у складі: Сотніков С.В. (головуючий), Доманська М.Л., Остапенко О.М) апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Солом'янському районі Головного управління ДФС у м. Києві залишено без задоволення.

Постанову господарського суду Київської області від 04.08.2016 у справі №911/2249/16 залишено без змін.

У касаційній скарзі ДПІ у Солом'янському районі Головного управління ДФС у м. Києві просить скасувати постанови судів попередніх інстанцій та прийняти власне рішення, яким провадження у даній справі припинити як безпідставно порушене, пославшись на порушення та невірне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

У відзиві на наведену касаційну скаргу ліквідатор ТОВ "Софт-Системс" просить відмовити у задоволенні касаційної скарги податкового органу та залишити без змін оскаржувані процесуальні акти попередніх судових інстанцій, з підстав зазначених у відзиві.

Судова колегія, заслухавши доповідь судді Куровського С.В., пояснення представників сторін, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційних скарг, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Провадження у даній справі про банкрутство здійснюється в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в редакції, чинній після 19 січня 2013.

Визнаючи постановою від 04.08.2016 у справі №911/2249/16 боржника банкрутом і відкриваючи ліквідаційну процедуру ТОВ "Софт-Системс", господарський суду Київської області виходив з того, що вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якої прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, а саме, загальна сума кредиторської заборгованості становить 2339600 грн., а активи складають 19 900, що свідчить про його неплатоспроможність .

Київський апеляційний господарський суд погодився з висновками суду першої інстанції та залишив постанову господарського суду Київської області від 04.08.2016 у справі №911/2249/16 без змін.

Але з такими висновками суду першої та апеляційної інстанції погодитись не можна.

Згідно ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до чинного законодавства рішення суду є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за їх відсутності - на підставі закону, що регулює подібні відносини, або виходячи із загальних засад і змісту законодавства України.

Оскаржувана постанова суду першої інстанції про визнання ТОВ "Софт-Системс" банкрутом та апеляційна постанова зазначеним вище вимогам не відповідають.

Згідно ст. 41 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ст.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст